Yhdysvalloissa tehtiin avaruus­historiaa: Video näyttää, miten astronauttien matka avaruusasemalle alkoi SpaceX:n aluksella - Tiede | HS.fi
Tiede|Avaruus

Yhdysvalloissa tehtiin avaruus­historiaa: Video näyttää, miten astronauttien matka avaruusasemalle alkoi SpaceX:n aluksella

Falcon 9 -kantoraketti laukaistiin kohti avaruutta lauantaina kello 22.22 Suomen aikaa. Kyseessä on historian ensimmäinen miehitetty kaupallinen avaruuslento sekä Yhdysvaltain ensimmäinen miehitetty lento vuoden 2011 jälkeen.

Julkaistu: 30.5. 15:59, Päivitetty 31.5. 9:03

Yhdysvallat lähetti lauantai-iltana kaksi astronauttia avaruuteen Elon Muskin SpaceX-yrityksen Falcon 9 -kantoraketin avulla.

Raketti laukaistiin kohti avaruutta kello 22.22 Suomen aikaa. Noin 19 tunnin mittaisen avaruusmatkan ensimmäiset minuutit sujuivat suunnitelmien mukaan, ja myös kantoraketin ensimmäinen vaihe palasi Maahan onnistuneesti.

Nyt Crew Dragon -niminen alus on matkalla kohti Maata kiertävää kansainvälistä ISS-avaruus­asemaa. Miehistönä ovat astronautit Bob Behnken ja Doug Hurley.

”Sytytetään tämä kynttilä”, Hurley kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan ennen laukaisua. Kommentti oli viittaus Alan Shepardiin, ensimmäiseen avaruudessa käyneeseen amerikkalaiseen.

Alta voit katsoa uutiskanava ABC Newsin julkaiseman Youtube-videon raketin laukaisusta.

Alun perin laukaisu oli tarkoitus tehdä keskiviikkona, mutta se lykkääntyi huonon sään vuoksi vain 17 minuuttia ennen h-hetkeä.

Laukaisun onnistuminen ei vielä lauantai-iltanakaan ollut varmaa. Uutistoimisto Reuters kertoi ennen iltakymmentä Suomen aikaa, että sen toteutumisen todennäköisyydeksi arvioitiin 70 prosenttia. Nasan suorassa lähetyksessä vajaata tuntia ennen laukaisua sääolosuhteita kuvailtiin suotuisiksi laukaisulle.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ja SpaceX tiedottivat aiemmin lauantaina, että toteutumisen todennäköisyys on arviolta 50–50. Esimerkiksi sääolosuhteet olisivat voineet lykätä laukaisua.

Ihmisiä kerääntyi katselemaan raketin laukaisua.

Lentoa on pidetty merkittävänä sen vuoksi, että Yhdysvallat vie avaruuteen astronautteja omilla laitteillaan ja omalta maaperältään ensimmäistä kertaa heinäkuun 2011 jälkeen.

Lisäksi avaruuslennon kaluston on järjestänyt yksityinen yritys, vaikka astronautit ovat Nasan kouluttamia.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump seurasi laukaisua Kennedyn avaruuskeskuksella, kertoi uutistoimisto AFP. Hän kuvaili tapahtunutta ”uskomattomaksi”.

SpaceX:llä on ollut kuluvalla viikolla muitakin vastoinkäymisiä kuin keskiviikon laukaisuyrityksen epäonnistuminen: perjantaina yrityksen testivaiheessa oleva kantoraketti Starship räjähti kesken kokeen laukaisualustalla Texasissa Boca Chicassa.

Testauksessa tapahtunut räjähdys ei kuitenkaan liity Falcon 9 -kantorakettiin.

Tällä kertaa sääolot olivat suotuisammat kuin keskiviikkona.

Avaruus|Elon Muskin yhtiön raketin laukaisu avaruuteen lykkääntyi huonon sään vuoksi, seuraava mahdollinen lähtöpäivä lauantaina

Avaruuslennot|Yhdysvaltalaiset astronautit tekevät tänään historiaa: nousevat avaruuteen raketilla, jonka on rakentanut miljardööri Elon Muskin yhtiö

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Auto & Tiede