SpaceX:n kuljettamat astronautit pääsivät kansainväliselle avaruus­asemalle: ”Tämä on Houston, tervetuloa ISS:lle” - Tiede | HS.fi
Tiede|Avaruus

SpaceX:n kuljettamat astronautit pääsivät kansainväliselle avaruus­asemalle: ”Tämä on Houston, tervetuloa ISS:lle”

Yhdysvallat teki ensimmäisen miehitetyn avaruuslennon omalla kalustollaan sitten vuoden 2011. Venäjä kummastelee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ”hysteriaa” avaruusprojektin ympärillä.

Julkaistu: 31.5. 17:02, Päivitetty 31.5. 21:54

SpaceX:n ja Nasan yhteinen avaruuslento on saapunut määränpäähänsä Maata kiertävälle kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Aluksen ensimmäinen fyysinen kontakti avaruusasemaan tapahtui kello 17.16 sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Täydellinen telakoituminen tapahtui minuutteja tämän jälkeen.

Astronautit Bob Behnken ja Doug Hurley matkasivat avaruusasemalle noin 19 tuntia Crew Dragon -nimisellä aluksella. Astronauttien arvioitiin pääsevän perille noin kello 17.30, mutta alus ehtikin perille hieman etuajassa.

”Tämä on Houston. Bob ja Doug, tervetuloa kansainväliselle avaruusasemalle”, kuuluivat tervetulotoivotukset astronauteille.

”On ollut todella suuri kunnia olla pieni osa tätä yhdeksän vuoden ponnistusta sitten edellisen kerran, kun Yhdysvaltain avaruusalus on telakoitunut ISS:lle”, Hurley ilmoitti telakoitumisen jälkeen.

Myös Nasa vahvisti Twitterissä telakoitumisen onnistumisen.

Nasan mukaan alus lensi telakoitumisen aikoihin suunnilleen Kiinan ja Mongolian pohjoisrajan yläpuolella.

Telakoitumisen jälkeen astronautit ryhtyivät tarkastamaan alustaan, tasaamaan paineita ja valmistelemaan aluksen ja avaruusaseman välisen luukun avaamista. Rutiinit kestivät parisen tuntia.

Luukku avattiin kello 20.02 Suomen aikaa. Samalla hetkellä Behnken ja Hurley liittyivät virallisesti ISS:n miehistöön, Nasa kertoi Twitterissä.

Tervetulokomiteassa astronautteja kiiteltiin urotöistään ja inspiraation antamisesta ihmisille. Lisäksi heiltä tiedusteltiin, ehtivätkö he lainkaan nukkua 19-tuntisen lentonsa aikana.

Astronauttien vastaus oli, että molemmat heistä saivat mahdollisuuden nukkua seitsemän tuntia. Yöunet olivat siis maittaneet.

Lisäksi he kertoivat, että lento sujui hyvin ja alus käyttäytyi lennon aikana kuten pitikin.

Astronautit laukaistiin avaruuteen kello 22.22 lauantai-iltana. Alun perin laukaisun piti tapahtua keskiviikkona, mutta se peruuntui sääolosuhteiden vuoksi. Laukaisu lykkääntyi vain 17 minuuttia ennen h-hetkeä.

Videon kantoraketin laukaisusta voit katsoa tämän jutun lopusta.

Asemalla astronautteja olivat odottamassa aseman nykyinen miehistö eli Nasan Chris Cassidy sekä kosmonautit Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner. He saapuivat asemalle venäläisten kantoraketilla huhtikuussa.

Vielä ei tiedetä tarkasti, kuinka kauan Behnken ja Hurley viipyvät asemalla.

Falcon 9 -kantoraketti laukaistiin avaruuteen lauantaina.

Miljardööri Elon Muskin perustaman SpaceX-yrityksen Falcon 9 -kantoraketti laukaistiin Floridasta kohti avaruutta lauantai-iltana.

Lentoa on pidetty merkittävänä sen vuoksi, että Yhdysvallat vie avaruuteen astronautteja omilla laitteillaan ja omalta maaperältään ensimmäistä kertaa heinäkuun 2011 jälkeen. Lisäksi kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yksityinen ja kaupallinen ilmailualan yritys tarjoaa lennon puitteet, vaikka astronautit ovatkin Nasan kouluttamia.

Behnken, 49, ja Hurley, 53 ovat entisiä Yhdysvaltain armeijan testilentäjiä, jotka liittyivät Nasaan vuonna 2000.

Aiemmin vain valtiot ovat lennättäneet ihmisiä Maan kiertoradalle. SpaceX:n lento onkin nähty eräänlaisena merkkipaaluna kaupallisten avaruuslentojen etenemiselle.

Laukaisua lauantaina seurannut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi, että Yhdysvallat on palauttanut asemansa johtavana avaruusmaana ja että pian amerikkalaisastronautit laskeutuvat Marsiin.

Elon Musk juhli avaruusraketin onnistunutta laukaisua lauantaina.

Venäjän avaruusjärjestön Roskosmosin johtaja Dmitri Rogozin onnitteli sunnuntaina Nasan johtajaa Jim Bridenstinea onnistuneesta avaruuslennosta.

”Bravo! Tiedän, miten hermostuneita olitte tämän suuren tapahtuman onnistumisesta”, Rogozin twiittasi.

SpaceX-projektia on pidetty loppuna Venäjän pitkään kestäneelle avaruuslentojen herruudelle. Venäjä on kuitenkin kummastellut Trumpin ”hysteriaa” avaruusprojektin ympärillä. Uudenlaisen avaruusmatkailun Venäjä kuitenkin toivottaa tervetulleeksi.

”Crew Dragon -aluksen onnistunutta laukaisua seurannutta hysteriaa on vaikeaa ymmärtää”, kirjoitti Venäjän avaruusjärjestön edustaja Vladimir Ustimenko kirjoitti Twitterissä.

”Se, mitä on tapahtunut, olisi pitänyt tapahtua jo kauan sitten. Enää eivät ainoastaan venäläiset lennä ISS:lle, vaan myös amerikkalaiset. No sehän on hienoa!” Ustimenko sanoi.

Avaruus|Yhdysvalloissa tehtiin avaruus­historiaa: Video näyttää, miten astronauttien matka avaruusasemalle alkoi SpaceX:n aluksella

Avaruuslennot|Yhdysvaltalaiset astronautit tekevät tänään historiaa: nousevat avaruuteen raketilla, jonka on rakentanut miljardööri Elon Muskin yhtiö

Avaruus|Elon Muskin yhtiön raketin laukaisu avaruuteen lykkääntyi huonon sään vuoksi, seuraava mahdollinen lähtöpäivä lauantaina

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Auto & Tiede