Talvet peruttu?

Talvet lämpenevät nopeammin kuin kesät.

Julkaistu: , Päivitetty:

Keskiviikkona pääkaupunkiseudulla ilma tuntui paikoin lähes keväiseltä. Helsingissä asemakohtainen lämpöennätys rikkoutui Malmin sääasemalla, jossa mitattiin 7,8 astetta.

Kuluvan kaltainen talveton talvi antaa esimakua tulevaisuuden Suomen säästä. Ilmaston lämmetessä talvet lyhenevät paikoin jopa kaksi kuukautta ja jäävät usein kokonaan tulematta.


Ennusteet perustuvat Ilmatieteen laitoksen tutkijan Kimmo Ruosteenoja ja hänen työtovereidensa vastailmestyneeseen tutkimukseen. Siinä he arvioivat, miten Pohjois-Euroopan ja sen mukana Suomen vuodenajat muuttuvat, kun ilmasto lämpenee.


Kaikkein eniten talvi lyhentyy Lounais-Suomen rannikko­alueella. Etelä-­Pohjanmaalta Länsi-­Uudellemaalle ulottuvalla rannikko­kaistaleella talvi jäisi tulematta tämän vuosisadan puolivälin tienoilla useammin kuin joka kolmas vuosi.

Helsinki osuu kaistaleelle, jossa talven puuttumisen todennäköisyys on tuolloin runsaan 20 prosentin luokkaa. Toisin sanoen noin joka viides terminen talvi pysyy poissa.

Terminen talvi lasketaan alkavaksi, kun lämpötila laskee pakkasen puolelle ja pysyttelee tämän jälkeen pääosin miinuksella vähintään kolmen viikon ajan.


Tutkijat vertasivat vuosien 2040–2069 vuodenaikoja aikaisempaan eli vuosien 1971 ja 2000 väliseen jaksoon. Tuolloin talvi jäi Lounais-Suomen rannikkoseudullakin hyvin harvoin kokonaan tulematta.

Talvettoman vuoden todennäköisyys oli tällä Suomen leudoimmalla alueellakin yksi kahdestakymmenestä. Helsingissä se oli samalla ajanjaksolla yksi viidestäkymmenestä.

Viimeksi talvi uupui tykkänään Lounais-Suomessa vuonna 2008.

”Pakkasjaksot olivat niin lyhyitä, että varsinaista termistä talvea ei ollut lainkaan. Tällaisia vuosia tulee enemmän ja enemmän tulevaisuudessa”, Ruosteenoja kertoo.


Tulevaisuus tietää myös lyhyempiä talvia, jotka alkavat entistä myöhemmin ja päättyvät entistä aikaisemmin.

Talven tulevassa pituudessa on Suomen sisällä suurta vaihtelua. Käsivarren Lapissa talvi lyhenee keskimäärin 30 päivää, mutta länsirannikolla peräti kaksi kertaa niin paljon eli 60 päivää.

Nuo päivien luku­määrät perustuvat eri mallien keski­määrin antamaan arvioon. Ilmasto­mallien antamissa lukemissa on kuitenkin paljon vaihtelua. Esimerkiksi länsi­rannikolla jotkin mallit lyhentävät talvea 35 vuorokautta ja toiset jopa 85.

Tutkijat käyttivät ennusteessaan niin sanottua RCP 4.5-päästökehityskulkua. Sen mukaan päästöjä onnistutaan vähentämään ja maapallon keskilämpötila nousisi vuosisadan puolivälissä kaksi astetta esiteollisesta ajasta.

Tässäkin päästökehityskulussa ilmastomallit ennakoivat erilaisia lämpötiloja. Kaksi astetta on mallitulosten keskiarvo.

Suomelle skenaario tarkoittaisi likimain nykyisen Puolan oloja. Talvet lämpenisivät tämän vuosisadan aikana kahdesta seitsemään astetta, kesät yhdestä neljään.

”Jos maapallon lämpeneminen onnistutaan pysäyttämään 1,5 asteeseen, muutokset jäävät jonkin verran pienemmiksi. Karkeasti arvioiden kaikista muutoksista noin neljäsosa jää pois”, Ruosteenoja sanoo.

Näin esimerkiksi länsirannikolla talvi lyhenisikin parhaan arvion mukaan 45 päivää 60:n sijasta.


Ruosteenoja muistuttaa, että talvet eivät tulevaisuudessakaan ole samanlaisia. Lauhat ja lumettomat talvet vaihtelevat lumisten pakkastalvien kanssa kuten nykyäänkin.

”Pitkät talvet vain käyvät yhtä harvinaisemmiksi. Tyypillinen talven kulku Etelä-Suomessa tulee olemaan sellainen, että on ajoittaisia pakkasjaksoja ja sitten on suojajaksoja, jolloin lumet saattavat sulaa pois. Se on ehkä perustalvi lähivuosikymmenininä.”

”Pitkät yhtenäiset talvet harvinaistuvat mutta sellaisiakin tulee joskus.”

Talvet lyhenevät enemmän kuin kesät pidentyvät. Kesän ohella voittajia ovat välivuodenajat kevät ja syksy, jotka pitenevät etenkin Etelä-Suomessa.


Suomen lämpenemiskehitykseen tuo hieman epävarmuutta Pohjoisen jäämeren sulaminen. Jääpeitteen sulaminen saattaa nimittäin muuttaa ilmakehän virtauksia niin, että kylmät itäiset virtaukset puhaltavat aiempaa useammin Suomeen.

”Idässä on Venäjä ja Siperia, ja talvipuolella itäinen virtaus tuo kylmää. Yleinen lämpenemi­nen on kuitenkin niin paljon vahvempi ilmiö, että keskil­ämpötilat ovat kohoamaan päin.”

Lämpö­asteiden lisäksi tulevaisuus tuo lisää sateita. Vuosi­sadan lopussa talvella saattaa sataa jopa 20–30 prosenttia enemmän kuin nyt: sadepäiviä on useammin ja vettä tulee kerralla reippaam­min.

”Emme ihan Lontoota tänne saa, mutta vähän siihen suuntaan ollaan menossa.”

Uuden tutkimuksen julkaisi International Journal of Climatology -tiedelehti, ja se on vapaasti lehden sivulla luettavissa.

Ruosteenojan lisäksi työhön osallistuivat Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiina Markkanen ja Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Jouni Räisänen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronavirus on jo levinnyt Pohjois-Koreaan, kertovat lähteet: Epidemia suljetussa valtiossa voisi olla tuhoisa

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Michelin-opas tunnetaan tähdistä, mutta se palkitsee myös hyvän hinta-laatusuhteen paikkoja: nämä suomalaisravintolat pääsivät listalle

  4. 4

   Lidl tekemässä täyskäännöstä: Valmistelee omaa etuohjelmaa vastaukseksi S-etukortille ja Plussa-kortille

  5. 5

   Vakuutus ei välttämättä korvaa Tampereella romahtavaa asuintaloa, joka asetettiin tänään asumiskieltoon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää