Tiede

Euroopan aurinkoluotain kuvaa ensi kertaa Auringon navat – ja ottaa kuvat läheltä

Napojen magneettisuus voi selittää, miksi Auringon aktiivisuus vaihtelee 11 vuoden jaksoissa.

rac
Euroopan avaruusjärjestö Esa lähetti luotaimen kohti Aurinkoa maanantaina aamulla Suomen aikaa. Tämä Solar Orbiter -luotain (Solo) kuvaa ensi kertaa Auringon napaseutuja. Se kohosi taivaalle Cape Canaveralista Floridasta.

Luotain asettuu Aurinkoa kiertävälle radalle marraskuussa 2021. Tässä auttaa planeetta Venuksen painovoima. Sen avulla luotain jarruttaa Aurinkoa kiertävälle soikealle radalle.

Radaltaan luotain lähestyy aika ajoin Aurinkoa ja menee lähimmillään noin 42 miljoonan kilometrin päähän pinnasta. Lähitähtemme on noin 150 miljoonan kilometrin päässä Maasta.

Ensi kertaa Solo lentää noin lähelle Aurinkoa syyskuussa 2022. Silloin se on lähempänä Aurinkoa kuin sisin planeetta Merkurius. Auringon napoja luotain tarkastelee ensi kertaa 2025. Lähimmillään se käy vuonna 2029.

Soloa ehdotettiin ensi kertaa jo vuonna 1999. Tekniset vaikeudet viivyttivät luotaimen valmistumista 2010-luvun alussa.

Solon liike lähes Auringon napojen kautta voi auttaa ymmärtämään, miksi auringonpilkkujen maksimit ja minimit toistuvat noin 11 vuoden jaksoissa.

Ilmiön havaitsi jo 1843 tähti­tieteilijä Samuel Heinrich Schwabe. Pilkkuja on tutkittu paljon, mutta niiden perimmäistä syytä ei vieläkään tiedetä.

Luotain löytää ehkä merkit siitä, kun Auringon aktiivisuus alkaa muuttua. Oletus on, että signaaleja löytyisi napa-alueilta. Aktiivisuus alkaa ehkä pienistä magneettisten alueiden keskittymistä.

Aurinkoa on kiertänyt jo elokuusta 2018 soikealla radalla Yhdysvaltain aurinkoluotain Parker.

Yhdessä Parker ja Solo tutkivat Aurinkoa 2020-luvulla tarkemmin kuin koskaan. Solon on määrä kestää 2030-luvun alkupuolelle asti. Se kiertää Auringon 22 kertaa.

Koska luotain kulkee niin lähellä Aurinkoa, kohtaa se satojen asteiden kuumuuden.

”Solo lentää alueelle, joka on kuuma kuin pizzauuni”, kuvaili tutkija César García verkkosivu Space.comille.

Laitteet on siksi suojattu titaanista tehdyllä lämpökilvellä, joka kestää 520 asteen kuumuutta. Solo ottaa kuvia suojakilven pienistä aukoista.


Suojakilvessä on useita kerroksia päällysteitä. Yksi on nimeltään Solarblack.

Siinä on käytetty kalsium­fosfaattia, joka on samaa ainetta kuin luissamme, sanoo insinööri Michelle Sprake Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle. Suoja pysyy heijastavana koko lennon ajan.

Solossa on kuusi kuvaus- ja neljä mittalaitetta. Ne mittaavat esimerkiksi Auringosta lähtevää plasmaa, joka on sähköisesti varautunutta. Myös Auringon magneettikenttiä mitataan.

”Solo tutkii Auringon pinnan ja lähiavaruuden yhteyttä. Meidän täytyy mennä lähelle, jotta saamme mitattua Auringon ja lähiavaruuden hiukkasia ja kenttiä. Tutkimalla niitä ratkeaa moni Auringon arvoitus”,sanoo Tim Horbury Imperial Collegesta Lontoosta BBC:lle.


Yksi arvoitus on, miksi Auringon uloin reuna eli korona on paljon kuumempi kuin Auringon pinta. Koronan lämpötila voi kohota yli miljoonan asteeseen, kun Auringon pinnan lämpötila on ”vain” yli 5 500 astetta.

Lähiavaruudella hän viittaa siihen, että Aurinko tuottaa aurinkotuulen avulla ison heliosfäärin, kuplamaisen alueen. Se ympäröi koko aurinkokuntaamme.

Luotaimet voivat auttaa ennakoimaan Auringon ikäviä vaikutuksia Maan päällä.

Auringosta lähtee aika ajoin vahvoja magneettisia myrskyjä. Niissä irtoaa avaruuteen miljardeja tonneja kaasua ja ainetta.

Jos aurinkomyrsky osuu Maahan, se voi vahingoittaa kaikkia sähköisiä laitteita. Iso purkaus häiritsee televiestintää, haittaa satelliittien välityskykyä, sotkee radioviestintää ja lamauttaa sähköverkkoja.

Aurinkomyrskyjä on nähty historian saatossa. Sähkölaitteiden määrä on nyt monin verroin suurempi kuin aiemmin, ja vahingot olisivat sen mukaisia.

Tutkijat toivovat, että Solo auttaa mallintamaan Auringon suuria purkauksia.

”Luotain tuottaa tarkkoja magneettikenttien karttoja Auringon pinnalta ja erityisesti napa-alueilta. Niitä voidaan käyttää Auringon koronan ja heliosfäärin mallien entistä tarkempaan ajamiseen” sanoo Emilia Kilpua. Hän on avaruusfysiikan apulaisprofessori Helsingin yliopistossa.

“Solon suorat mittaukset aurinkotuulessa lähellä Aurinkoa auttavat tutkimaan, miten purkaukset ja aurinkotuuli kehittyvät matkalla Maahan. Ne ovat arvokkaita mallien validoinnissa.”

Auringon tutkijoiden mukaan nyt eletään aurinkofysiikan kulta-aikaa.

Paitsi että Aurinkoa kiertää kohta kaksi luotainta, otti Havaijilla Dkist-aurinkoteleskooppi juuri huikeita kuvia Auringon pinnasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan myös epäilty ampuja ja toinen henkilö ovat löytyneet kuolleina

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi bikinikuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  5. 5

   Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää