Tiede

Astronautti Christina Koch palasi avaruudesta vietettyään siellä naisten ennätysajan eli 328 päivää

Kochia on seurattu tarkasti, koska Nasa tunaroi naisten avaruuspukujen kanssa.

Kolme astronauttia palasi torstaina Maahan kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:ltä. Venäläinen Sojuzin kapseli tömähti Kazakastanin lumiselle arolle torstaina kello 11 jälkeen Suomen aikaa.

Paluu oli rutiinia, sillä näin on avaruudesta tultu alas satoja kertoja. Asemalta palanneista kaksi muuta olivat miehiä.

Tällä paluulennolla oli kuitenkin yksi syy juhlaan. Kapselissa oli astronautti Christina Koch, joka kirjasi yhden ennätyksen. Hän on nyt pisimmän aikaa yhtäjaksoisesti avaruudessa elänyt nainen.


Kochia on seurattu muutenkin tavallista tarkemmin, koska hänen piti jo maaliskuussa 2019 kävellä avaruudessa ensi kertaa naisparin kanssa. Kochin ja astronautti Anne McClainin oli siis määrä mennä avaruuspuvuissa ISS-aseman ulkopuolelle.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ei ollut kuitenkaan tajunnut, ettei avaruusasemalla ollut kahdelle naiselle sopivia avaruuspukuja. Niinpä toiseksi avaruuskävelijäksi lähti mies, astronautti Nick Hague.

Nasan kömmähdys aiheutti pienen kohun maan päällä. Sen jälkeen sopivat puvut hankittiin ja naispari on nähty avaruuskävelyllä kolme kertaa. Koch oli mukana kaikilla.

Lokakuussa 2019 Koch käveli avaruudessa yhdessä ensi kertaa toisen naisen kanssa. ISS-aseman ulkopuolella oli samaan aikaan myös Jessica Meir. Pari korjasi vaurioitunutta voimayksikköä yhteensä seitsemän tuntia.

”Kun pääsimme ilmalukosta avaruuteen, katsoimme hetken toisiamme silmästä silmään. Tajusimme, että tämä kävely on erityinen.”

Koch ja Meir kävivät aseman ulkopuolella tammikuussa vielä kaksi kertaa.


Koch eli avaruudessa yhtäjaksoisesti 328 päivää eli vajaat 11 kuukautta. Hän lensi avaruusasemalle 14. maaliskuuta 2019.

Hän teki kokeita aseman mikrogravitaatiossa ja testasi esimerkiksi proteiineja, jotka voivat vaikuttaa syöpähoitoihin.

Kochin oma keho on myös tutkimuskohde. Se auttaa tutkijoita ymmärtämään, miten ihminen kestää pitkiä aikoja avaruudessa.

Koch on vahva ehdokas ensimmäiseksi naiseksi, joka pääsee astumaan Kuun pinnalle. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa aikoo palata astronautteineen Kuuhun vuoden 2024 loppuun mennessä.

Alun perin Kochin piti viipyä avaruusasemalla vain kuusi kuukautta. Oleskelua jatkettiin huhtikuussa, koska Sojuzin lennot asemalle häiriintyivät toviksi.

Näin Koch ohitti kuin puolivahingossa edellisen naisten ennätyksen, 289 päivää, joka oli yhdysvaltalaisen Peggy Whitsonin hallussa.

Whitson on kuitenkin yhä se nainen, joka on viettänyt eniten aikaa avaruudessa, jos kaikki päivät laskee yhteen. Hän on käynyt avaruudessa kolme kertaa vuosina 2002–2017 ja elänyt siellä yhteensä 665 päivää.

Kochin ennätys on vain 12 päivää lyhyempi kuin Yhdysvaltain astronauttien kaikkien aikojen yhtäjaksoinen ennätys 340 päivää. Se on Scott Kellyn nimissä. Hän oleskeli avaruusasemalla vuosina 2015–2016.

Kaikkein pisimpään avaruudessa on viipynyt yhtäjakoisesti venäläinen kosmonautti Valeri Poljakov. Hän oli 437 päivää Venäjän Mir-avaruusasemalla 1994–1995.

Kochin ennätys lyödään varmasti joskus. Sillä on kuitenkin symbolista merkitystä.

”On kunnia tehdä tätä työtä ja seurata sankarieni jalanjäljillä”, Koch kertoi toimittajille avaruusasemalta tv-lähetyksessä. Hän sanoi, että haluaa osaltaan innoittaa astronauttien tulevia sukupolvia.

Ensimmäinen nainen avaruuskävelyllä oli Neuvostoliiton Svetlana Savitškaja. Hän työskenteli Saljut 7 -avaruusaseman ulkopuolella yli kolme tuntia mieskosmonautti Vladimir Tšanibekovin kanssa heinäkuussa 1984.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  4. 4

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää