Tiede

Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

Maata läpäisevä tutka paljasti jääkautiset jalanjäljet White Sandsin kipsihiekka-aavikon alta.

Yhdysvaltain New Mexicon osavaltiossa sijaitsevat White Sandsin kipsihiekkadyynit ovat komea nähtävyys. Valkea hiekkameri jatkuu silmänkantamattomiin ja peittää lähes Suomen pääkaupunkiseudun kokoisen alueen.

Valkoisilla dyyneillä räjäytettiin maailman ensimmäinen ydinpommi heinäkuussa 1945 ja sieltä myös Yhdysvaltain avaruusohjelma sai alkunsa. Kaukaisella aavikolla testattiin Natsi-Saksasta sotasaaliina saatuja V2-raketteja ja kehitettiin rakettimoottoreita Nasan käyttöön.

Kauan, kauan sitten nämä dyynit olivat merenpohjaa. Dinosaurusten valtakauden alussa 250 miljoonaa vuotta sitten meri peitti tämän alueen, ja miljoonien vuosien aikana kuolleiden merenelävien kalsiumpitoiset jäänteet kerrostuivat pohjaan.

Viimeisen jääkauden loppuvaiheessa aavikon tilalla oli jäätiköiden sulamisvesistä muodostunut Otero-järvi.

Ilmaston lämmetessä järvi alkoi kuivua ja muodostui tasanko, jolla tallusteli jääkautisia eläimiä: mammutteja, jättimäisiä laiskiaisia ja niitä metsästäneitä ihmisiä.

Yhdysvaltalaiset ja englantilaiset tutkijat ovat nyt löytäneet maata läpäisevän tutkan avulla näiden muinaisten eläinten ja metsästäjien jalanjälkiä aavikon pinnan alta.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä. Yksi tutkijoista, Bournemouthin yliopiston ympäristötieteen professori Matthew Bennett kertoo siitä The Conversation -verkkojulkaisussa.

Maata läpäisevää gpr-tutkaa on käytetty muun muassa Vietnamin sodassa maanalaisten bunkkerien ja tunneliverkostojen etsimiseen, ja tutkalla on löydetty esimerkiksi rautakautisten asumusten jäänteitä, jotka maa on peittänyt alleen jo kauan sitten.

Aiemminkin on ollut tiedossa, että White Sandsin hiekan alla on harvinaisen hyvin säilynyt kokoelma jääkautisia jalanjälkiä. Nämä White Sandsin niin kutsutut haamujäljet ovat maailman runsaimpia muistoja menneiden selkärankaisten liikkeistä. Bennett kollegoineen on tutkinut aluetta vuosia.

Nyt tutkan avulla saatiin kuitenkin aiempaa tarkempia otoksia muinaisten mammuttien tallustelusta ja tutkijoiden yllätykseksi alueelta löytyi myös jääkautisten ihmisten jalanjälkiä. Ne kuuluvat mitä todennäköisimmin metsästäjille, jotka ovat jahdanneet tasangolla liikkuvia mammutteja ja jättiläislaiskiaisia.

Tutkan ansiosta jälkiä ei tarvitse kaivaa irti maasta tutkimuksia varten, vaan ne tulevat säilymään hiekan alla vielä pitkään.

Bennettin mukaan kiinnostavinta oli nyt saada mitattua tarkasti mammuttien jättämiä painaumia. Niistä voidaan päätellä paljon siitä, millä tavalla kauan sitten kadonneet mammutit kävelivät.

”Se on kuin saisi sukupuuttoon kuolleen eläimen tulemaan laboratorioon ja kävelemään painelevyjen päällä”, Bennett kirjoittaa.

Mammutin elävän lähisukulaisen eli elefantin saaminen laboratorioon levyjen päällä talsimaan on sekin erittäin hankalaa, mutta onneksi tällaisia tutkimuksia on tehty, joten tutkijat pystyivät nyt vertaamaan mammuttien tuottamia painaumia elefanttien kävelyyn.

Samaa tutkatekniikkaa voidaan käyttää esimerkiksi dinosaurusten jättämien jälkien tutkimiseen. Ryhmä toivoo ennen pitkää hiovansa tutkamittauksia sellaiseen tarkkuuteen, että niiden avulla voisi saada uutta tietoa Tansanian Laetolissa sijaitsevista, ihmisen erittäin varhaisen esi-isän jättämistä jäljistä.

Tansanian maaperään jäljet on 3,7 miljoonaa vuotta sitten painanut todennäköisesti Australopithecus afarensis, ja jäljistä voidaan päätellä, miten ihmiset ovat kehittyneet kahdella jalalla käveleviksi.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  3. 3

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  4. 4

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  5. 5

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  6. 6

   Yksi maailman etsityimmistä taideteoksista löytyi samasta galleriasta, josta se katosi 23 vuotta sitten

  7. 7

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  8. 8

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  9. 9

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  10. 10

   Mark Sallmen on Pietarsaaressa asuva pappi ja homo, joka ei uskalla enää mennä kirkkoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  3. 3

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  4. 4

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  7. 7

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  8. 8

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  9. 9

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  10. 10

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  9. 9

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää