Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miten voisi rakentaa aikakoneen?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, miksi helmikuussa on 28 päivää, mikä on helpoin kieli ja minne ihmisen veri päätyy kuollessa. Entä saako kananmunasta samat ravintoaineet kuin kuoriutuneesta tipusta?

Eemil Saarnio, 6

Ajassa matkustamisessa on kaksi suuntaa: eteen- ja taaksepäin.

Eteenpäin matkustaminen on mahdollista. Se onnistuu kiihdyttämällä hiukkasia todella koviin nopeuksiin, lähelle valon nopeutta.

Hiukkaskiihdyttimet siirtävät hiukkasia tällä tavalla ihan pikkuisen tulevaisuuteen, jotta hiukkaset ehditään mitata ennen kuin ne hajoavat.

Hiukkasten kiihdytys onnistuu, koska ne ovat hyvin pieniä. Isompien kohteiden, kuten ihmisten, kiihdyttäminen aikamatkustuksen mahdollistaviin nopeuksiin vaatisi valtavasti ener­giaa, eikä ihminen taitaisi selvitä hengissä tällaisista nopeuksista.

Teoriassa ongelma voitaisiin ratkaista rakentamalla turvallinen matkustuslaite ja laittamalla se liikkeelle suunnattomalla määrällä ener­giaa.

Taaksepäin ajassa matkustaminen ei ole nykyisen tiedon mukaan lainkaan mahdollista. Niinpä en osaa antaa neuvoja menneeseen kuljettavan aikakoneen rakentamiseen.

Onneksi mielikuvituksessa voi matkustaa ajassa kumpaankin suuntaan. Siinä hyvät kirjat auttavat.

Esko Keski-Vakkuri

yliopistonlehtori

fysiikan laitos

Helsingin yliopisto

Miksi juuri helmikuussa on 28 päivää?

Lotta Kurvinen, 8

Useimmissa maissa kalentereissa on helmikuun kohdalla tosiaan­ vain 28 päivää.

Se johtuu vanhasta roomalaisesta kalenterista.

Kun Rooman kaupunki perustettiin 700-luvulla ennen ajanlaskun alkua, otettiin käyttöön kalenteri, jossa oli vain kymmenen kuukautta. Kaupungin toinen kuningas Numa Pompilius lisäsi kalenteriin tammi- ja helmikuun, joista jälkimmäinen valikoitui vuoden viimeiseksi kuukaudeksi.

Roomalaisilla oli yhtenä tärkeänä kalenteripäivänä idus eli kuukauden keskimmäinen päivä. Tästä johtui, että kuukausien pituuden piti olla joko 29 tai 31 päivää.

Koska vuoden pituudeksi laskettiin silloin 355 päivää, oli yhden kuukauden oltava pituudeltaan vain 28 päivää. Sellaiseksi valikoitui vuoden päättävä helmikuu. Vuoden alku siirtyi sittemmin tammikuuhun, mutta toisen kuukauden pituuteen ei kajottu.

Myös karkauspäivä vakiintui varhain helmikuulle. Siksi joka neljäs vuosi helmikuu kestää 29 päivää.

Asko Palviainen

erikoissuunnittelija

Helsingin yliopiston

almanakkatoimisto


Mikä on maailman helpoin kieli oppia?

Eetu Halonen, 6

Jokaiselle maailman helpoin kieli on varmasti oma äidinkieli, koska sen oppii kasvun myötä kuin itsestään. Myös vieraiden kielten omaksumiseen vaikuttaa paljon oppijan äidinkieli, koska sitä muistuttavia kieliä on vaivattomampaa oppia.

Ääntämisen samanlaisuudet tukevat oppimista. Maailman käytetyimmän kielen eli mandariinikiinan puhujille on mitä todennäköisimmin suomenkielisiä helpompaa omaksua vietnamin tai thain sävelkulkuja.

Myös kielten rakenteen ja sanojen samanlaisuus auttavat. Saksankielisten on helpompi omaksua sukukieltään hollantia kuin suomenkielisten, joille taas oma sukukieli viro avautuu vaivattomammin.

Vieraan kielen oppimista helpottaa suuresti myös se, jos sitä kuulee ja näkee omassa elämässä. Siksi moni voi olla sitä mieltä, että kansainvälisesti hyvin laajalle levinnyt englanti on helpoin omaksua.

On kuitenkin mahdotonta sanoa, mikä kieli olisi maailman helpoin, koska eri ihmisillä on niin erilaiset kielitaustat. Minkä tahansa kielen oppimista helpottaa aina oppijan oma innostus ja uteliaisuus.

Tarja Nikula-Jäntti

professori

Soveltavan kielentutkimuksen keskus, Jyväskylän yliopisto
Minne ihmisen veri menee, kun ihminen kuolee, ja miten ihmisestä jää vain luuranko?

Manu Dahl, 5

Kun ihminen kuolee, hänen keuhkonsa lopettavat hengittämisen ja sydän lyömisen.

Sydämen pumppauksen loputtua verenkierto pysähtyy. Tällöin veren punasolut, jotka ovat raskaampia kuin muut veren osat, laskeutuvat painovoiman seurauksena ruumiin ala­osiin.

Ne muodostavat vaaleita punasinisiä läiskiä. Niitä sanotaan lautumiksi. Mitä pidempi aika kuolemasta on, sitä laajemmalla alueella lautumat yhtyvät. Lääkärit voivat arvioida niistä kuolinajan.

Kuoleman jälkeen ihmisen ruumis hajoaa. Jäljelle jää vain luuranko joskus ei sitäkään.

Hajoaminen etenee viidessä vaiheessa. Ensimmäisessä ruumis jäähtyy. Se tulee kankeaksi, ja siihen muodostuu edellä mainittuja lautumia. Toisessa vaiheessa ihmisen iho muuttuu kirjavaksi. Suoliston mikrobit turvottavat ruumista ja iho irtoaa osittain.

Hajoamisen kolmannessa vaiheessa kärpäsen ja muiden olioiden toukat pääsevät vaurioi­tuneen ihon läpi ruumiiseen ja lisääntyvät siellä hajottaen ruumista. Tämä jatkuu edelleen neljännessä vaiheessa.

Viimeisessä vaiheessa iho ja pehmytkudokset ovat hajonneet ja jäljellä ovat vain luut.

Ihmisen hajoaminen kuoleman jälkeen on samanlaista kuin muidenkin eläinten. Olemme kaikki osa luonnon kiertokulkua myös kuoleman jälkeen.

Antti Sajantila

oikeuslääketieteen professori

Helsingin yliopisto

ylilääkäri, oikeuslääkäri

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos


Saanko samat ravintoaineet kananmunasta ja juuri kuoriutuneesta tipusta?

Eero Tonteri, 9

Et saa. Vaikka kananmuna ja vastakuoriutunut tipu koostuvat periaatteessa samoista raaka­aineista, ne ovat tipun kehityksen aikana järjestyneet uudelleen.

Hyytelömäisistä valkuaisesta ja keltuaisesta on kehittynyt erilaisia tipun osia, kuten luita, nahkaa ja sisäelimiä.

Sekä valkuainen että keltuainen sopivat ruuansulatuksellemme hyvin. Sen sijaan kaikki tipun osat, kuten nokka ja luut, eivät sula vatsassamme yhtä hyvin. Niinpä emme saa niistä irti samoja ravintoaineita kuin kananmunasta.

Suurin osa kaupoista myytävistä kananmunista ei ole hedelmöittyneitä. Niistä ei siis kehity tippuja, vaikka niitä kuinka hautoisi.

Hannu Sariola

kehitysbiologian professori

Helsingin yliopisto

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Amerikkalaismedia: FBI ratsannut Peter Nygårdin yrityksen toimitilat New Yorkissa

  3. 3

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  4. 4

   Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää