Tiede

Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

Aivot lakkaavat käytännössä kokonaan toimimasta kahden tunnin ajaksi.

Lääkärit ovat ensi kertaa hidastaneet leikkauspotilailta elintoiminnot jäähdyttämällä heidät kuolemaa muistuttavaan tilaan. Tässä hypotermisessä tilassa potilaan aivotoiminta pysähtyy likimain kokonaan.

Menettelyssä potilaan koko veri vaihdetaan jäätävään suolaveteen. Ruumiinlämpö laskee 10–15 asteen tienoille, jolloin aineenvaihdunta hidastuu ja kudosten hapentarve vähenee.

Ensimmäiset leikkaukset tällä menetelmällä on tehty yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston sairaalassa Baltimoressa. Menetelmän nimi on hätäsäilytys ja -elvytys, englanninkielisenä lyhenteenä epr.

Leikkausryhmää johtanut professori Samuel Tisherman Marylandin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta kuvasi operaatiota New Scientist -lehdelle ”hieman surrealistiseksi”.

Suomalaisille The Wire -televisiosarjasta tuttu Baltimore on yksi Yhdysvaltojen väkivaltaisimmista kaupungeista. Myös uudessa leikkaushoidossa potilaat ovat väkivallan uhreja.

Heitä on voitu ampua tai iskeä teräaseella. Tämän vuoksi he ovat menettäneet puolet verestään ja heidän sydämensä on pysähtynyt.

Vammat ovat niin vakavia, että potilailla on normaalihoidossa vain viiden prosentin mahdollisuus säilyä hengissä.

Uhrien pelastamiseksi on toimittava vauhdilla, sillä hapenpuute johtaa aivokuolemaan jo viidessä minuutissa. Lisäaikaa haetaan potilaan kehon jäähdytyksellä, jossa koko veri siis vaihdetaan kylmään suolaliuokseen.

Jäähdytyksen jälkeen potilas leikataan. Aikaa vammojen korjaamiseen on kaksi tuntia, minkä jälkeen potilaan verenkierto palautetaan ja sydän käynnistetään uudelleen.

Tisherman ei paljasta New Scietistille, kuinka monta potilasta jäähdytyksellä on onnistuttu pelastamaan. Lopulliset tulokset kokeellisesta hoidosta selviävät ehkä vuoden 2020 lopulla.

Jäähdytyksen tarkoitus on hidastaa mahdollisimman paljon ihmisen elintoimintoja. Silloin elimistö selviää ilman happea jonkin aikaa.

Kylmyyden aivojen suojaavasta vaikutuksesta kertovat jotkin ihmepelastumiset.

Ruotsalainen lääkäri Anna Bågenholm joutui vuonna 1999 hiihto-onnettomuudessa 80 minuutiksi jäiseen veteen. Hän menetti tajuntansa ja hänen sydämensä pysähtyi kolmeksi tunniksi. Silti hän selvisi eikä hänen aivoilleen käynyt kuinkaan.

Onnettomuuden kaltainen nopea jäähdytys on ratkaisevaa, jotta aivot, sydän ja muut elimet voivat selvitä hapen puutteesta, Tisherman kertoo menetelmää esittelevässä luennossaan.

Normaalilämpötilassa ihminen selviää korkeintaan muutamia minuutteja ennen kuin peruuttamattomia vaurioita alkaa syntyä elimistössä ja aivoissa.

Menetelmää on ensin testattu eläinkokeissa. Kokeissa siat jäähdytettiin kolmeksi tunniksi, leikattiin ja elvytettiin ilman, että niille oli koitunut mitään neurologisia vaurioita.

Nyt oli Tishermanin mukaan sopiva aika siirtyä kokeilemaan hoitoa ihmisillä.

”Kun voimme osoittaa, että se toimii, voimme laajentaa tekniikan käyttöä auttaaksemme potilaita, jotka eivät muuten selviäisi hengissä”, Tisherman sanoo New Scientistille.

”Korostan, että emme ole lähettämässä ketään Saturnukseen. Haluamme vain lisää aikaa henkien pelastamiseksi.”

Professorin kommentti viitannee suunnitelmiin, joiden mukaan pitkille, vuosia kestäville avaruuslennoille lähtevät miehistöt jäähdytettäisiin horrokseen.

Ihmisissä uutta kokeellista hoitoa kokeillaan kymmenellä potilaalla, jotka ovat saaneet henkeä uhkaavia vammoja. Heitä verrataan kymmeneen vastaavaan potilaaseen, jotka olisi voitu ottaa kokeelliseen hoitoon mutta jotka eivät sitä saa, koska hoitotiimi ei ole silloin sairaalassa.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset hyväksyivät, että potilaan suostumusta hoitoon ei tarvita. Potilaiden vammat joka tapauksessa ovat todennäköisesti kuolemaan johtavia eikä vaihtoehtoista hoitoa ole.

Jäähdytyksen jälkeen tapahtuva kehon uudelleen lämmitys sisältää riskejä. Veren palautuminen voi johtaa soluvaurioihin.

Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori Markus Skrifvarsin mukaan hoitokokeilun tekijät ovat päteviä tutkijoita, joiden työhön hän luottaa.

”Projekti on äärimäisen haastava ja hyvin alkuvaiheessa. Kestää kymmeniä vuosia ennen kuin siitä tulisi joka sairaalassa tehtävä toimenpide.”

Menetelmä voisi onnistuessaan tuoda Skrifvarsin mukaan lisäaikaa nimenomaan terävien vaurioiden, kuten sydämeen osuneen pistohaavan hoitamiseen. Ne on teknisesti helppo korjata, mutta potilas ehtii menehtyä verenvuodon vuoksi.

”Jos henkilö joutuu liikenneonnettomuuteen, ei hoidosta ole apua. Tylpät, moniaalle leviävät vauriot on vaikea korjata”, Skrifvars sanoo.

”Pääsääntöisesti vammat ovat tylppiä, eivät puukotuksia tai ampumahaavoja.”

Lievempää jäähdytystä käytetään jo nykyään normaalissa leikkaushoidossa, jossa joudutaan pysäyttämään sydän. Jäähdytyksellä halutaan ehkäistä ennalta pysähdyksen aiheuttamasta hapenpuutteesta muuten seuraavia vaurioita.

Myös sydänpysähdyksestä toipumista pyritään parantamaan kehoa viilentämällä. Elvyttämisen jälkeen ruumiinlämpö lasketaan 33–36 asteeseen vuorokauden ajaksi.

Jäähdytyksellä halutaan estää etenkin kuumetta, joka nousee elvytyksen jälkeen. Kuumereaktio lisää aivovaurion kehittymistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Nainen puri vartijaa käteen Lidlin tuulikaapissa Vantaalla

  3. 3

   Puotilan 60-luvun ostoskeskus aiotaan purkaa ja rakentaa tilalle korkea talo

  4. 4

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  5. 5

   Pormestari Jan Vapaavuori kritisoi yleisurheilu­väen suhtautumista uusittuun Olympia­stadioniin

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Sauli Niinistö ei tiedä, mitä kaikkea al-Holin suhteen on jo tehty – ”En minäkään ihan selkoa saanut”, presidentti sanoi Ylen haastattelussa

  8. 8

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  9. 9

   ”Välillä tuntuu siltä, että täällä kaikki on mahdotonta”, sanoo entinen juoksija Wilson Kirwa, jonka kahvibisnes on ollut tuskien taival

  10. 10

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Uusi laskuri paljastaa viimein, missä ajassa sähköautosta tulee polttomoottoria halvempi ja ympäristöystävällisempi

  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  10. 10

   ”Olen niin sanotusti päässyt suoraan syvään päätyyn” – HS seurasi, kun Sanna Marin astui Brysselin valo­keilaan heti kolmantena pääministeri­päivänään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  7. 7

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää