Tiede

Tältä näyttäisi maapallo, jos sen merien vedet ehtyisivät ja kuivuisivat kokonaan – planeettatutkija täydensi ja tarkensi Nasan animaatiota vuodelta 2008

Animaatio paljastaa maasiltoja, joita myöten esivanhempamme ja eläimet vaelsivat muinoin mantereelta toiselle.

Iso vuorijono ja mannerjalustat paljastuvat videossa ja animaatiossa, jossa kaikki meret katoavat lopulta koko maapallolta.

Meren vesi katoaa kymmenen metriä kerrallaan yhä syvemmältä. Lopulta vajaan minuutin pituinen video kaapii vedet Mariaanien haudastakin, eli hieman yli kymmenen kilometrin syvyydestä.

Täysin kuivunut maapallo näyttää kokonaan sen maaperän, josta kolme viidesosa on nyt meren peitossa ja merenpohjaa. Tutkimuksesta kertoo muun muassa Science Alert.

Alkuperäinen mallinnus merien kuivumisesta tehtiin Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan visualisoinnin studiolla jo kesäkuussa 2008. Nyt planeettatutkija James O’Donoghue teki siitä yhä tarkemman. Video näyttää, millaisia maasiltoja veden alta paljastuisi.Hän oli aiemmin töissä Nasalla, mutta työskentelee nyt Japanin avaruushallinnossa Jaxassa.

O’Donoghue ajasti animaation uudelleen, pidensi sitä ja paransi sen tarkkuutta. Lisäksi hän liitti alareunaan laskimen. Se osoittaa, kuinka syvälle animaatio menee metreissä kun se etenee.

”Hidastin animaatiota heti alussa, koska ensimmäisillä sekunneilla merenpohjaa paljastuu tosi paljon”, kertoo O’Donoghue sähköpostissaan verkkolehti Business Insiderille. Näin katsoja näkee muutoksen paremmin.

Valtameret ehtyvät tässä lähes raamatullisessa kuvauksessa. Meret väistyvät.

Ensiksi paljastuvat mannerjalustat. Ne ympäröivät mantereita ja ovat maapallolla matalan meren vyöhykkeitä.

Yleensä mannerjalustan muoto jyrkkenee äkisti noin 140 metrin syvyydessä. Merenpinta oli jääkauden lopulla noin 11 700 vuotta sitten 120–125 metriä nykyistä alempana. Napaseuduilla mannerjalustat ovat heti jyrkempiä.

Mannerjalustat paljastavat heti joitakin maasiltoja, joita esivanhempamme ja eläimet muinoin käyttivät, kun ne vaelsivat mantereelta toiselle.

Kymmeniä tuhansia vuosia sitten saattoi esimerkiksi kävellä Manner-Euroopasta Britanniaan, Siperiasta Alaskaan ja Australiasta Papuan Uuteen-Guineaan.

Viime jääkaudella merivesi oli paljolti sitoutunut napojen jäätiköihin. Merenpohja oli alempana.

Siksi maasillat paljastuivat. Ne tarjosivat muuttoreittejä ihmisille. Kun jääkausi päättyi, vesi eristi vaeltajia mantereilleen.

Animaatio tarjoaa näin kurkistuksen esivanhempiemme elinympäristöön.

”Vain hyvin matala vesikerros erotta joitakin saria ja mantereita toisistaan”, muistuttaa O’Donoghue verkkosivu Metro Newsille.

Animaatio paljastaa myös maapallon pisimmän vuoriston kohdassa, jossa kun meri laskeutuu kahdesta tuhannesta kolmeen tuhanteen metriin.

Vuoriston yksi osa on Atlantin keskiselänne. Se kulkee eri nimisinä maapallon ympäri eli yli 40 000 kilometriä pitkänä. Nyt 90 prosenttia siitä on meren alla.

Tämä vuorijono kohosi mannerlatojen saumaan, paikkaan, jossa uusi mannerlaatta tuottaa uutta merenpohjaa. Sulanut kiviaines kohoaa täällä merenpohjaan maapallon syvyyksistä. Selänne levenee keskimäärin 2,5 senttiä vuodessa.

Kun maaallon meriä on kuivatettu 6 000 metriin, on suurin osa vedestä jo kateissa. Animaatio menee vielä kuitenkin 5 000 metriä syvemmälle ennen kuin maapallon syvimmän kohta eli Mariaanien hauta Filippiinien lähellä kuivahtaa. Hauta on 10 911 metrin syvyydessä.

”Tämä animaatio paljastaa, että merenpohjan geologia on yhtä muuntuvaa ja yhtä kiinnostava kuin maanpäällinen geologia”, O’Donoghue sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan yksi epäilty ampuja on kuollut

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Jatkuva nahistelu miehistä, naisista ja sukupuolirooleista alkaa uhata uskottavuuttani kasvattajana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää