Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi vasenkätisiä on vähemmän?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös piereskelyn huvittavuutta, joidenkin katuvalojen keltaisuutta sekä eläinten sormien ja varpaiden määrää. Entä voisiko ihminen nälissään pelastua syömällä itseään?

Sini Mikkonen, 11

Suurin osa ihmisistä on tosiaan oikeakätisiä kaikkialla maailmassa. Noin joka kymmenes ihminen on vasenkätinen.

Vaikka vasenkätisyys on kaikkien tuntema tosiseikka, vieläkään ei ole varmuutta siitä, miten kätisyys määräytyy. Vasenkätisyyttä aiheuttavia perintötekijöitä on etsitty ahkerasti, mutta yhtään varmaa geeniä ei ole löydetty.

Se tiedetään, että vasenkätisillä vanhemmilla on hieman suurempi todennäköisyys saada vasenkätisiä lapsia kuin oikeakätisillä. Ero ei kuitenkaan ole suuri. Geenit selittävät siis vain pienen osan vasenkätisyydestä.

Kätisyys liittyy nykytietojen mukaan vasemman ja oikean aivopuoliskon työnjakoon.

Eroja näkyy jo pienillä vauvoilla. Vasenkätiset haluavat ihan pienenä esimerkiksi ottaa lusikan mieluummin vasempaan kuin oikeaan käteen.

Kehityksen myötä erottuu lopulta, onko kyseessä umpivasuri vai enemmän molempikätinen, joka tekee toisia asioita vasemmalla ja toisia oikealla kädellä. Oikeakätiset taas tekevät yleensä melkein kaikkia asioita mieluiten oikealla vauvaiästä lähtien.

Eero Castrén

akatemiaprofessori

neurotieteen tutkimuskeskus, Helsingin yliopisto

Miksi piereskely naurattaa?

Viljami Åhlström, 8

Tutkimusten mukaan piereskely on huvittanut ihmisiä vuosituhansia. Kaasupäästömme ovat melkoisen tasa-arvoisia: ne huvittavat yleensä naisia ja miehiä, ministereitä ja duunareita sekä lapsia ja aikuisia.

Varmaa syytä piereskelyn huvittavuudelle ei ole kuitenkaan tiedossa. Aiheesta ei ole juuri tehty tieteellisiä tutkimuksia.

Todennäköisesti syy kuitenkin liittyy kehonhallinnan katkeamiseen. Tavallisesti ihmiset nimittäin luulevat tai uskottelevat muille olevansa kehonsa valtiaita ja tekemisissään yleviä, kunnes välillä saattaa kuulua ”prööt”. Pieru rikkoo kuvitelmat siitä, millaisia ihmisten pitäisi olla toistensa seurassa.

Kyse on eräästä huumorin ytimessä olevasta seikasta: kun asiat eivät solju niin kuin etukäteen luulisi, se on usein huvittavaa.

Piereskely kuuluu samaan sarjaan röyhtäyksen ja kompastumisen kanssa. Kaikissa niissä kehoa ei hallita tavanomaiseen tapaan ja käytöstavat horjuvat.

Toisaalta on mielenkiintoista, miksi vaikkapa hikka tai aivastaminen ei ole yhtä hauskaa. Siihen ei ole ainakaan toistaiseksi täysin varmaa vastausta.

Jarno Hietalahti

yliopistonopettaja ja huumorintutkija

Jyväskylän yliopistoMiksi tietyissä kohdissa kaupunkia katuvalot ovat keltaiset?

Saga Salomaa, 11

Keltaiset valot edustavat vanhaa tekniikkaa. Uudemmat lamput antavat valkeaa valoa.

Katujen valaistus on aina pyritty hoitamaan energiatehokkaasti. 1980-luvun lopussa käyttöön otettiin korkeapainenatriumvalaisimet, jotka säästivät valtavasti sähköä.

Haittapuolena niiden valo oli kuitenkin keltaista, minkä tähden esimerkiksi värit toistuvat niiden valossa huonosti.

2000-luvun alussa tulivat vielä säästävämmät ledit, joiden valon sävy voidaan määrittää vapaasti. Niinpä niistä tehtiin valkeita.

Ne korvaavat hiljalleen vanhat keltaiset lamput ympäri kaupunkia. Koska vanhoja lamppuja on kuitenkin paljon, tähän voi mennä kymmenen vuotta.

On myös tuoretta tutkimusta, jonka mukaan keltainen valo häiritsisi luonnoneläimiä vähemmän kuin valkea valo. Jos tutkimustulokset osoittautuvat oikeiksi, saattaa olla, että valot pyritään jättämään keltaisiksi puistoissa ja muilla alueilla, jossa on luontoa ja eläimiä liikkuu runsaasti.

Juhani Sandström

valaistuspäällikkö

Helsingin kaupunki


Millä eläimellä on eniten varpaita?

Bea Lindstedt, 5

Varpaat ovat maalla elävien selkärankaisten eläinten ominaisuus. Kaikilla niillä on enintään viisi varvasta. Suurimmalla osalla on vähemmän. Täydet viisi varvasta on esimerkiksi ihmisellä, näädällä ja ahmalla.

Kontiainen ja pandat ovat kuitenkin poikkeuksia. Niillä on etujaloissa kuusi varvasta tai sormea. Se, puhutaanko varpaista vai sormista, riippuu näkökulmasta. Monilla eläimillä ei ole selkeästi erikseen käsiä ja jalkoja.

Pandoilla tuota kuudetta uloketta kutsutaan useimmiten ylimääräiseksi peukaloksi. Se ei oikeastaan kuitenkaan ole sormi eikä varvaskaan, vaan pitkäksi venähtänyt ranteen luu. Tuon luun avulla panda voi tarttua syödessään bambun oksiin.

Kontiaisen ylimääräinen varvas tai sormi taas tekee sen etujaloista lapiomaiset. Ne sopivat näin erinomaisesti kaivamiseen.

Maaselkärankaisten varpaiden lukumääräksi vakiintui enintään viisi noin 350 miljoonaa vuotta sitten.

Ensimmäiset maaselkärankaiset eli sammakkoeläinten esivanhemmat acanthostegaillat elivät jo kymmenen miljoonaa vuotta aiemmin. Niillä oli peräti kahdeksan varvasta.

Jussi Viitala

tietokirjailija, biologian tutkija

Voiko ihminen pelastua nälkäkuolemalta syömällä itseään?

Sampo-Oskari Halonen, 6

Itsensä syöminen olisi varmasti todella vaikeaa, ihan noin käytännössä. Esimerkiksi raajan leikkaaminen irti eli amputointi turvallisesti ei ole ihan helppoa kirurgillekaan, puhumattakaan, että sen joutuisi tekemään itse itselleen.

Käytännössä nälkäkuolemalta tuskin voisi siis pelastua itseään syömällä.

Kysymystä voisi kuitenkin lähestyä vähän realistisemmin: entä jos jäisi autiolle kiviluodolle vain lehmä seuranaan, sel­viäisikö hengissä syömällä lehmää?

Aluksi lehmän syöminen kyllä pitää hengissä, jos jostain saisi myös vettä juotavaksi.

Lehmän lihasta – kuten ihmisen lihasta – saa energiaa valkuaisaineiden ja rasvan muodossa. Mutta sen enempää lehmän kuin ihmisen liha ei sisällä kaikkia tarvitsemiamme vitamiineja, joten kovin pitkään sen sisältämä energia ei yksinään auta. Jossain vaiheessa ihminen tarvitsisi myös muuta ruokaa.

Käytännössä tosin lehmä olisi tullut syödyksi ja nälkä alkaisi vaivata jo ennen kuin vitamiineista tulee puutosta.

Mikael Fogelholm

ravitsemustieteen professori

Helsingin yliopisto
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  2. 2

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  3. 3

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  5. 5

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  6. 6

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  7. 7

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  8. 8

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  9. 9

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  10. 10

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  10. 10

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää