Tiede

Jo taaperot tekevät epäitsekkäitä tekoja

Pikkulapset ojensivat herkkupalan sitä havittelevalle vieraalle sen sijaan että olisivat pitäneet namin itse.

Pikkulapsi ei suinkaan ajattele aina, että minä ensin. Hänkin osaa jo ottaa muiden tarpeita huomioon ja auttaa tarvitsevaa.

Eikä epäitsekkyys rajoitu helppoihin palveluksiin. Taaperoikäinen auttaa silloinkin, kun teko merkitsee hänelle itselleen menetystä ja sotii hänen omaa välitöntä etuaan vastaan, osoittavat Washingtonin yliopiston psykologian tutkijoiden kokeet.

Epäitsekkyyden synty kiinnostaa moraalin alkuperää luotaavia tutkijoita. Mitä nuoremmalla iällä epäitsekkyydestä on merkkejä, sitä vahvemmin moraalia voi pitää synnynnäisenä taipumuksena.

Tätä tutkijat selvittivät noin sadalle pikkulapselle tehdyillä testeillä. Lapset olivat vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisiä.

Tutkijat käyttivät kokeissaan lapsille maistuvia herkkuja, kuten banaania, mustikoita ja viinirypäleitä. Tarkoitus oli katsoa, antavatko lapset oma-aloitteisesti ilman erillistä kannustusta herkkupalansa ventovieraalle.

Vieraan roolia esitti tutkija. Tilanteita oli kahdenlaisia.

Yhdessä tutkija pudotti hedelmäpalan tarjottimelle, johon hän ei ylettynyt mutta lapsi ylettyi. Tutkija ei pyrkinyt mitenkään saamaan herkkua takaisin haltuunsa.

Toisessa tilanteessa tutkija muka vahingossa pudotti hedelmän tarjottimelle, mutta koetti saada herkun takaisin siinä kuitenkaan onnistumatta. Herkku oli liian kaukana pöydän toisella puolella.

Ensimmäisessä tilanteessa vain neljä prosenttia lapsista poimi hedelmän ja antoi sen tutkijalle. Mutta kun tutkija oli kurottelulla osoittanut haluavansa makupalan, yli puolet lapsista antoi sen hänelle.

Tutkijan osoittama tarve siis laukaisi lapsessa halun auttaa.

Lapset pystyivät koetilanteessa liikkumaan vapaasti. He olisivat esimerkiksi voineet ottaa herkun ja karata se hallussaan taaempana olevan vanhempansa luo syömään sen. Enemmistö ei kuitenkaan toiminut niin, vaan valitsi vieraan ihmisen auttamisen.

Myös monet eläimet auttavat toisiaan. Äskettäin osoitettiin, että papukaijakin auttaa ruoanhankinnassa lajitoveria, jota ei ole ennen tavannut.

Lähisukulaisemme simpanssit ja bonobot tekevät yhteistyötä ja avustavat lajikumppaneitaan.

Kova moraalinen testi on kuitenkin sellainen, jossa pystyy luopumaan sellaisesta perusasiasta kuin ruoasta toisen hyväksi – varsinkin nälkäisenä. Etenkään simpanssit eivät omatoimisesti anna pois herkullista ruokaa, jota ne itse tarvitsevat.

Lapsitutkimuksessa kova testi tehtiin toistalamalla koe, kun lapset eivät olleet syöneet hyvään aikaan ja heillä oli taatusti nälkä. Tämä oli todellinen epäitsekkyyden koetinkivi.

Kaikki lapset pitivät herkun itsellään, kun ventovieraan osaa esittänyt tutkija ei näyttänyt siitä välittävän. Mutta jos tutkija näytti haluavan herkkupalaa, tälläkin kertaa 37 prosenttia eli yli kolmannes lapsista antoi sen hänelle.

”Lapset katselivat hedelmää kaipaavasti ja sitten luovuttivat sen pois. Uskomme, että tässä kiteytyy vauvamainen versio epäitsekkäästä auttamisesta”, tutkimusjohtaja Andrew Meltzoff sanoo Washingtonin yliopiston tiedotteessa.

Osittain epäitsekkyys näyttää olevan myös opittua. Epäitsekäs käytös oli jonkin verran yleisempää niillä lapsilla, joilla on sisaruksia tai joiden perhe oli yhteisöllisestä kulttuurista.

Esimerkiksi aasialaisissa tai latinalaisamerikkalaisissa kulttuureissa korostuu keskinäinen riippuvuus. Silloin lapsetkin saatetaan pienestä pitäen kasvattaa vahvemmin ottamaan huomioon toisia.

”Jos keksimme, miten edistää lastemme epäitsekkyyttä, voimme päästä välittävämpään yhteiskuntaan”, sanoi Washingtonin yliopiston tutkijatohtori Rodolfo Cortes Barragan, yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports -tiedelehti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan myös epäilty ampuja ja toinen henkilö ovat löytyneet kuolleina

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi bikinikuvan kainalokarvoineen ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  5. 5

   Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää