Tiede

Uusi väite: Koronavirus siirtyi ihmiseen käärmeistä

Pekingin yliopiston tutkijoiden mukaan ihmisiä sairastuttava virus muistuttaa eniten käärmeistä löydettyä muunnosta.

Kiinan Wuhanista muuallekin maailmaan levinnyt uudenlainen koronavirus saattoi tarttua ihmiseen käärmeistä. Näin päättelevät viruksen perimää selvittäneet tutkijat New Scientist -lehden mukaan.

Perjantai-iltana varmistui, etteivät Ivalon tautiepäilyt ole koronavirusta.

Wuhanin kaupungin ruokatorilla myydyt käärmeet ovat puolestaan saaneet viruksen lepakoista, arvelevat lehden haastattelemat asiantuntijat.

Taudin lähtösijaksi uskotulla ruokatorilla myydään monenlaisia eläviä eläimiä ihmisten ravinnoksi. Joukossa on ihmisten karjaksi kasvattamien eläinten ohella villieläimiä, kuten murmeleita, jäniksiä, lepakoita ja käärmeitä.

Pekingin yliopiston tutkijat vertasivat uutta virusta yli kahteensataan samanlaiseen virukseen, jotka oli saatu eri lajin eläimistä.

Ihmisiä sairastuttava virus muistutti analyysin mukaan lepakon virusta. Silti kaikkein eniten sillä oli yhteistä kahden eri lajin käärmeiltä löytyneen viruksen kanssa. Näitä käärmeitä myydään Wuhanin ruokatorilla.


Tutkijat kirjoittavat Journal of Medical Virology -tiedelehden julkaisemassa analyysissään, että käärme olisi viruksen todennäköisin lähde eläinkunnassa.

New Scientistin haastattelema Washingtonin yliopiston tutkija Peter Rabinowitz arvioi, että käärmeiden ja lepakoiden viruksista on voinut kehittyä yhdistelmävirus, kun eläimet ovat olleet torilla kosketuksissa.

Ihmiset puolestaan ovat Rabinowitzin mukaan voineet saada viruksen hengitysilman mukana.

”Kyse on vielä arveluista, mutta jos virusta on käärmeen ulosteissa tai eritteissä, se on voinut siirtyä ilmaan ja tulla hengitetyksi”, Rabinowitz kertoo lehdelle.

Lue lisää: Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

Nature-tiedelehden haastattelemat tutkijat kuitenkin kiistävät pekingiläistutkijoien väitteen.

Kriitikoiden mukaan koronaviruksella ei olisi ollut riittävästi aikaa muuntua jossakin välieläimessä. Lisäksi puuttuu näyttöä siitä, että uudenlainen koronavirus ylipäätään voisi tartuttaa muita kuin nisäkkäitä ja lintuja.

Shanghain Pasteur-insituutin virologi Cui Jie arvioi Naturelle, että todennäköisin tartunnan alkulähde on nisäkäs. Hän on tutkinut sarsia ja sen kaltaisia viruksia. Sarsiin kuoli 2000-luvun alussa 800 ihmistä.

Uusi virus on sarsin kaltainen beetakoronavirus. Sars-epidemian jälkeen tehdyissä kartoituksissa sarsia muistuttavia viruksia on löytynyt Cuin mukaan vain nisäkkäistä.

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta sanoi Helsingin Sanomien jutussa aiemmin tällä viikolla, että uusi virus on 89-prosenttisesti samanlainen kuin lepakoilla esiintyvät, sarsin kaltaiset virukset.

”Tämä virus on varmastikin lepakoista lähtöisin, ja tullut sitten jonkin väli-isännän kautta ihmisten läheisyyteen, josta tartunnat ovat levinneet ihmisiin”, Vapalahti kertoi.

Koronavirukset ovat alun perin lepakoiden viruksia. Ne ovat kehittyneet lepakoissa jo miljoonia vuosia ja aina välillä muuntautuneet sellaisiksi, että voivat tartuttaa myös ihmisiä. Jotkin koronavirukset elävät linnuissa.

Uusi virus lähti leviämään Kiinan Wuhanista torilta, jossa myydään ja teurastetaan eläviä eläimiä.

Tällaiset torit ovat yleisiä Aasiassa. Taudinaiheuttajat voivat toreilla muhia ja hyppiä lajista toiseen, kun lähekkäin on sekaisin useita eri eläinlajeja ja ihmisiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan virus voi jossain määrin tarttua ihmisestä toiseen mutta leviämisen tehokkuutta ei vielä tunneta tarkasti.

Monet sairastuneet ovat olleet suoraan tekemisissä eläinten kanssa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   Marraskuu tuntuu jatkuneen jo 113 päivää – neljän kuukauden asfalttikaamos on riski suomalaisten kansan­terveydelle, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Suositun brittijuontajan kuolemaa pidetään jo nyt mediahistorian käännekohtana: Missä kulkee raja, johon asti julkisuuden henkilöä voi kritisoida?

  4. 4

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  5. 5

   Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  5. 5

   Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää