Uusi koronavirus ei ole yhtä tappava kuin sars, ja juuri siksi se leviää niin nopeasti – Professori kertoo, miten epidemia tulee tyypillisesti tiensä päähän - Tiede | HS.fi
Tiede

Uusi koronavirus ei ole yhtä tappava kuin sars, ja juuri siksi se leviää niin nopeasti – Professori kertoo, miten epidemia tulee tyypillisesti tiensä päähän

Uusi virus on levinnyt paljon nopeammin kuin sukulaisensa sars.

Terveydenhuollon työntekijä mittasi matkustajan ruumiinlämmön Kotokan lentokentällä Ghanassa torstaina. Kuva: FRANCIS KOKOROKO / Reuters

Julkaistu: 31.1. 2:00, Päivitetty 31.1. 10:50

Kiinalaisen koronaviruksen aiheuttama tautiepidemia saavuttaa huippunsa huhti–toukokuun vaihteessa, arvioivat hongkongilaiset tutkijat.

Hongkongin yliopiston kansanterveystieteen professori Gabriel Leung kertoo South China Morning Post -lehdelle, että tautiin sairastuneiden lukumäärä kaksinkertaistuu 6,2 päivässä. Hän myös varoittaa, että tauti saattaa laajeta maailmanlaajuiseksi epidemiaksi.

Epidemia tulee tyypillisesti tiensä päähän, kun immuniteetti taudille kasvaa väestössä riittävän suureksi, kertoo Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti. Hän tutkii eläimistä ihmisiin siirtyviä virustauteja.

Kaikkien ei tarvitse olla immuuneja, jotta tauti lakkaa leviämästä. Esimerkiksi paljon ärhäkämmin tarttuvassa tuhkarokossa riittää 95 prosentin immuniteetti, jotta virus ei pääse enää kiertämään.

Myös erilaiset torjuntakeinot estävät osaltaan viruksen kulkua ihmisestä toiseen.

Viruksen kykyä tartuttaa ihmisiä mitataan R0-luvulla. Luku kertoo, kuinka monta muuta ihmistä yksi sairastunut voi tartuttaa väestössä.

”Torjunnassa pyritään laskemaan tartuttavuusluku alle yhden, jolloin epidemia pyrkii hiipumaan”, Vapalahti sanoo.

Vastikään kiinalaistutkijat ovat tehneet ensimmäisten satojen tartuntojen perusteella arvion uuden viruksen tartuttavuudesta. He päätyivät siihen, että viruksen R0-luku on 2,2. Toisin sanoen yksi sairastunut tartuttaa noin kaksi muuta.

Tyypillisellä kausi-influenssalla on pienempi R0, noin 1,5:n luokkaa. Silti se leviää hyvin tehokkaasti joka talvi ympäri maailman ja tartuttaa miljoonia ihmisiä.

Influenssan valtti on lyhyt itämisaika, vain yhdestä neljään vuorokautta. Tämä nopeuttaa tartuntojen leviämistä väestössä.

Vapalahti vertaa ilmiötä väestönkasvuun, johon vaikuttaa se, miten paljon ja missä iässä lapset tehdään.

”Väestö kasvaa nopeammin, jos naiset synnyttävät vähemmän lapsia kaksikymppisinä, kuin jos he synnyttäisivät vähän useampia lapsia nelikymppisinä.”

Uusi virus on levinnyt todella nopeasti verrattuna vaikkapa sen sukulaiseen, vuosina 2002–2003 levinneeseen sarsiin. Muutamien päivien ja viikkojen aikana tartuntojen määrä on kasvanut lukuihin, joihin yltäminen vei sarsilta kuukausia.

Leviämisnopeus voi olla yhdessä mielessä hyväkin merkki. Ryhmä tutkijoita arvioi The New England Journal of Medicine -tiedelehdessä, että juuri vähäisempi vaarallisuus verrattuna esimerkiksi sarsiin saa viruksen leviämään nopeammin.

”Kovin patogeeninen virus ei pysty leviämään tehokkaasti. Jotta yksilö pystyy matkustamaan ja levittämään virusta, hänen pitää olla jonkinlaisessa kunnossa”, Vapalahti sanoo.

Yleisesti virusten vaarallisuus riippuu Vapalahden mukaan myös ympäristöstä, jossa virus kehittyy. Hyvin tiheissä populaatioissa virus voi levitä nopeastikin välittämättä siitä, mitä isännälle käy. Vaikka isäntä kuolee, on uusia, joihin hypätä.

Sarsiin kuoli joka kymmenes todetun tartunnan saaneista. Uuden koronaviruksen tappavuus on sitä vastoin noin kolme sadasta varmistetusta sairastumisesta.

Uusi virus tarttuu ihmisestä ihmiseen tällä tietoa lähinnä pisaratartuntana. Kun tartunnan saanut vaikkapa aivastaa tai yskäisee, virukset päätyvät muiden läsnäolijoiden hengitysilmaan.

Viruksia saattaa kertyä myös pinnoille aivastusten tai käsien kautta. Eräässä tutkimuksessa ilmeni, että tavallinen nuhaa aiheuttava koronavirus selviää tartuntakykyisenä kuivilla pinnoilla joitakin tunteja.

Tartunnan estämiseksi kannattaa käyttää saippuaa sekä alkoholia sisältäviä käsihuuhteita.

”Koronaviruksen lipidikalvo tuhoutuu saippualla ja alkoholilla tehokkaammin kuin rinovirus, joka on tavallinen nuhakuumeen aiheuttaja. Käsien pesu joka tapauksessa poistaa käsiin tarttuneet mikrobit viemäriin”, Vapalahti muistuttaa.

Kun virus ei enää leviä, se ei kuitenkaan ole lopullisesti kadonnut. Vapalahden mukaan virukselle voi nähdä epidemian jälkeen kolme vaihtoehtoista kohtaloa.

Jos se noudattaa koronavirus 229e:n mallia, siitä tulee tavallinen flunssavirus, josta ei saa muuta kuin vuotavan nenän.

Toinen vaihtoehto on mers, joka on ollut kamelissa jo vuosikymmeniä, vaikka onkin peräisin lepakosta. Silloin tällöin mers putkahtaa esiin ja tartuttaa yksittäisen ihmisen sen esiintymisalueella Lähi-idässä.

Kolmas mahdollisuus on, että virus pysyttelee lepakoissa, joissa sen ja sarsin lähisukulaiset ovat olleet kauan ja ovat todennäköisesti vastakin.

”Samantyyppiset virukset pyörivät lepakoissa jatkuvasti. Niiden siirtymistä ihmiseen voidaan estää, jos toreilla rajoitetaan kaupankäyntiä villeillä eläimillä”, Vapalahti sanoo.

Juuri monenlaisia villejä eläimiä myyvien ruokatorien vuoksi Kiina on maa, josta ihmiseen voivat hypätä jälleen uudet virukset. Toreilla kohtaavat ihmiset, ihmisten kasvattamat eläimet ja villit eläimet, joiden välillä virukset pääsevät siirtymään.

Tuoreen tutkimuksen mukaan luonnossa on 10 000–600 000 nisäkkäissä kiertävää virusta, jotka voisivat siirtyä ihmiseen. Kun elinympäristöt muuttuvat, eläinten välille syntyy uusia kontakteja ja samalla vaihdetaan viruksiakin.

Korjaus grafiikkaan 31.1.20202 klo 10.49: Influenssan leviämispuusta poistettiin jatkohaarat. Keskimääräinen tartuttavuusluku taudilla on 1,5, ja siitä ei voi muodostaa selkeää puukuviota.

Korona­virus­tartuntoja jo noin 10 000 ja kuolleita 213 – Yhdysvallat päätti rajoittaa maahantuloa ja julisti viruksen kansalliseksi terveysuhaksi

Koronavirukselle altistuneita on karanteenissa Lapissa, sairastunut koronapotilas hyväkuntoinen

Maat evakuoivat nyt kansalaisiaan Kiinan Wuhanista: Ranska eristää kotimaahan palanneet, Saksa vielä kiistelee mahdollisesta karanteenista

Järjestö ja media: Kiina pimittänyt tietoja koronaviruksen etenemisestä ja pidättänyt kymmeniä virustaudista verkossa kertoneita