”Leikkaa ja liitä” -komennon keksijä on kuollut - Tiede | HS.fi
Tiede

”Leikkaa ja liitä” -komennon keksijä on kuollut

Tesler työskenteli uransa aikana muun muassa Applen johtavana tutkijana.

Larry Tesler kuvattuna Applen tietotekniikkafoorumissa Arizonassa vuonna 1990.

Larry Tesler kuvattuna Applen tietotekniikkafoorumissa Arizonassa vuonna 1990. Kuva: Ann E. Yow-Dyson / Getty Images

Julkaistu: 20.2. 9:44

Yhdysvaltalainen tietotekniikan tutkija Larry Tesler on kuollut. Tesler kuoli maanantaina 17. helmikuuta ja oli kuollessaan 74-vuotias.

Tesler teki elämäntyönsä tietotekniikan parissa. Hänen tunnetuimpiin keksintöihinsä lukeutuvat ”kopioi”, ”leikkaa” ja ”liitä” -pikakomennot.

Tesler syntyi Bronxissa New Yorkissa vuonna 1945 ja opiskeli tietotekniikkaa Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. Opintojen jälkeen hän erikoistui käyttöliittymäsuunnitteluun, kertoo BBC. Tesler aloitti uransa tietokonevalmistaja Xeroxin palveluksessa Kaliforiassa. Xerox muisti Tesleriä twiitissään:

Tesler kehitti tekstinkäsittelyohjelma Gypsya yhdessä kollegansa Tim Mottin kanssa työskennellessään Xeroxilla . Gypsy-ohjelmassa olivat mukana nykyisin kaikille tutut ”kopioi”, ”leikkaa” ja ”liitä” -komennot.

Tesler siirtyi työskentelemään Applelle 1980-luvun alussa, ja komennot asennettiin Applen Lisa-tietokoneen ohjelmistoon, joka julkaistiin vuonna 1983, ja Macintoshiin, joka julkaistiin vuotta myöhemmin.

Tesler työskenteli Applella vuosina 1980–1997, ja hänellä oli suuri rooli yrityksen menestymisessä. Apple Insider -lehti kertoo, että Tesler muun muassa neuvoi Applea hankkimaan ARM-prosessorit tietokoneisiinsa. Prosessoreja käytetään iPhoneissa ja iPadeissa. Omilla verkkosivuillaan Tesler on sanonut, että ”viiden miljoonan dollarin panostus prosessoreihin tuotti 800 miljoonaa dollaria”.

Tesler työskenteli Applella monissa eri tehtävissä, muun muassa yrityksen johtavana tutkijana. Lopetettuaan työt Applella Tesler oli mukana perustamassa koulutusyritystä, ja sen jälkeen hän työskenteli muun muassa Amazonilla ja Yahoolla.

Tesler kuuluu Kalifornian Piilaakson merkkihenkilöihin. Piilaakson tietokonehistorian museon mukaan Teslerillä oli visio siitä, että tietokoneet olisivat kaikkien käytettävissä.