Tiede

Merkurius kulkee tänään iltapäivällä Auringon edestä, ja ylikulussa saattaa havaita kiinnostavan näköharhan

Sää ei Suomessa suosine nyt ylikulun katselua, seuraavan kerran ilmiö toistuu marraskuussa 2032.

Merkurius on aurinkokuntamme sisin planeetta. Nimen me muistamme koulusta. Silti hyvin harva on koskaan nähnyt tätä aurinkokunnan pienintä planeettaa.

Syynä on Merkuriuksen sijainti. Merkurius kiertää Aurinkoa kuin Maakin, mutta hyvin lähellä sitä.

Sen keskietäisyys Aurinkoon on vain 57,9 miljoonaa kilometriä. Se ei ole avaruuden mitoissa matka eikä mikään. Siksi Merkurius nousee ja laskee horisontissa aina Auringon kyljessä.

Se on aina korkeintaan 28 asteen päässä Auringosta Maasta katsottuna. Vaatii tarkkaavaisuutta ja onnea erottaa se Auringon loisteesta, varsinkin pohjoisella pallonpuoliskolla.

Maanantaina 11. marraskuuta Maan kansalaisille tarjoutuu kuitenkin nähdä se hyvin, ja vielä kohtalaisen harvinaisessa näytöksessä.

Merkurius kulkee Maasta katsoen Auringon ja Maan välistä. Se näkyy Suomessa, jos pilvet väistyvät, iltapäivällä kello 14.35 alkaen.

Pieni musta piste ylittää Auringon läpimitan ajassa 5 tuntia, 28 minuuttia ja 47 sekuntia. Merkuriuksen reitti kulkee tällä kertaa suunnilleen Auringon keskiosan halki.

Taivaannäytelmä ei valitettavasti näy tällä kertaa Suomessa, jos sääennusteisiin on uskominen.

Jos kirkas taivas kuitenkin avautuu, kannattaa tarkistaa katselun ohjeet tähtitieteellisen seuran Ursan kotisivuilta www.ursa.fi. Aurinkoa ei saa koskaan katsoa suoraan suojatta, eikä omilla suojavirityksillä.

Maailmalla ylikulku näkyy selkeillä seuduilla. Ilmiö toistuu aina marraskuun 10. ja toukokuun 8. päivän kieppeillä, mutta varsin harvoin. Toukokuussa planeetta näyttää noin viidenneksen suuremmalta kuin marraskuussa.


Merkuriuksen, Maan ja Auringon paikat aurinkokunnan ratatasossa osuvat sopivasti kohdalleen tähän näytökseen hieman yli 10 kertaa vuosisadassa.

Seuraavan kerran asetelma toistuu marraskuussa 2032. Merkurius on Venuksen lisäksi aurinkokunnan ainoa planeetta, joka voi radallaan kulkea Maasta katsottuna Auringon edestä. Ylikulku on siis hieman kuin auringonpimennys, jossa Kuu kulkee Maasta katsottuna Auringon editse.

Ylikulku on tunnettu pitkään. Ranskalainen tähtitieteilijä Pierre Gassendi havaitsi ja kirjasi Merkuriuksen ylikulun 7. marraskuuta 1631. Sen oli aiemmin ennustanut tähtitieteilijä Johannes Kepler.

Muinaiset sivilisaatiot tiesivät Merkuriuksen, ja niillä oli ainakin pohdintoja siitä, että se kulkisi joskus myös Auringon edestä.

Jos on oikein tarkkana, voi ylikulussa nähdä kiinnostavia ilmiöitä. Merkuriuksesta irtaantuu kuin pisara, kun se kohtaa Maasta katsoen Auringon reunan ja kun se jättää Auringon. Kyse on näköharhasta. Ilmiö näkyy selvemmin Venuksen ylikuluissa.


Kuutamme hieman suurempi Merkurius tunnetaan planeettana oikein hyvin.

Sen pinnan lämpötilat vaihtelevat hurjasti valoisan ja pimeän mukaan, aina 173 asteen pakkasesta hyvin kuumaan 427 lämpöasteeseen.

On vahvat todisteet uskoa, että vesijäätä esiintyy Merkuriuksen navoilla. Sitä on kraattereiden pohjalla paikoissa, joihin auringonvalo ei osu koskaan. Todisteita vesijäästä ovat löytäneet tarkat tutkat kiertäessään Merkuriuksen ympärillä.


Merkuriuksen lähellä on käynyt kaksi Yhdysvaltain luotainta. Ensimmäisenä Merkuriuksen radalle jarrutti vuonna 1974 Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan luotain Mariner 10. Se kartoitti vajaat 45 prosenttia planeetan pinnasta ja kävi lähimmillään 327 kilometrin päässä pinnasta.

Nasan Messenger-luotain ohitti Merkuriuksen ensi kertaa tammikuussa 2008. Se kartoitti suurimman osan niistä paikoista, joita Mariner 10 ei radaltaan päässyt kuvaamaan. Messenger ohjattiin täysinpalvelleena Merkuriuksen pintaan huhtikuussa 2015.

Luotaimet löysivät tältä pieneltä kiertäjältä myös magneettikentän. Sen tuottaa dynamo, joka syntyy Merkuriuksen ytimessä.

Euroopan avaruusjärjestön Esa ja Japanin avaruusjärjestön Jaxa lähettivät lokakuussa 2018 kolmannen luotaimen kohti Merkuriusta.

Tämä BepiColombo jarruttaa lähemmäs Merkuriuksesta lokakuusta 2021 alkaen ja asettuu sen radalle joulukuussa 2025. Yhdestä luotaimesta erkaantuu silloin kolme erillistä osaa, jotka tutkivat Merkuriusta eri aallonpituuksilla.


Merkuriuksella on roolinsa myös luonnontieteen kuuluisimman teorian todisteluissa. Tähtitieteilijät tiesivät, että Merkuriuksen lievästi elliptisen radan periheli eli Aurinkoa lähinnä oleva piste kiertyy vuosisadassa noin 0,16 astetta eteenpäin.

Sen voi selittää Isaac Newtonin kuuluisilla painovoimalaeilla. Aurinkokunnan muut planeetat näet vaikuttavat tähän ilmiöön. Mutta jo 1800-luvun puolivälin tienoilla oli tajuttu, että laskelmat ja havainnot eivät silti täysin vastaa toisiaan. Ilmiön syyksi etsittiin jopa uutta planeettaa Vulcania, mutta sitä ei löytynyt.

Mysteerin ratkaisi fyysikko Albert Einstein vuonna 1916 yleisen suhteellisuusteoriansa avulla. Hän selitti, että muutos johtuu aika-avaruuden kaareutumisesta. Hän laski siitä johtuvan muutoksen, joka pitää yhtä havaintojen kanssa sadasosien tarkkuudella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat otti vahvan otteen EM-paikasta: tilanne yhä 1–0, toinen puoliaika menossa – HS seuraa hetki hetkeltä EM-karsintaottelua

  2. 2

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  3. 3

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  4. 4

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  7. 7

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  8. 8

   HS seuraa fanijuhlia: Maali villitsi Huuhkajien kannattajat, nyt mennään kisoihin!

  9. 9

   Trumpin Wikileaks-yhteysmies Roger Stone tuomittiin syylliseksi seitsemään rikokseen

  10. 10

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää