Tutkijat löysivät henkilöauton kokoisen jättiläiskilpikonnan fossiilin - Tiede | HS.fi
Tiede

Tutkijat löysivät henkilöauton kokoisen jättiläiskilpikonnan fossiilin

Kilpikonnalla oli mittaa nelisen metriä ja painoa 1,25 tonnia

Julkaistu: 13.2. 8:28

Tutkijat ovat löytäneet jättiläiskilpikonnan fossiilin Kolumbiasta. Eläessään 7–13 miljoonaa vuotta sitten Etelä-Amerikan joissa ja järvissä kilpikonna oli nelisen metriä pitkä ja painoi henkilöauton verran, 1,25 tonnia. Löydöstä kertoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Tutkijoiden mukaan Stupendemys geographicus -kilpikonna oli syntynyt taistelemaan. Uroksilla oli eräänlaiset sarvet kaulan molemmin puolin. Niistä saattoi olla hyötyä taistelussa esimerkiksi kilpakosijoiden kanssa. Kilpikonna söi muun muassa kaloja, käärmeitä ja hedelmiä.

Taiteilijan näkemys Stupendemys geographicus -kilpikonnasta.

Taiteilijan näkemys Stupendemys geographicus -kilpikonnasta. Kuva: J.A. CHIRINOS

Kilpikonnaa suojasi myös sen suuri koko. Kilpikonna kanssa samaan aikaan samoissa vesissä uiskenteli muun muassa yli kymmenmetrisiä krokotiileja.

Stupendemyksen kohtaloksi saattoikin koitua taistelu krokotiilin kanssa, sillä sen fossiilista on löydetty viisi senttimetriä pitkä krokotiilin hammas.

Stupendemys on toiseksi suurin koskaan löydetyistä kilpikonnista. Suurempi on ollut vain meressä elänyt kilpikonna, joka saattoi kasvaa lähes viisi metriä pitkäksi.

Ensimmäiset Stupendemyksen fossiilit löydettiin 1970-luvulla.

Seuraa uutisia tästä aiheesta