Tiede

Tutkimus: Rituaaleissa itselle aiheutettu kipu vahvistaa mielen hyvinvointia

Joukko antropologian, sosiaalipsykologian ja ihmisen evoluutiobiologian tutkijoita selvitti kivuliaiden rituaalien fysiologisia ja psykologisia vaikutuksia Mauritiuksella Intian valtamerellä.

Toisinaan kipu tekee hyvää.

Suomalainen menee jäätävään avantoon tai juoksee maratonin ja kivuliaasta koettelemuksesta selvittyään uhkuu elinvoimaa.

”Mikä ei tapa minua, se vahvistaa minua”, kirjoitti myös saksalainen filosofi Friedrich Nietzsche.

Maailmalla miljoonat ihmiset osallistuvat uskonnollisiin ri­tuaaleihin, joissa aiheutetaan tieten tahtoen kipua itselle.

Ihmiset pistävät, lävistävät ja jopa repivät kehoaan. Jotkut kävelevät palavilla hiilillä, kuten pohjoiskreikkalaiset ortodoksi­kristityt anastenariamenoissaan.

 

Kymmeniä koukkuja voi roikkua pitkin ja poikin vartaloa.

Vaikka toimituksista voi seurata vammoja ja ne voivat altistaa infektioille, rituaalien harjoittajat pitävät niitä usein tervehdyttävinä ja puhdistavina. Käsityksessä voi olla perää, osoittaa Current Anthropology -tiedelehden julkaisema tutkimus.

Joukko antropologian, sosiaalipsykologian ja ihmisen evoluutiobiologian tutkijoita selvitti kivuliaiden rituaalien fysiologisia ja psykologisia vaikutuksia Mauritiuksella Intian valtamerellä. Saarivaltion vajaat puolitoista miljoonaa asukasta kuuluvat moniin eri etnisiin ryhmiin.

Sikäläinen tamiliyhteisö viettää tammi-helmikuussa kymmenpäiväistä juhlaa, jonka rituaaleihin kuuluu kavadi attam eli taakkatanssi.

Taakkatanssi on eräänlainen pyhiinvaellus tai kulkue, jossa miehet kuljettavat harteillaan alttaria. Nämä kavadit ovat usein yli kolme metriä korkeita ja painavat jopa 60 kiloa. Vaellus kestää useita tunteja ja päättyy hindujen sodanjumalan Muruganin temppeliin. Vasta siellä alttarin saa laskea harteiltaan.

Ennen vaellusta miehet teettävät kehoonsa lävistyksiä neuloilla, koukuilla ja vartailla. Kymmeniä koukkuja voi roikkua pitkin ja poikin vartaloa. Jotkut lävistävät molemmat poskensa luudanvarren paksuisella tangolla.

Miehet voivat vetää perässään pikkuauton kokoisia rattaita, joiden vetoköysi on kiinnitetty koukuilla ihoon. Samaa rituaalia miljoonat hindut harjoittavat myös useissa muissa maissa.

Naiset eivät altistu näihin äärimmäisiin koettelemuksiin. Heillä on korkeintaan yhdellä neulalla kasvoihin tehty lävistys.


Connecticutin yliopiston antropologi Dimitris Xygalatas ja kollegat värväsivät Mauritiuksella tutkimukseensa nelisenkymmentä miestä. Puolet heistä teetätti lävistyksiä ja osallistui pyhiinvaellukseen.

Heitä verrattiin samankokoisen joukkoon miehiä, jotka vastasivat ominaisuuksiltaan edellisiä, mutta eivät osallistuneet rituaaliin.

Kahden kuukauden ajan miehillä oli koko ajan käsivarressa seurantalaite mittaamassa stressiä, kehon lämpötilaa, unta, immuunijärjestelmää ja fyysistä aktiivisuutta. Tutkijat luotasivat miesten mielentilaa haastatteluilla ja mittasivat heidän sykettään useita viikkoja ennen ja jälkeen rituaalin.

 

”Ne, jotka kärsivät eniten, hyötyivät eniten.”

Kuten odottaa saattaa, rituaali pani miehet koville. Rasitus oli silmin nähtävää, mutta myös ihon sähkönjohtavuuden muutoksista päätelty fysiologinen stressi nousi huomattavasti pyhiinvaelluspäivänä.

Kun muutama viikko oli kulunut, rituaaliin osallistuneilla meni jo paremmin kuin ennen sitä. He arvioivat hyvinvointinsa ja elämänlaatunsa merkitsevästi paremmaksi kuin ne miehet, jotka eivät osallistuneet rituaaliin.

Mitä suurempaa fysiologista stressiä henkilö oli kokenut ja mitä enemmän hänellä oli lävistyksiä, sitä paremmin hänellä keskimäärin meni.

”Ne, jotka kärsivät eniten, hyötyivät eniten”, kirjoittaa Xygalatas antropologisia tutkimuksia esittelevässä Sapiens -verkkolehdessä.

Kaikkein kivuliaimpiin kokemuksiin itsensä altistivat miehet, joilla oli ennen rituaalia terveydellisiä ongelmia tai joiden sosio­ekonominen asema oli alhaisempi. He saattoivat eniten kaivata rituaalista kohennusta oloonsa.

Rituaaliin liittyvä kipu voi hyödyttää ihmisiä neurofysiologisesti, psykologisesti ja sosiaalisesti, selittävät tutkijat.

Kipua seuraava hyvän olon tunne juontaa ilmeisesti samoista fysiologisista syistä kuin pitkänmatkan juoksijan kokema juoksijan taivas. Äärimmäiset koettelemukset pistävät elimistön erittämään omia kipua lievittäviä opioideja ja endorfiinia.

Mielihyvää nostattavan endorfiinin eritys vielä voimistuu, kun asioita tehdään ryhmässä. Tämä on osoitettu, kun on tutkittu yhdessä tanssimista ja laulamista.

Vaikka fysiologinen euforia ei kestäisikään pitkään, hyvän olon kokemus voi silti jättää pysyvämmän jäljen psykologisena jälkihehkuna.

 

Kärsimyksestä seuraa myös sosiaalisia etuja.

Kärsimyksille altistuminen voi olla itselle osoitus omasta kunnosta ja kestävyydestä. Se voi nostaa omanarvontuntoa siinä kuin kyky kestää maratonin tuskia.

Kärsimyksestä seuraa myös sosiaalisia etuja. Aiempien tutkimusten mukaan kivun sietäminen rituaaleissa nostaa ihmisen statusta. Koettelemuksillaan henkilö ikään kuin osoittaa sitoutumistaan yhteisöönsä ja voi saada tukea ja arvostusta.

”Joillekin jopa kaikkien kauhistuttavimmat seremoniat voivat tuoda lohtua, tukea ja jopa hoitoa”, Xygalatas kirjoittaa.

Hän korostaa, että perinteiset rituaalit eivät voi korvata lääketieteellisiä hoitoja, mutta niistä voi saada täydentävää tukea etenkin oloissa, joissa lääketieteellistä hoitoa ei ole helposti saatavilla.

Tutkimuksesta kertoi myös suomalainen antropologiasta raportoiva Antroblogi-sivusto.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  2. 2

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Likaisista nettitempuista tuli Britannian vaaleissa uusi normaali

  5. 5

   Tyttö auttoi poliisia ottamaan kiinni lasten hyväksikäyttäjän: 42-vuotias mies tuomittiin vankeuteen

  6. 6

   Pasilaan suunnitellut tornit venyvät: korkeimpaan torniin yli 50 kerrosta ja 200 metriä korkeutta

  7. 7

   Töölönlahti näyttäisi aivan erilaiselta, jos arkkitehdin vanha visio Eduskuntatalon ympäristöstä olisi otettu tosissaan

  8. 8

   HS-analyysi: Venäjä jatkaa pelottelun ja alistamisen tiellä – Tuoreen tutkimuksen päätelmät ovat suora­viivaisia ja naapurien kannalta levottomuutta herättäviä

  9. 9

   Pouttu valittaa kasviliha-termin kieltämisestä hallinto-oikeuteen – yhtiön käräytti kilpailija

  10. 10

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  4. 4

   Rajusta työpaikka­kiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta – Helsingin kaupungille sakot asian katsomisesta sormien läpi

  5. 5

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  8. 8

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat löysivät Sudanista vihdoin syyn, joka selittää ilmakehän metaanin nopeaa kasvua

  10. 10

   Pohjanmaan kokoomusnaiset kirjoittaa naisvaltaisesta ”huulipunahallituksesta” – Vikman: Ei edusta kokoomusnaisten kantaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää