Tiede

Kiinan avaruushallinto julkaisi nipun uusia kuvia Kuun toiselta puolelta

Kiina sai luotaimensa ehjänä vuosi sitten Kuun sille puolelle, joka ei näy Maahan. Nyt Chang'e-4:n ja sen mönkijän ottamia kuvia julkaistiin lisää.

Kiinan avaruushallinto Cnsa saavutti tärkeän etapin avaruusohjelmassaan vuosi sitten tammikuussa. Chang’e-4-luotain laskeutui ensimmäisenä laitteena onnistuneesti Kuun toiselle puolelle, joka ei näy koskaan Maahan.

Laskeutumisalue on Kuun etelänavan alueella Aitkenin tasangolla. Chang’e tömähti kraatteriin, jonka nimi on Von Kármán.

Chang’en kyydistä irtaantui tuota pikaa laskeutumisen jälkeen mönkijä Yutu-2. Se on kulkenut Kuun pinnalla vuoden aikana yli 350 metriä.

Kiinan Cnsa julkaisi heti tammikuussa 2019 tuoreeltaan muutamia kuvia Kuun toiselta puolelta. Nyt yli vuosi myöhemmin suuri yleisö sai niitä nähtäväksi ison tukun lisää. Uusi kuvia julkaisi myös verkkosivu Space.com.

Kuvat ovat tarkkapiirtoisempia kuin aiemmat. Chang’e-4 otti kuvia maastokamerallaan ja Yutu-2 panoraamaa kuvaavalla kamerallaan. Chang’e ja Yutu herätettiin taas työhön 18. tammikuuta 13:nen Kuussa vietetyn yön jälkeen.


Uusissa kuvissa näkyy enimmäkseen Kuun elotonta kivistä maastoa ja mönkijän renkaanjälkiä. Astronautti Edwin+Aldrin+" class="person">Edwin Aldrin kuvasi tämänkaltaista näkyä sanoilla ”mahtavaa autiutta”.

Silloin elettiin vuoden 1969 heinäkuun loppua. Apollo 11 oli juuri laskeutunut Kuun näkyvälle puolelle.

Yutu näytti kuvanneen matkallaan yllättävää geelin kaltaista ainetta Kuun pinnalta. Tarkastelussa se paljastui lasimaiseksi kiveksi, jollaista kuvasi jo Apollo 17:n miehistö joulukuussa 1972.

Verkossa on lisää sellaisia kiinalaisten julkaisemia kuvia, joita Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Doug Ellison on käsitellyt. Ellison töissä Nasan Jet Propulsion laboratoriossa ryhmässä, joka hoitaa Mars-mönkijä Curiosityn kuvauksia.

Ellisonin kuvissa on myös lähikuvia kraattereista ja kuun pinnasta Von Kármánin kraatterissa. Pinnan kuvissa on enimmäkseen regoliittia, joka on Kuun yleinen aines. Siinä on runsaasti happea, ja Euroopan avaruusjärjestö kertoi äskettäin, että se tutkii hapen tuottamista regoliitista.

Chang’e ja Yutu ovat yöpyneet Kuussa jo 13 sikäläistä yötä. Kuun yö kestää 14 vuorokautta. Yön aikana Aurinko ei paista kahteen viikkoon alueella, jolla Chang’e ja Yutu ovat.

Laitteet sammutetaan ennen yön pakkasia noin 24 tuntia ennen auringonlaskua. Lennonjohto herättää laitteet 24–48 tuntia auringonnousun jälkeen. Dataa välitetään lennolta Maahan satelliitin välityksellä. Tietoliikennesatelliitti Queqiao vietiin toukokuussa 2018 Kuun lähelle Lagrangen pisteeseen L2, jossa se pysyy lähes paikallaan ja välittää Change’n dataa Maahan.


Kiinan avaruushallinnon mukaan laitteet ovat nyt ylittäneet reippaasti sen elinajan, joka niille suunniteltiin. Laitteiden kestoksi suunniteltiin noin kolme kuukautta.

Kiina valmistautuu jo seuraavalle kuulennolle. Luotain Chang’e-5 kohoaa näillä näkymin kohti Kuuta 5. maaliskuuta. Sen päätehtävä on noutaa Kuusta näyte Maahan.

Viimeksi Kuusta toi näytteitä elokuussa 1976 Neuvostoliiton laskeutuja ja mönkijä Luna 24. Kivia ja kuun pintaa tuotiin Maahan noin 170 grammaa.

Maahan on tuotu aika paljonkin Kuuta. Noin 382 kiloa kuukiviä tuotiin kuudella Apollo-lennolta 1969–1972. Nämä kivet ovat kaikki Kuun näkyvältä puolelta. Kaikkia näytepusseja ei ole vielä edes avattu.

Kuun toiselle puolelle on aiemmin iskeytynyt tai törmäytetty useita laitteita. Ensimmäisenä toisen puolen pintaan murskautui Neuvostoliiton luotain Luna 3 jo lokakuussa 1959.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   HS selvitti hallituksen suuret jännitteet: Maria Ohisalo marssi helmikuun alussa ulos neuvotteluista Kesärannasta, vihreät päätti hallitusyhteistyön jatkosta kriisikokouksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  4. 4

   Arkistoista löytynyt ainutlaatuinen kaitafilmi paljastaa unohdetun tuhon: Uudenkylän asevarikon räjähdys sinkosi kivenjärkäleitä kuin pommeja vuonna 1965

  5. 5

   Kaupan ruukkuyrtit saa säilymään selvästi pitempään parilla helpolla konstilla – Tarkista yksi asia jo kaupassa, neuvoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää