Tiede

Tutkijat kehittävät kerran kuussa otettavaa e-pilleriä, joka aukeaa vatsassa yli viisi senttiä leveäksi tähdeksi

Ehkäisypillerin pitkäkestoinen vaikutus perustuu sen erikoiseen rakenteeseen.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat kehitelleet ehkäisypilleriä, joka pitäisi ottaa vain kerran kuussa.

Tutkijat uskovat, että tavallista harvemmin otettava pilleri auttaisi parantamaan ehkäisyn tehoa, koska riski unohtaa ottaa pilleri on tavallista pienempi.

Science Translational Medicine -julkaisussa keskiviikkona julkaistua tutkimusta on rahoittanut Bill ja Melinda Gatesin säätiö. Siitä uutisoi myös Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Pillerin unohtaminen on suurin syy hormonaalisen ehkäisyn pettämiselle.

Yhdistelmäehkäisypillerin teho on oikein käytettynä 99 prosentin luokkaa, mutta tutkimusten perusteella lähes puolet pillereiden käyttäjistä ottaa pillerin joskus väärään aikaan tai unohtaa ottaa sen kokonaan. Siksi ehkäisyteho on tosiasiassa noin 91 prosenttia.

Pitkään vaikuttavia ehkäisymenetelmiä on toki nykyäänkin saatavilla.

Esimerkiksi hormonikierukan käyttöaika on viisi vuotta ja ihon alle asetettavan ehkäisykapselin 3–5 vuotta. Ehkäisyrengasta taas pidetään paikoillaan kolme viikkoa kerrallaan.

Suun kautta otettava yhdistelmäehkäisypilleri on kuitenkin hormonaalisista ehkäisymenetelmistä suosituin. Siksi tutkijat uskovat, että suun kautta otettavalla pitkävaikutteisella ehkäisyllä olisi kysyntää.

Miten tutkijoiden kehittelemä pitkävaikutteinen e-pilleri sitten toimii?

Kaiken takana on sen erikoinen rakenne. Lääkkeen prototyyppi on suunnilleen kalanmaksaöljykapselin kokoinen. Vatsaan päästyään pilleri se avautuu tähden muotoiseksi ja alkaa vapauttaa tasaisesti keltarauhashormonia kuudesta sakarastaan.

Mahalaukussa avauduttuaan lääke on 5,4 senttimetriä leveä. Se on suolistoon johtavaa mahanporttia leveämpi, eikä siten pääse poistumaan mahalaukusta ennen kuin on tarkoitus.


Tähden muotoisen pillerin toimintaa on toistaiseksi testattu vain kolmella sialla.

Pitkävaikutteisen ehkäisypillerin ottaneiden sikojen hormonitasoja verrattiin tavallisen minipillerin ottamisen jälkeen mitattuihin hormonitasoihin. Tutkijat kertovat, että hormonia havaittiin sioilla vielä 29 päivän kuluttua pillerin ottamisesta.

Tutkijat ottivat sioista myös röntgenkuvia seuratakseen annostelujärjestelmän toimintaa mahalaukussa. Kolmen sian yhteensä 18 lääkesakarasta kaksi irtosi ennenaikaisesti. Tarkoituksena on, että sakarat irtoavat tietyn ajan päästä ja kulkeutuvat ruuansulatuksen mukana ulos.

Helsingin yliopiston professori Oskari Heikinheimo ja Turun yliopiston dosentti Antti Perheentupa tutustuivat HS:n pyynnöstä tutkimukseen. He korostavat sitä, että tutkimus on vielä hyvin kokeellinen.

Apteekin hyllylle on siis vielä matkaa.

”Hienoa kuitenkin, että uusia asioita tutkitaan. Jostain kehitystyön on aina lähdettävä”, Heikinheimo sanoo.

Paljon lisätutkimusta tarvitaan yhä. Nyt julkaistu tutkimus ei esimerkiksi vielä keskittynyt lainkaan itse ehkäisytehoon, vaikka sikojen hormonitasoja tarkkailemalla nähtiin lupaavia tuloksia.

”Ideahan tässä on hyvä. Innostun nimenomaan tästä mahdollisesti toimivasta uudesta pitkäkestoisesta annostelujärjestelmästä, jos se toimii porsaiden lisäksi myös ihmisillä”, sanoo Perheentupa.

Sakaramallista annostelujärjestelmää kehittää Bill ja Melinda Gatesin säätiön 13 miljoonan dollarin rahoituksen avulla amerikkalainen biotekniikkayritys Lyndra.


Lyndra toivoo, että sen kehittelemää tähtirakennetta voitaisiin hyödyntää muissakin lääkkeissä, joiden halutaan vaikuttavan pidemmän aikaa. Lyndra onkin jo aiemmin tutkinut sen käyttöä malarianestolääkityksen annostelussa, kertoo The Guardian.

Lyndran toimitusjohtaja Patricia Hurter on sanonut, että ihmisillä annostelusysteemiä aletaan testata aikaisintaan vuonna 2021.

Onko pitkäkestoiselle ehkäisypillerille tarvetta?

Kerran kuussa otettava pilleri voisi olla päivittäistä helpompi muistaa. Toisaalta päivittäinen rutiini voi sopia joillekin paremmin kuin se, että lääke pitäisi muistaa ottaa tietyin väliajoin, Heikinheimo sanoo.

Professorin mielestä on kuitenkin hyvä, että yhdistelmäehkäisy­pillereiden lisäksi on tarjolla mahdollisimman paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista valita itselleen sopivin.

Perheentupa uskoo, että käyttö liikkuu yhä enemmän kohti pitkäkestoisia ehkäisymenetelmiä. Suomessa suosiotaan ovat kasvattaneet ehkäisykierukat- ja kapselit.

Myös miesten hormonaalista ehkäisyä on tutkittu jo vuosikymmeniä.

”Konsepti on käsittääkseni hyvinkin valmis, mutta kaupallinen partneri puuttuu”, Heikinheimo kertoo.

Isot lääkefirmat eivät ole kiinnostuneita tuomaan miesten ehkäisypilleriä markkinoille, koska sillä ei nähdä kaupallista potentiaalia.

”Se on se kylmä totuus”, toteaa Heikinheimo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  3. 3

   HS-gallup: Sdp:n ja keskustan kannatus kääntyi nousuun

  4. 4

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  5. 5

   Inarilaislääkäri sai kimppuunsa äkäisen joukon – HS selvitti, mitä terveyden­hoidon kulisseissa tapahtui, kun korona­virus tuli Suomeen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää