Tiede

HS sai JSN:ltä langettavan oikaisusta

Lehti oikaisi Viikon eläin -kolumnin virheen liian myöhään

Helsingin Sanomat on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) langettavan päätöksen liian myöhään tehdystä oikaisusta.

Kyse oli HS:n nettiversiossa 14. lokakuuta 2019 ilmestyneestä Viikon eläin -kolumnista, jonka otsikko oli ”Pensselisika vaeltaa vieraille maille ja tuhoaa toisten pellot”. Jutusta kanneltiin Julkisen sanan neuvostolle, koska siinä väitettiin, että muslimit eivät syö lihaa.

Jutussa todettiin: ”Laajalle levinnyt pensassika on merkittävä viljelysmaiden tuholainen, mutta Itä-Afrikassa sitä on suojellut islaminusko. Muslimit eivät syö lihaa, joten pensassikoja ei metsästetä.”

Kantelun mukaan lause oli harhaanjohtava, koska muslimit syövät lihaa, mutta eivät sianlihaa.

Kantelija lähetti HS:lle useita korjauspyyntöjä, jotka johtivat korjaukseen vasta Julkisen sanan neuvostolle tehdyn kantelun jälkeen 9. joulukuuta 2019.

HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi toteaa vastauksessaan JSN:lle, että oikaisun tekemättä jättämisessä ei ollut kyse lehden tietoisesta tai tahallisesta laiminlyönnistä, vaan oikaisun tekeminen viivästyi tietokatkoksen vuoksi.

HS pahoittelee tapahtunutta.

Julkisen sanan neuvosto antoi vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessaan yhteensä kolme langettavaa ja kaksi vapauttavaa päätöstä. Kaksi langettavista käsitteli virheen korjaamista.

JSN katsoi, että sekä Helsingin Sanomien että MTV:n jutuissa oli olennainen asiavirhe, jota ne eivät korjanneet lukijoiden lähettämistä korjauspyynnöistä huolimatta. Molemmat tiedotusvälineet myönsivät vastauksissaan virheensä ja korjasivat ne saatuaan tiedon JSN:lle tehdyistä kanteluista.

JSN korosti, että tiedotusvälineiden on huolehdittava siitä, että niiden saamat korjauspyynnöt tulevat käsitellyiksi.

”Yleisön oikeus saada luotettavaa tietoa on sananvapauden ytimessä. Se kärsii, jos oikaisupyynnöt hukkuvat toimituksen prosesseihin, kuten yhä näyttää usein käyvän”, JSN:n puheenjohtajana vuoden alussa aloittanut Eero Hyvönen sanoo.

Journalistin ohjeiden mukaan olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

JSN:n päätös kokonaisuudessaan

LANGETTAVA 7194/SL/19Vastaaja: Helsingin Sanomat

Asia: Olennainen asiavirhe

Ratkaistu: 5.2.2020

Jutussa oli olennainen asiavirhe. Vaikka lehti oli saanut virheestä selvän korjauspyynnön pian jutun julkaisun jälkeen, se korjasi juttuaan vasta saatuaan tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta.

Kantelu 4.11.2019

Kantelu kohdistuu Helsingin Sanomien nettiversiossaan 14.10.2019 julkaisemaan juttuun ”Pensselisika vaeltaa vieraille maille ja tuhoaa toisten pellot”:

https://www.hs.fi/blogi/viikonelain/art-2000006269973.html

Kantelun mukaan jutussa oli virhe, koska siinä väitettiin, että muslimit eivät syö lihaa. Jutussa todettiin: ”Laajalle levinnyt pensassika on merkittävä viljelysmaiden tuholainen, mutta Itä-Afrikassa sitä on suojellut islaminusko. Muslimit eivät syö lihaa, joten pensassikoja ei metsästetä.”

Kantelun mukaan lause oli harhaanjohtava, koska muslimit syövät lihaa mutta eivät sianlihaa.

Kantelija lähetti Helsingin Sanomille virheestä useita korjauspyyntöjä. Ensimmäinen näistä oli osoitettu jutun kirjoittaneelle toimittajalle (16.10.), toinen päätoimittajalle (19.10.) ja kolmas vastaavalle päätoimittajalle (21.10.).

Päätoimittajan vastaus 22.1.2020

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi toteaa, että kantelun kohteena oleva juttu oli osa lehden tiedesivujen pitkään jatkunutta Viikon eläin -kirjoitussarjaa, jossa tieteelliset faktat jostain eliölajista toimivat metaforana yhteiskunnalliselle, ajankohtaiselle ilmiölle. Kantelun kohteena olevassa kirjoituksessa pensselisika kytkeytyi muun muassa tiettyjen valtiomiesten ominaisuuksiin.

Helsingin Sanomat on kantelijan kanssa yhtä mieltä siitä, että muslimien lihansyöntiä koskeva väite oli sellaisenaan harhaanjohtava. Vastaavan päätoimittajan mukaan lukija voi kuitenkin hyvin päätellä asiayhteydestä, että kirjoituksen kohdassa oli kyse juuri sianlihasta. Kokonaisuudessa oli kyse HS:n tiedeosion sika-aiheisesta jutusta. Toiston välttämiseksi tekstissä oli päädytty käyttämään lyhyempää muotoa ”lihaa”. Vastaavan päätoimittajan mukaan tekstiä olisi pitänyt tältä osin tarkentaa käsittelyprosessissa, mutta inhimillisen virheen vuoksi tarvittava täsmennys oli jäänyt tekemättä.

Kantelijan ensimmäinen korjauspyyntö ei välittynyt HS:n toimituksen tietoon, koska sähköposti oli lähetetty kirjoittajan nimellä hs.fi-päätteiseen sähköpostiin. Jutun kirjoittaneella avustajalla ei ollut tällaista käytössään, koska hän ei ole työsuhteessa lehteen.

Jutun kirjoittaja tai HS:n tiedetoimitus eivät saaneet muita oikaisupyyntöjä asiasta. Vastaava päätoimittaja toteaa, että mikäli asiaan liittyviä oikaisupyyntöjä olisi saatu, niihin olisi varmasti reagoitu välittömästi.

Kantelija oli lähettänyt oikaisupyyntönsä myös HS:n päätoimittajalle Antero Mukalle, joka kuitenkin sattui olemaan vuosilomalla. Automaattisessa vastausviestissä kerrottiin päätoimittajan poissaolosta ja aiotusta paluupäivästä.

Kantelija laajensi seuraavassa viestissään jakelua vastaavalle päätoimittajalle Kaius Niemelle, jolla sähköposti jäi tahattomasti vaille välitöntä reagointia työkiireiden takia. Vastaavalla päätoimittajalla oli myös vastauksensa mukaan perusteet luottaa siihen, että tämä yksinkertainen oikaisupyyntö olisi ollut jo lehden toimintaohjeiden mukaisesti asianmukaisesti hoidossa.

Vastaavan päätoimittajan mukaan virhe olisi oikaistu, jos oikaisupyyntö olisi tavoittanut toimituksen. HS toteaa, että oikaisun tekemättä jättämisessä ei ollut kyse lehden tietoisesta tai tahallisesta laiminlyönnistä, vaan oikaisun tekeminen viivästyi teknisistä ja inhimillisistä syistä johtuneen tietokatkoksen vuoksi.

Vaikka lehti katsoo virheen kuuluvan oikaistavien joukkoon, jutun ydinviestin tai asiakokonaisuuden kannalta kyse ei kuitenkaan toimituksen käsityksen mukaan ollut Journalistin ohjeiden tarkoittamasta olennaisesta asiavirheestä, vaan pikemminkin epätarkasta ilmaisusta.

Helsingin Sanomilla on vastauksensa mukaan selkeät, sananvapauslain mukaiset ohjeet oikaisumenettelystä, ja niitä myös noudatetaan lehdessä aktiivisesti. Myös HS:n eri toimitusosastojen ja teemasivujen sähköpostiosoitteet ovat lehden vastauksen mukaan verkosta helposti löydettävissä.

Lehti korjasi kantelun kohteena olevassa jutussa olleen harhaanjohtavan ilmauksen viipymättä, kun se Julkisen sanan neuvostolle tulleen kantelun myötä tuli toimituksen tietoon. Korjaus tehtiin 9.12.2019.

HS pahoittelee tapahtunutta ja vakuuttaa vilpitöntä pyrkimystä asiavirheiden oikaisuun.

Ratkaisu

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut. [---] Tiedotusvälineen on suotavaa tehdä yleisölle selväksi ne käytännöt ja periaatteet, joiden mukaan se korjaa virheensä.

Helsingin Sanomat julkaisi Viikon eläin -sarjaan kuuluvan nettijutun, jossa esiteltiin humoristiseen tyyliin eri mantereilla eläviä sikalajeja.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että jutussa oli olennainen asiavirhe kohdassa, jossa väitettiin, että muslimit eivät syö lihaa. Myöhemmin lehti korjasi juttuaan täsmentäen, että muslimit eivät syö sianlihaa. Neuvosto toteaa, että lukija saattoi saada alkuperäisestä jutusta väärän käsityksen asiasta.

Kantelija oli ilmoittanut virheestä jutun kirjoittaneelle toimittajalle, päätoimittajalle ja vastaavalle päätoimittajalle. Vaikka ensimmäinen pyynnöistä ei mennyt perille, virhe oli tullut kiistatta lehden tietoon pian jutun julkaisun jälkeen. Lehti kuitenkin korjasi virheen lähes kahden kuukauden viiveellä ja vasta saatuaan tiedon sitä koskevasta kantelusta Julkisen sanan neuvostolle. Neuvosto toteaa, että korjauksen tekemiseen meni kohtuuttoman kauan, sillä Journalistin ohjeiden mukaan olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä.

Neuvosto huomauttaa, että tiedotusvälineiden on huolehdittava siitä, että korjauspyynnöt tulevat käsitellyiksi. Tiedotusvälineiden on syytä tehdä yleisölleen selväksi, miten virheisiin voi pyytää korjausta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Helsingin Sanomat on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 20 ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Eero Hyvönen (pj.), Ilkka Ahtiainen, Riikka Mäntyneva, Kyösti Karvonen, Taina Tukia, Sinikka Tuomi, Hannele Peltonen, Tuomas Rantanen, Pentti Mäkinen, Ismo Siikaluoma, Henrik Rydenfelt, Päivi Hietanen ja Heli Parikka.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat keskivertoa ihanampia? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan myös epäilty ampuja ja toinen henkilö ovat löytyneet kuolleina

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Arttu Wiskarin yhtiö tahkoaa hittejä, joista ei osaa sanoa, ovatko ne rehellisesti juntteja vai junttiuden pilkkaa: ”Se, että ukki kuoli joka biisissä, meni läpi kuin väärä raha”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää