Tiede    |   Viikon eläin

Valaan sarvella kelpaa mätkiä ja mitata luottamusta

Ylähuulen läpi kasvava syöksyhammas voi olla kolme metriä pitkä.

Viime viikon eläin oli itseoikeutetusti kettu, joka kävi tunnustelemassa hallituskriisiä Valtioneuvoston linnan edustalla. Kansanperinne kertoo, että ”jos kettu juoksee talon läheisyydessä, se tietää pikaista asukkaiden muutosta”. Me täällä eläintoimituksessa tunnemme syvää sielunyhteyttä repolaiseen ja lähetämme hänelle lämpimät terveiset.

Mutta olisiko teillä nyt hetki aikaa keskustella sarvivalaasta? Tämä arktisten vesien veikeä valas nousi pinnalle Lontoon puukkoiskuissa, kun puolalainen kokki mätki hyökkääjää sarvivalaan sarvella.

Sarvivalaan sarvi onkin melkoinen astalo. Se voi olla jopa kolme metriä pitkä ja painaa kymmenen kiloa. Oikeastaan uloke ei ole sarvi, vaan syöksyhammas. Urosvalailla vasen kulmahammas kasvaa yläleuasta huulen läpi kierteiseksi sarveksi.

Maitovalaan sukuinen sarvivalas on pönkeä jötkäle. Eläin on ison farmariauton kokoinen: viisi metriä pitkä ja painaa 1 600 kiloa. Päälle tulee vielä se syöksyhammas.

Sarvivalaan nimi useissa kielissä on johdettu muinaisnorjasta: nár hval eli ruumisvalas. Valaan kelmeä väritys muistuttaa hukkuneiden merimiesten kalmoja.

Ei tiedetä, mihin valas sarveaan käyttää. Syöksyhampaassa on herkkä tuntoaisti, joten ehkä valas aistii sillä meriveden suolapitoisuuden muutoksia. Kun kaksi urosvalasta kohtaa, ne hierovat sarviaan yhteen. Syytä tähänkään ei tiedetä. Kenties ne mittaavat luottamusta ja toimintaedellytyksiä.

On kuitenkin myös niin, että mitä pidempi sarvi, sitä isommat kivekset. Tämä todettiin, kun tutkijat ottivat mittoja inuiittien pyytämistä sarvivalaista. Harvinaisissa tapauksissa uroksilla voi olla kaksikin sarvea, ja toisinaan syöksyhammas kasvaa naaraillekin.

Sarvesta saattaa olla hyötyä saalistaessa. On havaittu, että valaat mätkivät sarvellaan turskia tainnoksiin ja hotkivat ne sitten suihinsa. Valaat osaavat pyöritellä kaloja varsin ketterästi.

Syöksyhammas on muuten sanana veikeä. Onko vastaavasti olemassa esimerkiksi juoksukorva? Torjuntavarvas? Rynnäkkö­penis?
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin, vakavimmat syytteet hylättiin

  3. 3

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  4. 4

   Lapin Kullan peruslagerin valmistus lopetetaan

  5. 5

   Auto törmäsi karnevaali­paraatiin Saksassa, loukkaantuneita 30 – poliisi uskoo teon olleen tahallinen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  3. 3

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  4. 4

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää