Tiede

Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

Testituloksen perusteella poika kuuluu älykkäimpään 0,3 prosenttiin.

Hiljattain maailmaa hämmästytti yhdeksänvuotias belgialaispoika Laurent Simons, joka opiskeli jo yliopistossa. Hänen piti suorittaa yliopistotutkinto joulukuussa, mutta hänen vanhempansa keskeyttivät opinnot yliopiston kanssa syntyneen erimielisyyden takia.

Nyt Britanniassa hämmästyttää pikkupoika Muhammad Haryz Nadzim, joka on saanut älykkäiden järjestön Mensan järjestämässä älykkyystestissä huippupisteet.

Poika sai 142 pistettä Stanford-Binet-testissä, jota käytetään paljon älykkyyden mittaamisessa. Yli 145 pisteen tulosta pidetään ”neron tai lähes neron” saavutuksena, kertoo The New York Times jutussaan. Useimmat ihmiset sijoittuvat välille 85–115.

Erityisen poikkeukselliseksi suorituksen tekee se, että poika on vasta kolmevuotias.

Yhdessä Instagramin videossa Britanniassa asuva malesialainen poika lukee Mörkyli-kirjaa Mörkyli-asuun sonnustautuneena.
Toisessa Instagram-videossa poika laskee päässälaskuja. CNN:n uutisessa hän lisäksi selittää, miten sade syntyy.
Mensa ottaa jäsenekseen kaikki, jotka sijoittuvat älykkyystestin perusteella parhaan kahden prosentin joukkoon. Se vaatii Suomen Mensan mukaan 131 pisteen tuloksen.

Kolmevuotias Haryz yltää vielä kapeampaan kärkeen. Hänen äitinsä kertoi CNN:lle, että tuloksen ansiosta hän sijoittuu parhaan 0,3 prosentin joukkoon.

Mensan valvottu älykkyystesti on tarkoitettu yli kymmenvuotiaille ja aikuisille. Mensa edellyttää alle kymmenvuotiailta psykologin tekemään arviota. Haryzille teetettiin myös tällainen arvio testin lisäksi.

Pojan insinööriäiti Nur Anira Asyikin kertoo CNN:lle, että poika on muuten aivan tavallinen pikkulapsi.

”Hän on hyvin tyypillinen kolmevuotias. Hän pitää maalaamisesta ja kirjojen lukemisesta”, äiti kertoo.

Poika tykkää puuhailla myös Lego-palikoilla ja muovailuvahalla.

Mensan tiedottaja selitti New York Timesille, että korkea älykkyysosamäärä antaa lapsille välineet oppimiseen, mutta heidän pitää silti ponnistella ja harjoitella tullakseen jossakin taitavaksi.

Haryz on nyt nuorin Britannian Mensan jäsen. Kaikkien aikojen nuorin liittyi järjestöön vain kahden vuoden ja neljän kuukauden ikäisenä.

Muutama vuosi sitten Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi Ophelia-tytöstä, joka liittyi niin ikään Mensaan jo kolmevuotiaana.

Tytön älykkyysosamäärä oli peräti 171.

Hänen isänsä kertoi, että Ophelian kanssa keskustelu oli kuin juttelisi 19-vuotiaan kanssa.

Lahjakkaisiin lapsiin perehtynyt psykologi Lyn Kendall kommentoi BBC:lle, että poikkeuksellisen lahjakkailla lapsilla on hyvä muisti ja he käsittelevät tietoa nopeasti. He ovat tavallista tarkkaavampia siitä, mitä heidän ympärillään tapahtuu. Heillä on myös oppimisen nälkä.

”Vaikka näiden lasten aivot syöksyvät salamannopeasti eteenpäin, keholtaan ja tunteiltaan he ovat yhä lapsia, ja se meidän täytyy muistaa”, Kendall sanoi.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Itävallassa, Kroatiassa ja Sveitsissä ensimmäiset tauti­tapaukset, tv:ssä hikoilevana esiintynyt Iranin apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  5. 5

   Fasismipuheillaan huomiota herättänyt Ps-nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää