Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miten Teemu Pukki sitoo kengännauhansa ennen ottelua?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, miten rakkaus syntyy, onko maapallon ulkopuolella elämää ja ovatko delfiinit ihmistä viisaampia. Entä miksi aamupissa haisee?

Miksi kengännauhat aukeavat itsestään? Ja miten Teemu Pukki sitoo nauhansa ennen ottelua?

Juho Saura, 10

Kun kengällinen jalka liikkuu eteenpäin, kengännauhoihin kohdistuu huomattava voima. Vastavoiman periaatteen mukaisesti samalla syntyy toiseen suuntaan vaikuttava voima.

Solmua muokkaavat myös iskut, jotka syntyvät jalan osuessa maahan. Kun jalan liike kengässä ja isku vuorottelevat, solmu löystyy ja voi aueta kokonaan.

Rusettisolmu aukeaa kuitenkin epätodennäköisemmin, jos se on tehty hyvin. Nauhat kannattaa sitoa merimiessolmun tavoin. Se syntyy, kun rusetin alle tehtävä solmu tehdään eri päin kuin varsinainen rusetti.

Jos alle tehtävää solmua solmittaessa siis viedään nauhan vasen pää toisen yli, niin rusettia tehdessä pitäisi oikean puolen nauha laittaa päällimmäiseksi. Jos kengät sidotaan niin sanotulla ämmänsolmulla eli laitetaan saman puoleinen kengännauha aina päältä, se aukeaa helpommin.

Jalkapalloilija Teemu Pukki kertoi, ettei hän käytä tuplasolmua tai muuta erikoisempaa tekniikkaa. Hän luottaa hyvin tehtyyn rusettiin. Sopivan rusetin kireyden kuulemma oppii aika pian pelikokemuksen myötä.

Sanna Pirhonen

koulutuskoordinaattori

Suomen palloliittoMiten rakkaus syntyy?

Suoma Järvi, 7

Rakkaus voi syntyä monella tavalla. Rakkaus toiseen ihmiseen voi kehittyä vähitellen, pikkuhiljaa, mukavien yhdessäolon hetkien seurauksena. Toinen ihminen tuntuu kivalta ja hänen seurassaan on hyvä olla.

Rakkaus voi syttyä myös ihastumisesta. Tällöin ihminen kokee toisen säteileväksi ja erityiseksi. Hänen ominaisuutensa, hymy, tapa liikkua, katsoa tai puhua viehättävät. Rakkaus voi alkaa myös siitä, että toinen osoittaa kiinnostusta ja ihailee.

Rakastuminen saa aikaan kaipuun olla yhdessä rakastetun kanssa. Rakastettu on ajatuksissa jatkuvasti ja saa tekemään myönteisiä asioita, jotka lisäävät yhdessäolon houkuttelevuutta. Elämä näyttäytyy valoisana ja toiveikkaana.

Rakkaus on vastavuoroista. Kun ihminen saa osakseen rakkautta, hän kykenee itse rakastamaan. Tällöin hän välittää ja on kiinnostunut toisen toiveista ja hyvinvoinnista.

Rakkauden syntyä pidetään yhä arvoituksellisena, koska rakkauden kokemus on yksilöllinen ja vaihtelee ihmisestä toiseen. Se saa erilaisia muotoja. Lähimmäisenrakkaus syntyy halusta auttaa ja äidinrakkaus herää lapsen syntyessä.

Kaarina Määttä

kasvatuspsykologian professori

Lapin yliopisto


Onko maapallon ulkopuolella älyllistä elämää?

Viljami Herttuala, 9

Pohdinta älyllisestä elämästä muualla maailmankaikkeudessa on ihmiskunnan suuria kysymyksiä. Voimme vastata vain toteamalla, ettemme tiedä.

Vastaus voisi muuttua, jos jotenkin saisimme todisteen maapallon ulkopuolisesta älyllisestä elämästä.

Onko maapallon ulkopuolella ylipäätään elämää? Itse uskoisin, että sitä on, vaikkei sitä vielä ole löydetty. Elämä näyttää syntyneen maapallolla melko nopeasti. Meillä ei ole syytä olettaa, ettei vastaavaa voisi tapahtua muuallakin, jos olot ovat oikeat. Luultavasti suurin osa maailmankaikkeuden elämästä on kuitenkin hyvin yksinkertaista, yksisoluista eliöstöä. Matka siitä älylliseksi ymmärrettyyn elämään oli maapallolla pitkä ja vaikea.

Huomattavaa on sekin, että maailmakaikkeus on valtavan laaja. Vaikka jossain muualla olisi älyllistä elämää, emme luultavasti saisi valtavan etäisyyden takia koskaan kuulla siitä .

Harry Lehto

tähtitieteilijä, astrobiologi

Turun yliopisto


Ovatko delfiinit viisaampia kuin ihmiset?

Elmo Eskelinen, 6

Lyhyesti sanottuna eivät ole.

Ihmisten viisaus perustuu pitkälti kieleen ja kirjoitustaitoon sekä matematiikan ja fysiikan kaltaisiin teoreettisiin ajatus­rakennelmiin.

Tämä kaikki on delfiinien ymmärryskyvyn ulottumattomissa. Tietomme mukaan delfiinit elävät pitkälti nykyhetkessä eivätkä mieti mennyttä tai tulevaa.

Tutkijat ovat yrittäneet opettaa delfiineille viittoma­kielen kaltaista keinotekoista kieltä, mutta tulokset ovat heikkoja.

Delfiinien aivot ovat kuitenkin suuret ja hyvin kehittyneet. Delfiineillä on meidän näkökulmastamme poikkeuksellisia kykyjä. Merkittävin on kyky hahmottaa ympäristöä kaikujen avulla.

Delfiinit tarkkailevat ympäristöään päästämällä naksahtavia ääniä ja seuraamalla niiden kimpoilemista ympärillään.

Näin ne voivat hahmottaa esineiden kokoa, muotoa ja jopa sen, mistä materiaalista ne on tehty. Delfiinien kaikuluotain on tarkempi kuin kaikki ihmisen rakentamat.

Myös delfiinien sosiaalisten suhteiden taju on hyvin kehittynyt. Ne tunnistavat ystävänsä ja ymmärtävät tuttaviensa keskinäiset suhteet luultavasti tarkemmin kuin ihmiset omien tuttaviensa.

Tämä tukee useiden delfiini­lajien tyypillistä laumakäyttäytymistä, jossa pienehköt naarasryhmät vuoroin liittyvät yhteen toistensa ja urosten kanssa ja vuoroin eroavat niistä. Samalla ryhmät kuitenkin säilyttävät omat sisäiset suhteensa.

Mats Amudin

vanhempi neuvonantaja

Kolmårdenin eläinpuisto


Miksi aamupissa haisee pahalta?

Siiri Laakso, 6

Pissaa eli virtsaa muodostuu munuaisissa, jotka ovat noin nyrkin kokoiset elimet selkä­rangan molemmilla puolilla ihmisissä ja muissa selkärankaisissa eläimissä.

Virtsaa muodostuu öisinkin. Kun ihmisen nukkuu, pään keskellä sijaitseva aivo­lisäke tuottaa vesihormonia verenkiertoomme. Sen vaikutuksesta pissan muodostuminen vähenee ja siitä tulee väkevämpää. Väkevyys tarkoittaa sitä, että virtsassa on vähemmän vettä.

Siksi aamulla herätessä virtsa on sakeampaa kuin muina aikoina. Se myös haisee voimakkaammin. Jos joskus olemme yöllä hereillä ja juomme paljon vettä, voi aamupissa olla laimeampaa­ ja haju miedompi.

Virtsan haju saattaa vahvistua myös joidenkin sairauksien, lääkkeiden ja ruoka-aineiden vaikutuksesta. Ruuista esimerkiksi parsa ja valkosipuli vaikuttavat näin.

Eeva Nikkola

lastentautien erikoislääkäri

Uusi lastensairaala, Hus

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selli­osastolla, sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta: ”Totta kai tämä johtuu Aarniosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  3. 3

   Viro haluaa nyt Suomessa työskentelevät virolaiset takaisin, ja se näkyy jo Suomen rakennuksilla

  4. 4

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  5. 5

   Kuukausien naparetki oli päättyä nälkäkuolemaan: Kaksi ammattiseikkailijaa pelastettiin viime hetkellä

  6. 6

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  7. 7

   Sdp nostaa pääministeriksi puolueen kirkkaimman tähden, joka muuttaa hallituksen tapoja mutta tuskin politiikan sisältöä

  8. 8

   Tuore kirja Melania Trumpista paljastaa asian, joka ei ehkä ole yllätys: Trumpit nukkuvat eri makuuhuoneissa

  9. 9

   Moni haukkuu entistä kumppaniaan, ja joskus se kertoo heistä itsestään huolestuttavia asioita – Haukkumisessa on kolme tasoa, sanoo psykoterapeutti

   Tilaajille
  10. 10

   Jääkiekosta pitäisi poistaa yksi taklaamisen muoto, joka on sekä turhin että vaarallisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  6. 6

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  7. 7

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  8. 8

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  9. 9

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  10. 10

   Ulkoministeriön henkilöstön edustaja: Haaviston työskentely vaikuttaa kaoottiselta, luottamus horjunut pahasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  5. 5

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää