Tiede

Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

Aivot lakkaavat käytännössä kokonaan toimimasta kahden tunnin ajaksi.

Lääkärit ovat ensi kertaa hidastaneet leikkauspotilailta elintoiminnot jäähdyttämällä heidät kuolemaa muistuttavaan tilaan. Tässä hypotermisessä tilassa potilaan aivotoiminta pysähtyy likimain kokonaan.

Menettelyssä potilaan koko veri vaihdetaan jäätävään suolaveteen. Ruumiinlämpö laskee 10–15 asteen tienoille, jolloin aineenvaihdunta hidastuu ja kudosten hapentarve vähenee.

Ensimmäiset leikkaukset tällä menetelmällä on tehty yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston sairaalassa Baltimoressa. Menetelmän nimi on hätäsäilytys ja -elvytys, englanninkielisenä lyhenteenä epr.

Leikkausryhmää johtanut professori Samuel Tisherman Marylandin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta kuvasi operaatiota New Scientist -lehdelle ”hieman surrealistiseksi”.

Suomalaisille The Wire -televisiosarjasta tuttu Baltimore on yksi Yhdysvaltojen väkivaltaisimmista kaupungeista. Myös uudessa leikkaushoidossa potilaat ovat väkivallan uhreja.

Heitä on voitu ampua tai iskeä teräaseella. Tämän vuoksi he ovat menettäneet puolet verestään ja heidän sydämensä on pysähtynyt.

Vammat ovat niin vakavia, että potilailla on normaalihoidossa vain viiden prosentin mahdollisuus säilyä hengissä.

Uhrien pelastamiseksi on toimittava vauhdilla, sillä hapenpuute johtaa aivokuolemaan jo viidessä minuutissa. Lisäaikaa haetaan potilaan kehon jäähdytyksellä, jossa koko veri siis vaihdetaan kylmään suolaliuokseen.

Jäähdytyksen jälkeen potilas leikataan. Aikaa vammojen korjaamiseen on kaksi tuntia, minkä jälkeen potilaan verenkierto palautetaan ja sydän käynnistetään uudelleen.

Tisherman ei paljasta New Scietistille, kuinka monta potilasta jäähdytyksellä on onnistuttu pelastamaan. Lopulliset tulokset kokeellisesta hoidosta selviävät ehkä vuoden 2020 lopulla.

Jäähdytyksen tarkoitus on hidastaa mahdollisimman paljon ihmisen elintoimintoja. Silloin elimistö selviää ilman happea jonkin aikaa.

Kylmyyden aivojen suojaavasta vaikutuksesta kertovat jotkin ihmepelastumiset.

Ruotsalainen lääkäri Anna Bågenholm joutui vuonna 1999 hiihto-onnettomuudessa 80 minuutiksi jäiseen veteen. Hän menetti tajuntansa ja hänen sydämensä pysähtyi kolmeksi tunniksi. Silti hän selvisi eikä hänen aivoilleen käynyt kuinkaan.

Onnettomuuden kaltainen nopea jäähdytys on ratkaisevaa, jotta aivot, sydän ja muut elimet voivat selvitä hapen puutteesta, Tisherman kertoo menetelmää esittelevässä luennossaan.

Normaalilämpötilassa ihminen selviää korkeintaan muutamia minuutteja ennen kuin peruuttamattomia vaurioita alkaa syntyä elimistössä ja aivoissa.

Menetelmää on ensin testattu eläinkokeissa. Kokeissa siat jäähdytettiin kolmeksi tunniksi, leikattiin ja elvytettiin ilman, että niille oli koitunut mitään neurologisia vaurioita.

Nyt oli Tishermanin mukaan sopiva aika siirtyä kokeilemaan hoitoa ihmisillä.

”Kun voimme osoittaa, että se toimii, voimme laajentaa tekniikan käyttöä auttaaksemme potilaita, jotka eivät muuten selviäisi hengissä”, Tisherman sanoo New Scientistille.

”Korostan, että emme ole lähettämässä ketään Saturnukseen. Haluamme vain lisää aikaa henkien pelastamiseksi.”

Professorin kommentti viitannee suunnitelmiin, joiden mukaan pitkille, vuosia kestäville avaruuslennoille lähtevät miehistöt jäähdytettäisiin horrokseen.

Ihmisissä uutta kokeellista hoitoa kokeillaan kymmenellä potilaalla, jotka ovat saaneet henkeä uhkaavia vammoja. Heitä verrataan kymmeneen vastaavaan potilaaseen, jotka olisi voitu ottaa kokeelliseen hoitoon mutta jotka eivät sitä saa, koska hoitotiimi ei ole silloin sairaalassa.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset hyväksyivät, että potilaan suostumusta hoitoon ei tarvita. Potilaiden vammat joka tapauksessa ovat todennäköisesti kuolemaan johtavia eikä vaihtoehtoista hoitoa ole.

Jäähdytyksen jälkeen tapahtuva kehon uudelleen lämmitys sisältää riskejä. Veren palautuminen voi johtaa soluvaurioihin.

Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori Markus Skrifvarsin mukaan hoitokokeilun tekijät ovat päteviä tutkijoita, joiden työhön hän luottaa.

”Projekti on äärimäisen haastava ja hyvin alkuvaiheessa. Kestää kymmeniä vuosia ennen kuin siitä tulisi joka sairaalassa tehtävä toimenpide.”

Menetelmä voisi onnistuessaan tuoda Skrifvarsin mukaan lisäaikaa nimenomaan terävien vaurioiden, kuten sydämeen osuneen pistohaavan hoitamiseen. Ne on teknisesti helppo korjata, mutta potilas ehtii menehtyä verenvuodon vuoksi.

”Jos henkilö joutuu liikenneonnettomuuteen, ei hoidosta ole apua. Tylpät, moniaalle leviävät vauriot on vaikea korjata”, Skrifvars sanoo.

”Pääsääntöisesti vammat ovat tylppiä, eivät puukotuksia tai ampumahaavoja.”

Lievempää jäähdytystä käytetään jo nykyään normaalissa leikkaushoidossa, jossa joudutaan pysäyttämään sydän. Jäähdytyksellä halutaan ehkäistä ennalta pysähdyksen aiheuttamasta hapenpuutteesta muuten seuraavia vaurioita.

Myös sydänpysähdyksestä toipumista pyritään parantamaan kehoa viilentämällä. Elvyttämisen jälkeen ruumiinlämpö lasketaan 33–36 asteeseen vuorokauden ajaksi.

Jäähdytyksellä halutaan estää etenkin kuumetta, joka nousee elvytyksen jälkeen. Kuumereaktio lisää aivovaurion kehittymistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  2. 2

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  3. 3

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  5. 5

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  6. 6

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  7. 7

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  8. 8

   Etelä-Karjalassa jo lähes joka viides nainen kertoo polttavansa päivittäin: ”Tupakan tuonti Venäjältä on iso ongelma”

  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Elton John on elänyt uskomattoman elämän: Tyranno­saurus Rex taka­pihalla, teehetkiä kuningattaren kanssa, pissat vaipassa keikalla ja kuvaukset, jotka päättyivät kunnon sekoiluun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää