Tiede

Hampaiden harjaaminen suojaa sydäntä: ”Jos suun mikrobiomi on häiriintynyt, se voi olla epätasapainossa myös suolistossa”

Laajan tutkimuksen mukaan ahkerilla harjaajilla on vähemmän sydämen rytmihäiriöitä ja vajaatoimintaa.

Meitä neuvotaan harjaamaan hampaat kaksi kertaa päivässä, aamuin ja illoin. Keskelle päivää pitäisi ehkä lisätä vielä yksi kerta, jos otamme huomioon uudet tutkimustulokset.

Koreassa tehdyn laajan väestötutkimuksen mukaan kolme kertaa päivässä tai useammin hampaita harjanneet potivat muita vähemmän sydämen vajaatoimintaa ja eteisvärinää.

Eteisvärinä eli flimmeri on yleinen sydämen rytmihäiriö, jossa syke muuttuu nopeaksi ja epäsäännölliseksi. Kohtaus ei ole juuri koskaan hengenvaarallinen, mutta se on epämiellyttävä.

Sydämen vajaatoiminta tarkoittaa nimensä mukaisesti tilaa, jossa sydän ei pysty kunnolla hoitamaan tehtäväänsä eli veren pumppaamista kaikkialle elimistöön.

Aikaisemmin tänä vuonna sama tutkimusryhmä tutki suun terveyden yhteyttä vielä vakavampiin sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin ja sydämenpysähdyksiin.

Silloin selvisi, että sydäntapahtumat ovat yleisempiä niillä, joilla on kariesta tai hampaan kiinnityskudossairaus parodontiitti sekä niillä, jotka ovat menettäneet useita hampaita.

Kävi myös ilmi, että yksi kerta enemmän hampaiden harjausta päivässä vähensi sydänperäisen sairauskohtauksen riskiä yhdeksän prosenttia. Säännölliset ammattilaisen tekemät puhdistukset pudottivat riskiä 14 prosenttia.

Uudessa tutkimuksessa ryhmä totesi, että kolme kertaa tai useammin päivässä hampaita harjaavien eteisvärinän riski oli kymmenen prosenttia pienempi kuin muilla ja sydämen vajaatoiminnan riski 12 prosenttia pienempi.

Ero ei selittynyt muilla sydänsairauksiin liittyvällä seikoilla, kuten iällä, sosioekonomisella asemalla, säännöllisellä liikunnalla, alkoholin käytöllä tai verenpaineella.

”Tutkimme suurta joukkoa pitkän ajan, mikä vahvistaa löydöksiämme”, sanoi apulaisprofessori Tae-Jin Song Ewha-yli­opiston lääketieteellisestä tiedekunnasta Soulista tiedotteessa.

Tutkimuksessa seurattiin yli 160 000 ihmistä keskimäärin kymmenen vuoden ajan. Tulokset julkaisi European Journal of Preventive Cardiology -tiedelehti.

Pitkään on tiedetty että hampaita kannattaa hoitaa muistakin syistä kuin hampaiden oman kunnon takia. Suun bakteereilla ja kroonisilla tulehduksilla on yhteys sydänsairauksiin ja jopa Alzheimerin tautiin.

Korealaistutkijat eivät selvittäneet mekanismia, jolla hampaiden harjaus suojaa sydäntä. He arvelevat, että harjaus vähentää ikenen ja hampaan välissä eläviä bakteereja ja estää niiden siirtymistä muualle elimistöön.

Parodontiittia aiheuttava Porphyromonas gingivalis -bakteeri voi esimerkiksi muuttaa suoliston bakteeristoa eli mikrobiomia. Suolistobakteerien tuottamat toksiinit puolestaan saattavat aiheuttaa matala-asteisen tulehduksen.

”Kaikki suun infektiot liittyvät mikrobiomiin ja sen tasapainoon”, sanoo dosentti Pirkko Pussinen Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitoksesta.

”Jos suun mikrobiomi on häiriintynyt, se saattaa olla epätasapainossa myös suolistossa. Lopputulos on matala-asteinen tulehdus, joka yhdistyy moniin sairauksiin.”

Korealaiset ovat melko ahkeria hampaiden harjaajia. Tutkimuksen väestöotoksesta yli 40 prosenttia ilmoitti harjaavansa hampaansa kolme kertaa päivässä tai useammin.

Kahteen kertaan jäi noin 45 prosenttia ja yhteen kertaan tai sen alle noin 15 prosenttia väestöstä.

Pussisen mielestä korealaistutkimuksen viesti ei ole suoraan se, että harjauskertoja pitää lisätä.

”Hampaiden harjaustiheyden yhteys sydäntapahtumiin osoittaa ennemminkin annosvastetta. Mitä puhtaampana hampaat ja suun pitää, sitä parempi.”

Hampaiden puhdistus on Pussisen mukaan tekniikkalaji. Pelkästään määrä ei ratkaise, vaan hampaat on osattava puhdistaa huolellisesti.

Tiuhemmasta harjaamisestakaan ei ole haittaa, ellei sitä tee turhan voimaperäisesti.

Suomessa ongelma on Pussisen mukaan pikemminkin se, ettei moni yllä edes suositeltuun kahteen kertaan päivässä.

”Varsinkin miehet harjaavat tosi laiskasti, ja naisillakin on parantamisen varaa.”

Suomalaisista 30 vuotta täyttäneistä miehistä 53 prosenttia ilmoitti vuonna 2011 harjaavansa hampaansa vähintään kahdesti päivässä. Naisista niin teki 81 prosenttia.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa seksuaalinen häirintä – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimo­neuvoston äänestyksellä

  6. 6

   HS:n jakelussa ongelmia pääkaupunkiseudulla, lue päivän näköislehti ilmaiseksi täältä

  7. 7

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi Suomi ajaa osaavat ihmiset pois maasta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  5. 5

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  6. 6

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  8. 8

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  9. 9

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää