Lunta on yhtä paljon kuin ennen, mutta se pakkaantuu pienemmälle alueelle – Ilmatieteen laitoksen tutkimus kertoo talvien muutoksesta pohjoisella pallonpuoliskolla - Tiede | HS.fi

Lunta on yhtä paljon kuin ennen, mutta se pakkaantuu pienemmälle alueelle – Ilmatieteen laitoksen tutkimus kertoo talvien muutoksesta pohjoisella pallon­puoliskolla

Tuore tutkimus selvitti tarkasti lumitilanteen pohjoisella pallonpuoliskolla viime vuosina. Lumi peittää Euraasiassa pienempää aluetta, mutta lumimassa on säilynyt. Osalla alueista lunta tulee siten enemmän.

Pohjoisessa Suomessa Kittilässä lumivallit reunustivat maantietä viime talvena. Sen sijaan etelässä Kauniaisissa laskettelurinne kaipasi lunta.

20.5.2020 18:01

Vuosittain satavan lumen määrä on vähentynyt Suomen eteläosissa viime vuosikymmeninä reippaasti. Valtaosa Suomea kuuluu alueeseen, jossa lumimassa vähenee noin neljä prosenttia vuosikymmenessä.

Pohjois-Suomessa lumimäärä on sen sijaan 40 vuoden tarkastelujakson aikana lisääntynyt. Kuluneena talvenakin lunta oli Pohjois-Suomessa tavallista enemmän – samaan aikaan Etelä-Suomi kärvisteli lumettomana ja lumiraja oli koko maapallolla normaalia pohjoisempana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat