Outo virus Kiinasta mullisti elämän kolmessa kuukaudessa – aikajana näyttää, miten epidemia eteni Suomessa - Tiede | HS.fi
Tiede|Koronavirus

Outo virus Kiinasta mullisti elämän kolmessa kuukaudessa – aikajana näyttää, miten epidemia eteni Suomessa

Alkuun oli epäselvää, leviääkö mysteerivirukseksi kutsuttu taudinaiheuttaja ihmisten välillä. Sitten selvisi, että kyllä se leviää. Satojatuhansia kuolouhria aiheuttanut koronatauti mullisti elämän koko maailmassa.

Potilasta kuljetettiin Napolissa huhtikuun alussa. Italia osoitti, miten pahaksi epidemian olisi voinut Suomessakin mennä.

Julkaistu: 13.6. 2:00, Päivitetty 13.6. 6:15

Epidemia on nyt ihmeen rauhallisessa vaiheessa Suomessa. Tautitapaukset eivät ole lähteneet uuteen nousuun parin viikon koulunkäynnistä eikä ravintoloiden avaamisesta.

Jos virus olisi alkanut taas levitä kuun alussa baareissa niin kuin keväällä laskettelukeskusten huvittelupaikoissa, seurausten luulisi jo näkyvän, sillä taudin puhkeamiseen menee tartunnasta keskimäärin viisi päivää. Viime päivinä uusia tapauksia on ollut Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan parisenkymmentä per päivä.

Onko tämä vain tyyntä uuden aallon edellä vai ovatko rajoitustoimet vieneet virukselta elintilan tykkänään? Vastaus selviää ennen pitkää. Mutta on hyvä muistaa, että se on paljolti kiinni siitä, miten käyttäydymme ja noudatammeko yhä turvatoimia.

Katso liikkuvalta aikajanalta, miten epidemia on edennyt

Nyt joka tapauksessa näyttää siltä, että Suomi on onnistunut pysäyttämään viruksen etenemisen. Keväällä ennusteet lupasivat paljon pahempaa.

Suomi meni kiinni aikaisemmassa epidemian vaiheessa kuin esimerkiksi Italia, jossa virus ehti levitä pidempään ja lähestulkoon romahdutti sikäläisiä tehohoitoyksiköitä. Nopea sulku kannatti.

Maaliskuun lopulla mallinnus ennusti, että Suomessa tehohoitoon päätyisi epidemian aikana 3 600 koronatautipotilasta neljästä kuuteen kuukautta kestävän epidemia aikana. Tähän mennessä toteutunut määrä on 290, ja yli kolme kuukautta on jo takana.

Jos Suomi olisi valinnut Ruotsin tavoin kevyemmät rajoitukset, seurauksena olisi ollut 2 500 kuollutta, laski THL:n erikoistutkija Suvi Mäklin äskettäin. Tähän mennessä Suomessa on kuollut covid-19-tautiin 325 ihmistä.

Paljon vähemmällä on siis selvitty kuin se, mikä oli uhkana ja miten pahaksi tilanne ryöstäytyi monessa muussa maassa. Etätyöt, oppilaitosten ja ravintoloiden sulkemiset, kotoilu, turvavälit ja ahkera käsienpesu ovat tehonneet.

On vitsailtu, että suomalaiset osaavat omasta takaa pitää välimatkaa kanssaihmisiin, ja se toimii epidemiassa.

Viruksestakin tiedetään enemmän. Tartuntojen tsunamia on myötäillyt tuhansien tutkimusten tsunami.

Tammikuussa ensimmäisissä uutisissa esiintyi keuhkokuumetta aiheuttava mysteerivirus, jonka ihmiset olivat saaneet eläviä eläimiä myyvältä ruokatorilta Kiinassa.

Ensin uskottiin, että se tarttui vain eläimistä ihmisiin. Sitten virus osoitti, että eihän se pidä paikkansa. Virus mullisti ensin elämän Wuhanin miljoonakaupungissa, sitten se aloitti koko maailmanvalloituksen, joka jatkuu yhä voimakkaana etenkin Amerikoissa.

Voi olla, että nykyinen tyyni jakso ei ole Suomessakaan pysyvää. Ison, uuden aallon sijasta saattaa eteen tulla siellä täällä ryvästymiä kuin tulipalopesäkkeitä. Ne on vain sammutettava ajoissa.

Korjaus 13.6.2020 kello 14.52: Korjattu tieto, että torstaina olisi ollut yksi uusi varmistettu tartunta. Luku muuttuu, kun kaikki päivän aikana otetut näytteet ehditään analysoida. Torstaita koskeva luku on korvattu jutussa viime päivien keskimääräisellä uusien tartuntojen lukumäärällä.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Auto & Tiede