Tiede

Tutkijat selvittivät, miksi stressi harmaannuttaa hiukset

Karvatupista loppui lopulta väriaine, kun elimistö kiihdytti taistele tai pakene -reaktioon.

Kerrotaan, että Ranskan kuningattaren Marie Antoinetten (1755–1793) hiukset muuttuivat valkoisiksi yhdessä yössä, kun hänet vangittiin Ranskan vallankumouksessa. Sittemmin kuningatar teloitettiin giljotiinilla.

Tapaus ei ole ollut historian ensimmäinen tai viimeinen maininta äkillisestä harmaantumisesta. Jo juutalaisten pyhässä kirjassa Talmudissa henkilöt harmaantuvat surun takia.

On myös raportoitu, että joidenkin toisen maailmansodan pommituksista selvinneiden hiukset vaihtoivat väriä pikavauhtia.

Tapauksissa on selittämätöntä se, että hiukset näyttävät harmaantuvan nopeammin kuin ne uusiutuvat. Hiuksen ei pitäisi vaihtaa väriä kesken kaiken vaan olla harmaa kasvunsa alusta asti.

Tutkimukset joka tapauksessa vahvistavat sen, että huolet ja stressi aiheuttavat ennenaikaisia harmaita hiuksia. Myös stressiä kokeneet koirat saavat kuonoonsa herkemmin harmaata karvaa.

Nyt Harvardin yliopiston tutkijat osoittavat arvostetussa Nature-lehdessä, miten tämä yksityiskohdissaan oikein tapahtuu. Hiuksista vie värin stressireaktiossa erittyvä välittäjäaine noradrenaliini, todistavat kokeet hiirillä.

 

Kaikki stressin lajit hävittivät melanosyyttien kantasoluja

Hiukset kasvavat hius- tai karvatupista, joita ihmisillä on keskimäärin satatuhatta. Värin hiukset saavat melaniinipigmenttiä tekevistä soluista eli melanosyyteistä.

Melanosyytit kehittyvät puolestaan niiden kantasoluista. Kun ihmiset vanhenevat, kantasolut vähitellen ehtyvät ja hiukset alkavat menettää alkuperäistä väriään.

Stressi saa aikaan niin ikään kantasoluhävikin, selvisi Harvardin professori Ya-Chieh Hsu ja hänen työtovereidensa hiirikokeissa.

Tutkijat aiheuttivat hiirille erityyppistä piinaa fyysisestä kivusta psykologiseen stressiin. Kokeissa esimerkiksi vaihdeltiin ennakoimattomasti erilaisia stressitekijöitä, kuten kaltevaa lattiaa, märkää makuusijaa, eristystä ja yövaloa.

Kaikki stressin lajit hävittivät melanosyyttien kantasoluja ja johtivat tummaturkkisten hiirten karvojen valkenemiseen.

Alkujaan tutkijat olettivat, että stressi saa eläinten immuunipuolustuksen iskemään omiin pigmenttejä tuottaviin soluihin. Tämä onkin ollut yksi vallitseva teoria stressin aiheuttamasta harmaantumisesta.

Käsitys ei kuitenkaan kestänyt kokeissa. Nimittäin myös sellaiset hiiret harmaantuivat, joiden immuunijärjestelmän toiminta oli estetty.

Seuraavaksi tutkijat kokeilivat, olisiko syypää stressihormoni kortisoli. Siitäkin vedettiin vesiperä. Kortisolin erittämiseen kykenemättömät hiiretkin harmaantuivat stressikokeissa.

 

Noradrenaliini pääsee sinne, missä hiusten väri ratkeaa.

Lopulta tutkijat löysivät syypään. Se osoittautui taistele tai pakene -reaktiota sääteleväksi välittäjäaineeksi noradrenaliiniksi.

Pääasiassa noradrenaliinia erittävät elimistössä lisämunuaiset. Tutkijat huomasivat, että lisämunuaisten poistaminenkaan ei estänyt harmaantumista.

Noradrenaliinilla on elimistössä silti myös toinen lähde. Sitä erittää tahdosta riippumattoman sympaattinen hermosto, kun se käynnistää taistele tai pakene -reaktion. Silloin syke tihenee, verenpaine nousee ja pupillit laajenevat.

Tutkijat huomasivat, että sympaattisen hermoston hermosoluja on runsaasti karvatupen pullistumassa, jossa pigmettisolujen kantasolutkin ovat. Noradrenaliinilla siis on pääsy sinne, missä hiusten väri ratkeaa.

Nordrenaliinin osuus harmaantumiseen selvisi, kun tutkijat estivät hiirten sympaattista hermostoa erittämästä tätä välittäjäainetta. Hiirten turkki ei nyt harmaantunut stressistä.

Seuraava koe varmensi löydöksen. Tutkijat käynnistivät hiirten sympaattisessa hermostossa noradrenaliinin ylituotannon, jolloin eläimet harmaantuivat ilman stressiäkin.

”Vain muutamassa päivässä kaikki pigmenttiä uudistavat kantasolut oli menetetty. Kun niitä ei enää ole, pigmenttiä ei voi uudistaa. Menetys on lopullinen”, Hsu kommentoi Harvardin yliopiston tiedotteessa.

 

Samanlainen mekanismi voisi selittää, miksi pitkittynyt stressi heikentää immuunipuolustusta.

Noradrenaliini kiihdyttää kantasolujen eriytymistä pigmenttejä tekeviksi melanosyyteiksi. Tämä lopulta ehdyttää kantasoluvarastot ja värin tuotto karvatupissa lakkaa lopullisesti.

Tutkijoiden mukaan heidän löytämänsä harmaantumisen mekanismi voi kertoa muutenkin siitä, miten stressi vaikuttaa elimistön kudoksiin. Sympaattinen hermosto ulottaa haaransa kaikkialle elimistöön. Siksi sen hermopäätteiden kautta stressin vaikutuksetkin voivat levitä laajalle.

Kenties samanlainen mekanismi voisi selittää, miksi pitkittynyt stressi heikentää immuunipuolustusta, pohtivat Virginian yliopiston tutkijat Shayla Clark ja Christopher Deppmann tutkimusta esittelevässä Nature-lehden kommenttikirjoituksessaan.

Stressi voisi näet tämän olettaman mukaan vähentää luuytimessä niin sanottuja hspc-kantasoluja, jotka saavat aikaan veri- ja immuunipuolustuksen soluja.

Kaksikko pohtii myös mahdollisuutta, että tutkimuslöydön tiedoilla voisi estää vanhenemisen mukanaan tuomaa harmaantumista. Jos nimittäin sympaattisen hermoston vaikutus melanosyyttien kantasoluihin estettäisiin, nämä ehkä säilyttäisivät kykynsä pitää hiukset alkuperäisissä väreissä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää