Tiede

Pohjoisen napa-alueen nopeaan lämpenemiseen löytyi merkittävä syy: Otsonikerrosta tuhoavat aineet

Otsonikatoa aiheuttavat aineet ovat puolen vuosisadan ajan lämmittäneet koko maapalloa ja etenkin arktisia alueita.

Ilmasto maapallon pohjoisella napa-alueella lämpenee kaksi kertaa niin nopeasti kuin planeetalla keskimäärin. Uusi tutkimus osoittaa, että puolen vuosisadan ajalta noin puolet tapahtuneesta lämpenemisestä ja pohjoisesta jääkadosta menee otsonia tuhoavien aineiden piikkiin.

Otsonikerrosta tuhoavien aineiden kielto Montrealin pöytäkirjalla vuonna 1987 on ollut maailmanlaajuisen ympäristönsuojelun menestystarina.

Tarina alkoi, kun saman vuosikymmenen alussa oli huomattu Etelämantereen yllä valtaisa aukko otsonikerroksessa. Yläilmakehässä oleva otsonikerros suojelee maapallon elämää Auringon tuhoavalta uv-säteilyltä.

Pian tutkijat tunnistivat kadon syyksi halogenoidut hiilivedyt. Niitä oli käytetty vuosikymmeniä jääkaapeissa ja pakastimissa kylmäaineina, sammuttimissa ja ponneaineina muun muassa vaahtomuovin valmistuksessa.

Otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö kiellettiin Montrealin sopimuksessa. Kiellon seurauksena aineiden määrä ilmakehässä lähti laskuun ja otsonikerros alkoi hitaasti elpyä.

Nyt Columbian yliopiston tutkijat osoittavat, että sopimus suojeli myös ilmastoa. Pitkäikäiset ja otsonia hävittävät aineet ovat nimittäin myös voimakkaita kasvihuonekaasuja. Toisin sanoen ne lämmittävät ilmastoa.

”Ilmastonmuutoksen torjunta on käynnissä paraikaa, koska näiden aineiden määrä vähenee ilmakehässä Montrealin pöytäkirjan ansiosta. Tulevina vuosina ne vaikuttavat yhä vähemmän maapallon lämpenemiseen. Se on hyvä uutinen”, sanoo uutta tutkimusta johtanut Columbian yliopiston professori Lorenzo Polvani tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä.

Tutkijat mallinsivat ilmaston lämpenemistä vuodesta 1955 vuoteen 2005 asti siinä tapauksessa, että otsonin hävittäjiä ei olisi enää päästetty ilmakehään vuoden 1955 jälkeen.

Juuri 1950-luvulla näiden pulmallisten yhdisteiden käyttö pääsi kunnolla vauhtiin ja niiden pitoisuudet alkoivat nousta. Aineet oli keksitty jo 1920- ja 1930-luvulla.

Kävi ilmi, että 50 vuoden tarkasteluaikana maapallon ilmasto olisi lämmennyt kolmanneksen vähemmän kuin nyt on käynyt ilman otsonia tuhoavia aineita. Pohjoisen napa-alueen lämpenemisestä ja jääkadosta otsonia tuhoavat aineet selittävät tuolta ajalta peräti puolet.

Tarkastelujaksolla maapallo lämpeni 0,59 astetta. Ilman otsonia tuhoavia aineita se olisi jäänyt 0,39 asteeseen.

Samassa ajassa pohjoinen napa-alue lämpeni 1,59 astetta. Lämpöä olisi tullut vain 0,82 astetta, jos halogenoidut hiilivedyt olisivat jääneet vuoden 1955 tasolle.

Lämpövaikutuksen syynä ei ole se, että otsonikerroksen heikkeneminen päästäisi enemmän uv-säteilyä maapallolle. Tällä ei ole maapallon lämpötaseeseen paljonkaan merkitystä.

Kyse on sen sijaan siitä, että yhdisteet lämmittävät ilmakehää kasvihuonekaasuina riippumatta siitä, että ne myös tuhoavat otsonikerrosta.

Esimerkiksi otsonia tuhoavat klooratut hiilivedyt cfc-11 ja cfc-12 ovat 19 000 ja 23 000 kertaa niin voimakkaita kasvihuonekaasuja kuin hiilidioksidi. Hiilidioksidia vain on niin paljon enemmän, että se peittoaa kirkkaasti nämä raskaan sarjan lämmittäjät.

Ilmatieteen laitoksen tutkijan Leif Backmanin mukaan jotkin otsonia tuhoavista aineista säilyvät yli satakin vuotta ilmakehässä. Niin kauan ne myös osallistuisivat osaltaan ilmaston lämmittämiseen.

Osa yhdisteistä taas hajoaa aikaisemmin.

”Monien yhdisteiden pitoisuudet ovat jo pienentyneet”, Backman sanoo.

Montrealin pöytäkirjassa on Backmanin mukaan rajoitettu myös cfc-yhdisteitä korvanneiden, fluoria sisältävien hfc-yhdisteiden käyttöä. Vaikka nämä eivät vaikuta otsonikerrokseen, niitä haluttiin rajoittaa voimakkaina kasvihuonekaasuina.

Ilman Montrealin sopimusta otsonikerros ja ilmasto voisivat paljon huonommin. Ilmastonmuutoksen torjunta tehdään kuitenkin vastedes muualla.

”Otsonia tuhoavien aineiden huippu oli vuosituhansien vaihteessa. Kaikki muut kasvihuonekaasut hiilidioksidi, metaani ja ilokaasu nousevat”; Backman huomauttaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  3. 3

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  4. 4

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  5. 5

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää