Tiede

Tutkijat kehittävät kerran kuussa otettavaa e-pilleriä, joka aukeaa vatsassa yli viisi senttiä leveäksi tähdeksi

Ehkäisypillerin pitkäkestoinen vaikutus perustuu sen erikoiseen rakenteeseen.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat kehitelleet ehkäisypilleriä, joka pitäisi ottaa vain kerran kuussa.

Tutkijat uskovat, että tavallista harvemmin otettava pilleri auttaisi parantamaan ehkäisyn tehoa, koska riski unohtaa ottaa pilleri on tavallista pienempi.

Science Translational Medicine -julkaisussa keskiviikkona julkaistua tutkimusta on rahoittanut Bill ja Melinda Gatesin säätiö. Siitä uutisoi myös Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Pillerin unohtaminen on suurin syy hormonaalisen ehkäisyn pettämiselle.

Yhdistelmäehkäisypillerin teho on oikein käytettynä 99 prosentin luokkaa, mutta tutkimusten perusteella lähes puolet pillereiden käyttäjistä ottaa pillerin joskus väärään aikaan tai unohtaa ottaa sen kokonaan. Siksi ehkäisyteho on tosiasiassa noin 91 prosenttia.

Pitkään vaikuttavia ehkäisymenetelmiä on toki nykyäänkin saatavilla.

Esimerkiksi hormonikierukan käyttöaika on viisi vuotta ja ihon alle asetettavan ehkäisykapselin 3–5 vuotta. Ehkäisyrengasta taas pidetään paikoillaan kolme viikkoa kerrallaan.

Suun kautta otettava yhdistelmäehkäisypilleri on kuitenkin hormonaalisista ehkäisymenetelmistä suosituin. Siksi tutkijat uskovat, että suun kautta otettavalla pitkävaikutteisella ehkäisyllä olisi kysyntää.

Miten tutkijoiden kehittelemä pitkävaikutteinen e-pilleri sitten toimii?

Kaiken takana on sen erikoinen rakenne. Lääkkeen prototyyppi on suunnilleen kalanmaksaöljykapselin kokoinen. Vatsaan päästyään pilleri se avautuu tähden muotoiseksi ja alkaa vapauttaa tasaisesti keltarauhashormonia kuudesta sakarastaan.

Mahalaukussa avauduttuaan lääke on 5,4 senttimetriä leveä. Se on suolistoon johtavaa mahanporttia leveämpi, eikä siten pääse poistumaan mahalaukusta ennen kuin on tarkoitus.


Tähden muotoisen pillerin toimintaa on toistaiseksi testattu vain kolmella sialla.

Pitkävaikutteisen ehkäisypillerin ottaneiden sikojen hormonitasoja verrattiin tavallisen minipillerin ottamisen jälkeen mitattuihin hormonitasoihin. Tutkijat kertovat, että hormonia havaittiin sioilla vielä 29 päivän kuluttua pillerin ottamisesta.

Tutkijat ottivat sioista myös röntgenkuvia seuratakseen annostelujärjestelmän toimintaa mahalaukussa. Kolmen sian yhteensä 18 lääkesakarasta kaksi irtosi ennenaikaisesti. Tarkoituksena on, että sakarat irtoavat tietyn ajan päästä ja kulkeutuvat ruuansulatuksen mukana ulos.

Helsingin yliopiston professori Oskari Heikinheimo ja Turun yliopiston dosentti Antti Perheentupa tutustuivat HS:n pyynnöstä tutkimukseen. He korostavat sitä, että tutkimus on vielä hyvin kokeellinen.

Apteekin hyllylle on siis vielä matkaa.

”Hienoa kuitenkin, että uusia asioita tutkitaan. Jostain kehitystyön on aina lähdettävä”, Heikinheimo sanoo.

Paljon lisätutkimusta tarvitaan yhä. Nyt julkaistu tutkimus ei esimerkiksi vielä keskittynyt lainkaan itse ehkäisytehoon, vaikka sikojen hormonitasoja tarkkailemalla nähtiin lupaavia tuloksia.

”Ideahan tässä on hyvä. Innostun nimenomaan tästä mahdollisesti toimivasta uudesta pitkäkestoisesta annostelujärjestelmästä, jos se toimii porsaiden lisäksi myös ihmisillä”, sanoo Perheentupa.

Sakaramallista annostelujärjestelmää kehittää Bill ja Melinda Gatesin säätiön 13 miljoonan dollarin rahoituksen avulla amerikkalainen biotekniikkayritys Lyndra.


Lyndra toivoo, että sen kehittelemää tähtirakennetta voitaisiin hyödyntää muissakin lääkkeissä, joiden halutaan vaikuttavan pidemmän aikaa. Lyndra onkin jo aiemmin tutkinut sen käyttöä malarianestolääkityksen annostelussa, kertoo The Guardian.

Lyndran toimitusjohtaja Patricia Hurter on sanonut, että ihmisillä annostelusysteemiä aletaan testata aikaisintaan vuonna 2021.

Onko pitkäkestoiselle ehkäisypillerille tarvetta?

Kerran kuussa otettava pilleri voisi olla päivittäistä helpompi muistaa. Toisaalta päivittäinen rutiini voi sopia joillekin paremmin kuin se, että lääke pitäisi muistaa ottaa tietyin väliajoin, Heikinheimo sanoo.

Professorin mielestä on kuitenkin hyvä, että yhdistelmäehkäisy­pillereiden lisäksi on tarjolla mahdollisimman paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista valita itselleen sopivin.

Perheentupa uskoo, että käyttö liikkuu yhä enemmän kohti pitkäkestoisia ehkäisymenetelmiä. Suomessa suosiotaan ovat kasvattaneet ehkäisykierukat- ja kapselit.

Myös miesten hormonaalista ehkäisyä on tutkittu jo vuosikymmeniä.

”Konsepti on käsittääkseni hyvinkin valmis, mutta kaupallinen partneri puuttuu”, Heikinheimo kertoo.

Isot lääkefirmat eivät ole kiinnostuneita tuomaan miesten ehkäisypilleriä markkinoille, koska sillä ei nähdä kaupallista potentiaalia.

”Se on se kylmä totuus”, toteaa Heikinheimo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  2. 2

   McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

  3. 3

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  4. 4

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  5. 5

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  6. 6

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  7. 7

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  8. 8

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

  10. 10

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  8. 8

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää