Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miten Teemu Pukki sitoo kengännauhansa ennen ottelua?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, miten rakkaus syntyy, onko maapallon ulkopuolella elämää ja ovatko delfiinit ihmistä viisaampia. Entä miksi aamupissa haisee?

Miksi kengännauhat aukeavat itsestään? Ja miten Teemu Pukki sitoo nauhansa ennen ottelua?

Juho Saura, 10

Kun kengällinen jalka liikkuu eteenpäin, kengännauhoihin kohdistuu huomattava voima. Vastavoiman periaatteen mukaisesti samalla syntyy toiseen suuntaan vaikuttava voima.

Solmua muokkaavat myös iskut, jotka syntyvät jalan osuessa maahan. Kun jalan liike kengässä ja isku vuorottelevat, solmu löystyy ja voi aueta kokonaan.

Rusettisolmu aukeaa kuitenkin epätodennäköisemmin, jos se on tehty hyvin. Nauhat kannattaa sitoa merimiessolmun tavoin. Se syntyy, kun rusetin alle tehtävä solmu tehdään eri päin kuin varsinainen rusetti.

Jos alle tehtävää solmua solmittaessa siis viedään nauhan vasen pää toisen yli, niin rusettia tehdessä pitäisi oikean puolen nauha laittaa päällimmäiseksi. Jos kengät sidotaan niin sanotulla ämmänsolmulla eli laitetaan saman puoleinen kengännauha aina päältä, se aukeaa helpommin.

Jalkapalloilija Teemu Pukki kertoi, ettei hän käytä tuplasolmua tai muuta erikoisempaa tekniikkaa. Hän luottaa hyvin tehtyyn rusettiin. Sopivan rusetin kireyden kuulemma oppii aika pian pelikokemuksen myötä.

Sanna Pirhonen

koulutuskoordinaattori

Suomen palloliittoMiten rakkaus syntyy?

Suoma Järvi, 7

Rakkaus voi syntyä monella tavalla. Rakkaus toiseen ihmiseen voi kehittyä vähitellen, pikkuhiljaa, mukavien yhdessäolon hetkien seurauksena. Toinen ihminen tuntuu kivalta ja hänen seurassaan on hyvä olla.

Rakkaus voi syttyä myös ihastumisesta. Tällöin ihminen kokee toisen säteileväksi ja erityiseksi. Hänen ominaisuutensa, hymy, tapa liikkua, katsoa tai puhua viehättävät. Rakkaus voi alkaa myös siitä, että toinen osoittaa kiinnostusta ja ihailee.

Rakastuminen saa aikaan kaipuun olla yhdessä rakastetun kanssa. Rakastettu on ajatuksissa jatkuvasti ja saa tekemään myönteisiä asioita, jotka lisäävät yhdessäolon houkuttelevuutta. Elämä näyttäytyy valoisana ja toiveikkaana.

Rakkaus on vastavuoroista. Kun ihminen saa osakseen rakkautta, hän kykenee itse rakastamaan. Tällöin hän välittää ja on kiinnostunut toisen toiveista ja hyvinvoinnista.

Rakkauden syntyä pidetään yhä arvoituksellisena, koska rakkauden kokemus on yksilöllinen ja vaihtelee ihmisestä toiseen. Se saa erilaisia muotoja. Lähimmäisenrakkaus syntyy halusta auttaa ja äidinrakkaus herää lapsen syntyessä.

Kaarina Määttä

kasvatuspsykologian professori

Lapin yliopisto


Onko maapallon ulkopuolella älyllistä elämää?

Viljami Herttuala, 9

Pohdinta älyllisestä elämästä muualla maailmankaikkeudessa on ihmiskunnan suuria kysymyksiä. Voimme vastata vain toteamalla, ettemme tiedä.

Vastaus voisi muuttua, jos jotenkin saisimme todisteen maapallon ulkopuolisesta älyllisestä elämästä.

Onko maapallon ulkopuolella ylipäätään elämää? Itse uskoisin, että sitä on, vaikkei sitä vielä ole löydetty. Elämä näyttää syntyneen maapallolla melko nopeasti. Meillä ei ole syytä olettaa, ettei vastaavaa voisi tapahtua muuallakin, jos olot ovat oikeat. Luultavasti suurin osa maailmankaikkeuden elämästä on kuitenkin hyvin yksinkertaista, yksisoluista eliöstöä. Matka siitä älylliseksi ymmärrettyyn elämään oli maapallolla pitkä ja vaikea.

Huomattavaa on sekin, että maailmakaikkeus on valtavan laaja. Vaikka jossain muualla olisi älyllistä elämää, emme luultavasti saisi valtavan etäisyyden takia koskaan kuulla siitä .

Harry Lehto

tähtitieteilijä, astrobiologi

Turun yliopisto


Ovatko delfiinit viisaampia kuin ihmiset?

Elmo Eskelinen, 6

Lyhyesti sanottuna eivät ole.

Ihmisten viisaus perustuu pitkälti kieleen ja kirjoitustaitoon sekä matematiikan ja fysiikan kaltaisiin teoreettisiin ajatus­rakennelmiin.

Tämä kaikki on delfiinien ymmärryskyvyn ulottumattomissa. Tietomme mukaan delfiinit elävät pitkälti nykyhetkessä eivätkä mieti mennyttä tai tulevaa.

Tutkijat ovat yrittäneet opettaa delfiineille viittoma­kielen kaltaista keinotekoista kieltä, mutta tulokset ovat heikkoja.

Delfiinien aivot ovat kuitenkin suuret ja hyvin kehittyneet. Delfiineillä on meidän näkökulmastamme poikkeuksellisia kykyjä. Merkittävin on kyky hahmottaa ympäristöä kaikujen avulla.

Delfiinit tarkkailevat ympäristöään päästämällä naksahtavia ääniä ja seuraamalla niiden kimpoilemista ympärillään.

Näin ne voivat hahmottaa esineiden kokoa, muotoa ja jopa sen, mistä materiaalista ne on tehty. Delfiinien kaikuluotain on tarkempi kuin kaikki ihmisen rakentamat.

Myös delfiinien sosiaalisten suhteiden taju on hyvin kehittynyt. Ne tunnistavat ystävänsä ja ymmärtävät tuttaviensa keskinäiset suhteet luultavasti tarkemmin kuin ihmiset omien tuttaviensa.

Tämä tukee useiden delfiini­lajien tyypillistä laumakäyttäytymistä, jossa pienehköt naarasryhmät vuoroin liittyvät yhteen toistensa ja urosten kanssa ja vuoroin eroavat niistä. Samalla ryhmät kuitenkin säilyttävät omat sisäiset suhteensa.

Mats Amudin

vanhempi neuvonantaja

Kolmårdenin eläinpuisto


Miksi aamupissa haisee pahalta?

Siiri Laakso, 6

Pissaa eli virtsaa muodostuu munuaisissa, jotka ovat noin nyrkin kokoiset elimet selkä­rangan molemmilla puolilla ihmisissä ja muissa selkärankaisissa eläimissä.

Virtsaa muodostuu öisinkin. Kun ihmisen nukkuu, pään keskellä sijaitseva aivo­lisäke tuottaa vesihormonia verenkiertoomme. Sen vaikutuksesta pissan muodostuminen vähenee ja siitä tulee väkevämpää. Väkevyys tarkoittaa sitä, että virtsassa on vähemmän vettä.

Siksi aamulla herätessä virtsa on sakeampaa kuin muina aikoina. Se myös haisee voimakkaammin. Jos joskus olemme yöllä hereillä ja juomme paljon vettä, voi aamupissa olla laimeampaa­ ja haju miedompi.

Virtsan haju saattaa vahvistua myös joidenkin sairauksien, lääkkeiden ja ruoka-aineiden vaikutuksesta. Ruuista esimerkiksi parsa ja valkosipuli vaikuttavat näin.

Eeva Nikkola

lastentautien erikoislääkäri

Uusi lastensairaala, Hus

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  5. 5

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  6. 6

   Pääministeri Sanna Marin saapui ensimmäiseen EU-huippukokoukseensa: ”Ei näihin tehtäviin kukaan voi olla täysin valmis”

  7. 7

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  8. 8

   Bellingcat: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

  9. 9

   Suomen metsien hiilinielut romahtivat ennätys­hakkuiden vuoksi

  10. 10

   Ruumisauto ajoi takaluukku auki Mannerheimin­tiellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  5. 5

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  6. 6

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  7. 7

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  8. 8

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  9. 9

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  10. 10

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää