Tiede

Tekoäly laskee joukkotapahtumien osallistujat luotettavasti: kiistat väkimääristä voivat olla pian ohi

Ohjelma laskee sekunnin osissa yhteen yleisömäärän pienten neliöiden summana. Näin se arvioi esimerkiksi ilmakuvasta nopeasti yleisön lukumäärän.

Isoja yleisömääriä laskeva tekoäly voi lopettaa kiistat siitä, paljonko ihmisiä oikein osallistuu isoihin massakokoontumisiin, kuten mielenosoituksiin.

Yleisön määrästä kiistellään lähes aina isojen mielenosoituksen ja muidenkin kokoontumisten yhteydessä. Hongkongissa on koko ajan esitetty eri arvioita siitä, kuinka moni osallistuu mielenosoituksiin.

Kiista oli keväällä myös siitä, kuinka moni keväällä Lontoossa Brexit-marssilla. Miljoonaa väitettiin, mutta totuudenmukainen arvio on 312 000–400 000 välillä, väittää riippumaton brittiläinen faktojen tarkastussivusto.

Hyvässä muistissa on myös, kuinka Yhdysvaltain tuore presidentti oli täysin eri mieltä yleisön määrästä viranomaisten kanssa hänen virkaanastujaisissaan pääkaupunki Washingtonissa 20. tammikuuta 2017. Arviot yleisöstä heittelivät välillä 300 000–600 000.


Ihmismassojen laskentaa on yritetty kehittää tekoälyn avulla. Hyviä tuloksia on juuri saanut tutkija Reza Bahmanyar Saksan avaruus- ja ilmailukeskuksessa ryhmänsä kanssa.

Ensin tutkijat laskivat käsipelillä yhteensä noin 250 000 ihmisen määrän 33 eri valokuvasta. Ne oli otettu helikopterista, lentokoneista tai lennokeilla. Tällä tapaa ihmiset ovat arvioineet ennenkin suuria väkimääriä.

Poliisi käyttää monesti arvioissaan lukua noin 2,5 ihmistä neliömetrillä. Jos järjestäjä arvioi väkimääriä esimerkiksi yli neljä ihmistä neliöllä, on kyseessä todennäköisesti väärä määrä. Luku on liian ahdas ihmisen reviireille – alamme kokea tungoksessa olomme epämukavaksi.

Lukujen perusteella Bahmanyar ohjelmoi laskentaohjelman eli algoritmin, joka sai nimekseen MRCNet. Ohjelma jakaa jokaisen valokuvan pieniksi neliöiksi. Sitten se laskee, kuinka monta ihmistä jokaisessa neliössä on.

Matematiikassa neliöiden laskemista ja siitä tehtyä arviota sanotaan Jacobsin luvuiksi. Sen kehitti journalisti Herbert Jacobs, joka yritti 1960-luvulla arvioida, kuinka moni kulloinkin osallistui lukuisiin Vietnamin sotaa arvostelleisiin mielenosoituksiin.

Bahmanyarin ohjelman tulokset ovat selvästi parempia kuin muut ohjelmat, joita yleisön laskentaan on kehitetty hiljattain. Vertailussa se osoittautui 15 prosenttia tarkemmaksi kuin parhaat kilpailijat.

Lisäksi ohjelma laskee paljon nopeammin kuin ihminen arvioi. Ohjelmalta vei vain 0,03 sekunnin tuhannesosaa arvioida ihmisten määrä neliöistä ja saada koko summa.

Ohjelmaa kokeillaan vielä laboratoriossa. Bahmananyar uskoo, että sen voisi pian asentaa lentokoneisiin ja helikoptereihin, joista ne voivat tehdä laskelmia reaaliajassa.


Väkijoukon määrä on aihe, joka herättää lähes aina kiistoja.

”Aihe on hyvin herkkä”, sanoo tukija Keith Still Manchesterin Metropolitanin yliopistosta Britanniassa. Hän kehitti aikoinaan menetelmää, jolla saattoi silmämääräisesti arvioida kuvista, kuinka paljon ihmisiä osallistui kokoontumisiin.

Monesti paikallinen poliisi yrittää antaa luotettavan arvion isoista yleisöistä, koska sillä on kokemuksia oman alueensa tiloista. Poliisi osaa näppituntumalla arvioida, kuinka paljon oman kaupungin tai alueen isot torit ttai kadut pystyvät vetämään väkeä.

”Tämä tekniikka voisi olla todella hyödyllinen”, Still sanoo.

Edessä voi silti olla yksi ongelma: ”Protestien järjestäjät ja vaikkapa hallitukset eivät usein haluakaan todellisia lukuja.”

”He haluavat lukuja, joilla voi markkinoida omia tavoitteitaan. Olisivatko he valmiita sijoittamaan johonkin, joka voi rehellisesti olla heidän näkemystään vastaan?” kysyy Still New Scientist -lehdessä.

Tutkimuksen julkaisi verkkosivusto arXiv, eikä sitä ole vielä vertaisarvioitu.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Näin Sanna Marinin poliitikkokollegat Tampereelta kuvaavat tulevaa pääministeriä: ”Rohkea”, sanoo perussuomalainenkin

  6. 6

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  7. 7

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  8. 8

   Ruotsin #metoo-liikeettä käynnistämässä ollut toimittaja sai tuomion törkeästä kunnian­loukkauksesta

  9. 9

   Moni haukkuu entistä kumppaniaan, ja joskus se kertoo heistä itsestään huolestuttavia asioita – Haukkumisessa on kolme tasoa, sanoo psykoterapeutti

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  3. 3

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  5. 5

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  6. 6

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  7. 7

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  10. 10

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää