Tiede

Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

Kiinassa leviävän koronaviruksen koko perimä on jo selvitetty. Se on lähtöisin lepakosta ja muistuttaa hyvin paljon sars-virusta.

Koronavirus ei näytä elektronimikroskoopin alla mahdottoman vaaralliselta.

Se on pieni pyörylä, vain millimetrin kymmenestuhannesosan kokoinen. Eloton proteiinipallero, jonka sisällä on pätkä rna:ta eli perimäainesta.

Viruksen pinnalla on proteiinipiikkejä, jotka saavat sen muistuttamaan hieman kruunua tai Auringon koronaa – siitä nimi.

Näillä piikeillä koronavirus tarttuu solujen reseptoreihin hengitysteiden limakalvoissa ja pääsee tartuttamaan ihmisen.

Jokainen meistä on todennäköisesti joskus saanut koronaviruksen. Ne ovat erittäin yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat harmitonta nuhakuumetta.

Kiinassa alkoi viime vuoden lopulla levitä uudenlainen, ärhäkkä koronavirus. Se on tartuttanut jo satoja ellei tuhansia ihmisiä ja tappanut neljä.

Virus, toistaiseksi nimeltään 2019-nCoV, infektoi hengitysteitä ja voi aiheuttaa keuhkokuumetta. Kiinan lisäksi tartuntoja on havaittu ainakin Thaimaassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Mediassa virusta on sanottu mysteerivirukseksi, mutta se ei ole tutkijoille täysi arvoitus.

Kyseessä on beetakoronavirus. Se kuuluu samaan sukuun kuin 2000-luvun alussa 800 ihmistä tappanut sars ja Lähi-idästä levinnyt mers.

 

”Virus on 89-prosenttisesti samanlainen kuin lepakoilla esiintyvät, sarsin kaltaiset virukset.”

Viruksen koko geeniperimä on jo ehditty selvittää. Muiden koronavirusten tapaan se on noin 30 000 emäsparin pituinen pätkä rna:ta. Ihmisen perimässä emäspareja on kolme miljardia.

”Virus on 89-prosenttisesti samanlainen kuin lepakoilla esiintyvät, sarsin kaltaiset virukset. Tämä virus on varmastikin lepakoista lähtöisin, ja tullut sitten jonkin väli-isännän kautta ihmisten läheisyyteen, josta tartunnat ovat levinneet ihmisiin”, sanoo zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Zoonoosi tarkoittaa tautia, joka siirtyy eläinten ja ihmisten välillä.

Viruksen perimä selvitettiin jo puolitoista viikkoa sitten ja se on tutkijoiden vapaassa käytössä ympäri maailmaa. Perusteellisia tieteellisiä julkaisuja viruksesta ei ole vielä ehditty tehdä, mutta jotain voidaan jo päätellä.

”Tämä näyttää olevan kohtuullisen lähellä sarsia, mutta kuitenkin eri virus”, Vapalahti sanoo.

Koronavirukset ovat alun perin lepakoiden viruksia. Ne ovat kehittyneet lepakoissa jo miljoonia vuosia ja aina välillä muuntautuneet sellaisiksi, että voivat tartuttaa myös ihmisiä. Jotkin koronavirukset elävät linnuissa.

Uusi virus lähti leviämään Kiinan Wuhanista, todennäköisesti Huananista torilta, jossa myydään ja teurastetaan eläviä eläimiä.

Tällaiset torit ovat yleisiä Aasiassa ja ne ovat oivallisia paikkoja taudinaiheuttajien muhia ja hyppiä lajista toiseen, kun toreilla on lähekkäin sekaisin useita eri eläinlajeja ja ihmisiä.

Monet sairastuneet ovat olleet suoraan tekemisissä eläinten kanssa. Kiina kertoi kuitenkin maanantaina, että virus on tarttunut ihmisestä toiseen.

Koronaviruksen perimäaines on rna:ta, johon kertyy mutaa­tioita helpommin kuin dna:han. Tämä tekee viruksesta hyvin muuntautumiskykyisen.

”Koronaviruksen kaltaisilla rna-viruksilla tapahtuu lisäksi niin sanottua rekombinaatiota enemmän kuin joillain muilla viruksilla. Viruksen perimästä saattaa deletoitua jokin pala, tai saattaa tulla uusi lisäpala. Se voi nopeuttaa viruksen evoluutiota ja siirtymää lajista toiseen.”

 

Uusi virus on siis lähempänä vaarallista sarsia.

Uusi virus on siis peräisin lepakosta, mutta vielä ei tiedetä, minkä eläinlajin välityksellä se on kehittynyt ihmiseen tarttuvaksi. Sarsin välikehitys tapahtui sivettikissassa, joita syödään Kiinassa.

”Jotkin kannat pääsivät leviämään ihmiseen aika ohuen pullonkaulan läpi. Kun sars alkoi, niin 40 prosentilla eläintorien myyjistä oli jo vasta-aineita sitä vastaan. Yksittäisiä lievempiä tartuntoja oli siis ollut jo kohtuullisesti ennen epidemiaa.”

Toinen samankaltainen virus oli Lähi-idästä levinnyt mers, joka siirtyi ihmiseen kamelista. Se ei kuitenkaan ole kovin tartuntakykyinen. Uusi virus on siis lähempänä vaarallista sarsia.

Pitääkö olla huolissaan? Vapalahti ei vielä lähtisi ennustamaan taudin kehittymistä epidemiaksi. Vaikka virus tarttuisi lähikontaktissa, sekään ei vielä tarkoita, että virus pystyisi leviämään tehokkaasti kuten Sars.

”Hengitystieinfektioita aiheuttavan viruksen pitää erittyä tehokkaasti ja olla ylähengitysteissä, josta se yskitään eteenpäin. On syytä olla valppaana, koska tämä on sarsin kaltainen, mutta paljon on vielä arvuuttelua.”

Viruksen tutkinnassa ja torjunnassa ollaan paljon aiemmin liikkeellä kuin vuosituhannen alussa raivonneessa sars-epidemiassa, jota Kiina pimitti pitkään. Viruksen seulomiseen on kehitetty nopeat testit ja lievätkin tapaukset voidaan tunnistaa.

Vapalahti muistaa visiitin Sars-laboratorioihin kymmenen vuotta sitten.

”Siellä oltiin juuri rakentamassa useita uusia rakennuksia Kiinan kansanterveyslaitokselle. Ne entiset laboratoriot olivat vähän väsyneen näköisiä. Oli niitäkin tapauksia, joissa Sars pääsi karkaamaan laboratoriotyöntekijään.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää