Tiede

Maan pinnan syvin kohta löytyi itäiseltä Etelämantereelta – kanjoni ulottuu 3,5 kilometrin syvyyteen

Kanjoni ulottuu 3,5 kilometrin syvyyteen. Se on nyt täynnä hitaasti virtaavaa jäätä.

Maapallon mantereiden syvin kohta on löytynyt itäiseltä Etelämantereelta.

Denmanin jäätikön alta löytyi tutkakuvien ja laskelmien avulla kanjoni, joka on 3,5 kilometriä merenpinnan tason alapuolella. Kanjoni sijaitsee Kuningatar Maryn maalla ja se on nyt täyttynyt jäästä.

Vertailun vuoksi tähän asti tiedetty maapallon mantereiden matalin piste on Lähi-idässä Kuolleenmeren rannalla Israelin alueella. Siellä maanpinta on alimmillaan 413 metriä merenpinnan alapuolella.

Maapallolla vain valtamerten laaksojen tiedetään olevan vieläkin syvempiä.

Löytö on kuvitettu uuteen karttaan, joka kuvaa tarkasti koko Etelämannerta.

Kartta paljastaa Etelämantereen jään alla piilevän maaston tarkemmin kuin aiemmin. Etelämantereen pinnamuodot on hyvä tietää, jos eteläinen napaseutu muuttuu.

Uusi kartta, jonka nimi on suomennettuna Valkoinen manner (White Continent) esittää myös aiemmin huonosti tunnettuja Etelämantereen vuorijonoja ja harjanteita. Kartta täyttää aukkoja, joita on jäänyt aiemmista kartoituksista.

Etelämantereen pinnanmuodot vaikuttavat siihen, miten sulavat jäätiköt vetäytyisivät, jos sää lämpenee Etelämantereella.

Kartalla näkyy myös joukko sileitä kaltevia maastoja. Niiden jyrkkyys voi puolestaan nopeuttaa mannerjään sulavien vesien virtausta Eteläiseen jäämereen.

”Tämä on ilman muuta tarkin muotokuva maastosta, joka sijaitsee Etelämantereen jäätikön alla”, kertoi karttahankkeessa kuusi vuotta työskennellyt tohtori Mathieu Morlighem Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle. Hän on tutkija Kalifornian yliopistolla Irvinessa. Karttahankeen nimi on BedMachine Antarctica.

Morlighem esitteli Etelämantereen karttojen kokoelman Yhdysvaltain geologisen seuran syystapaamisessa San Franciscossa. Kartat julkaisi tiedelehti Nature Geoscience.

Kartta täyttää ne aukot, joita Etelämantereesta on jäänyt, vaikka mantereella on otettu syväluotaavia tutkakuvia jo vuosikymmeniä lentokoneiden avulla. Lennoilla tutkat lähettävät mikroaaltoja jään läpi.


Kaikukuvista on voitu päätellä, millainen on maaston ja kallioiden pinnanmuoto jäämassan alla. Silti valtavalla mantereella oli yhä alueita, joista oli vähän tai ei lainkaan tietoa.

Morlighem ratkaisi puuttuvien alueiden ongelman jäämassoja laskemalla. Jos tutkija esimerkiksi tietää, kuinka paljon jäätä kulkee kapean laakson läpi ja kuinka nopeasti jäämassa etenee, voi sen avulla laskea ja ymmärtää, kuinka syvä laakso on jään alla ja kuinka rosoinen laakson pinta on.

Juuri tällainen laskelma paljasti 20 kilometriä leveän Denmanin jäätikön syvyyden. Jäätikkö valuu Etelämantereella Kuningatar Maryn maalla. Paikoin jäämassa on 3,5 kilometriä merenpinnan alapuolella. Lähin mantereinen alue jäätiköstä pohjoiseen on läntinen Australia.

Denmanin vajoamaa on yritetty tutkia tutkien avulla monin tavoin, mutta yksikään tutkakoneen ylilento ei ole tuottanut kunnon vastakaikuja.


”Vajoama ulottuu niin syvälle, että tutka saa sivukaikuja syvänteen seinistä. Siksi oli mahdotonta saada tarkkaa heijastumaa jäätikön pohjalta”, sanoi Morlighem BBC:lle.

Vertailun vuoksi maapallon merien syvin kohta eli Mariaanien hauta Tyynenmeren länsiosissa on noin 11 kilometriä syvä. Maan päällä on myös kanjoneita, jotka ovat syvempiä kuin Denmanin vajoama, mutta niiden pohjat ovat merenpinnan yläpuolella. Tällainen on esimerkiksi Yarlung Tsangpon kanjoni Kiinassa.

Nyt valmistunut kartta BedMachine Antarctica otetaan mukaan ilmastomalleihin. Niitä laadittaessa yritetään selvittää, miten Etelämanner muuttuu, jos lämpötila nousee merkittävästi maapallolla tulevina vuosisatoina.

Todenmukaisissa malleissa on oltava tarkkoja tietoja jään paksuudesta ja maastotyypeistä, joiden yli jään on valuttava.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  2. 2

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  6. 6

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  7. 7

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  8. 8

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua” – Lehti kasvoi ja uudistui, mutta sitten päätoimittaja Ville Pernaalle iski raju työuupumus

   Tilaajille
  10. 10

   Kirjailija Aleksi Delikouras vertaa älypuhelinta heroiiniin – Somekoukku tappoi luovuuden ja vei ilon omasta työstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää