Tiede

Nasa avaa hotellin avaruusasemalle, kiertoradalle matkaava tarvitsee kymmeniä miljoonia

Avaruusyhtiö Axion Space rakentaa kolme moduulia ISS-avaruusaseman kylkeen. Luvassa on kokeita mutta myös turismia.

Avaruuteen tarvitaan lisää asuntoja. Näin päättelee Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Nasa tilasi tammikuun lopulla Axiom Space -avaruusyhtiöltä kolme moduulia eli huonetta. Ne liitetään näillä näkymin vuoden 2024 jälkeen osaksi kansainvälistä ISS-avaruusasemaa.

Kolmesta moduulista yksi kytkeytyy asemaan ja on solmukohta, toinen on asuinpaikka ja hotelli. Kolmas viritellään työn­tekoon, kertoo verkkosivu nasa­spaceflight.com.

Hotellin moduulit telakoituvat aseman kylkeen toiseen moduuliin, jonka nimi on Node 2, lempinimeltään Harmony.

Se liitettiin osaksi noin jalkapallokentän kokoista avaruusasemaa sukkula Discoveryn lennolla lokakuussa 2007.

Sopimukseen kuuluu myös ikkunallinen tila, josta avautuvat huikeat maisemat. Alhaalla noin 400 kilometrin päässä kaareutuu maapallo.


Samankaltainen mutta pieni maisemahuone, nimeltään Cupola, on jo avaruusasemalla. Se on astro- ja kosmonauttien suosituin paikka, kun heillä on hetki vapaata työpaikallaan.

Node 2:n vieressä on Japanin avaruushallinnon Jaxan moduuli Kibo ja Euroopan avaruusjärjestön laboratorio Columbus.

Viereen telakoituvat myös asemalle tarvikkeita tuovat rahti­alukset, kuten SpaceX:n Dragon.

Hotellista tulee oma Axiom-osasto. Asemalla on jo nyt esimerkiksi venäläisten kosmonauttien oma osasto.

Avaruushotellin sisustus voi perustua ranskalaisen Philippe Starckin hahmotelmiin.

Suunnittelun perusta on tietty painoton tila. Huone tai huoneet ovat kirjaimellisesti moniulotteisia. Lattia on katto ja katto lattia, ihan miten asiakas haluaa.

”Haluan luoda munamaisen huoneen. Seinät ovat pehmeitä. Se sopii ihmisen liikkeisiin painottomassa tilassa. Huoneeseen pitää luoda tunne, että asiakas kelluu maailmankaikkeudessa.”

Hotellihuoneen mallissa on tieteiselokuvien tunnelmaa. Seinän toppaukset ovat kerman­väriset.

Axiomin moduulista tulee ensimmäinen, joka liitetään osaksi ISS-asemaa ilman avaruussukkulan apua.

Koko avaruusasema rakennettiin 2000-luvun alussa juuri sukkulan avulla. Sukkuloissa oli rahtitilan lisäksi siihen liitetty robottikäsi. Nasa kuitenkin lakkautti sukkulalentonsa 2011.

Nasa tietää, että eri pelureiden määrä kasvaa 2020-luvulla Maan kiertoradalla. Mukaan tulee yksityisiä ja kaupallisia yrityksiä. Siitä on monia merkkejä.

Helmikuun alussa brittiläinen Oneweb-yhtiö lähetti Maan kiertoradalle 34 mini­satelliittia. Se lähettää pian lisää niitä taivaalle. Minisatelliittien avulla kaupataan internetiä seuduille, jonne se ei maapallolla vielä yllä. Uusia asiakkaita voi olla satoja miljoonia.

Maan kiertoradalle on jo viety 240 toisen yhtiön minisatelliittia. Niistä vastaa Elon Muskin avaruusyhtiö Starlink. Myös verkkoyhtiö Amazonin omistaja Jeff Bezos on perustanut satelliiteille oman yhtiön, Kuiperin.

Jos kaikki hankkeet toteutuvat, on Maan kiertoradalla 2020-luvun lopulla tuhansia uusia satelliitteja. Tähtitieteilijät eivät turhaan ole huolissaan siitä, että avaruuden ilmiöiden ja tähtien tarkkailu vaarantuu.

Yritysten hankkeiden toteutus vaatinee myös lisää ihmisiä avaruuteen. ISS-avaruusasemalle ei kuitenkaan sovi pitkäksi aikaa kuutta tai seitsemää astro- tai kosmonauttia enempää.

Jo nyt yli 50 yhtiötä tutkii ja kehittelee tuotteita kansainvälisellä avaruusasemalla. Siellä on myös Yhdysvaltain kansallisen laboratorion kapseli.

Nasa alkaa ehkä tarjota viisi prosenttia astronauttiensa työ­ajasta yrityksille. Samalla yksityiset saisivat 175 kiloa rahtitilasta.

Yritykset lähtevät avaruuteen, koska kiertoradalla vaikuttaa mikrogravitaatio, lähes painoton tila. Monet yritykset uskovat, että se auttaa kehittämään tuotteita ja materiaaleja.

Axiom ei ole vienyt avaruuteen vielä mitään. Luotettavuutta tuo se, että yhtiön johtoryhmässä on avaruusaseman suunnittelijoita. Kokemusta tuovat yhtiöön kolme eläkkeelle jäänyttä astronauttia, jotka Axiom palkkasi.

Vaikka hotellin majoittunee enimmäkseen tutkijoita, kertoi Axiom marraskuussa, että se voisi viedä turistin kaksi tai kolme kertaa vuodessa hotelliinsa ja ISS-avaruusasemalle. Yhden menopaluun hinta olisi noin 55 miljoonaa dollaria eli hieman yli 50 miljoonaa euroa.

Turisteja on viety ennenkin yksittäin avaruusasemalle. 2000-luvun alussa Venäjä lennätti kantoraketti Sojuzilla asemalle miljardöörejä. Se rahoitti kalliilla lipuilla avaruusohjelmiaan.

ISS-avaruusasema voi tulla tiensä päähän joskus 2020-luvun lopulla tai 2030-luvulla, jos sen ylläpitoon ei tule rahaa eri valtioilta.

Silloin Axiom Space voisi ehkä irrottaa siitä omat moduulinsa. Näin syntyisi pienempi avaruusasema.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää