Stressi voi harmaannuttaa jo kolmekymppisen hiuksia, mutta kun paine helpottaa, väri ehkä palaa - Tiede | HS.fi
Tiede|Tiede

Stressi voi harmaannuttaa jo kolmekymppisen hiuksia, mutta kun paine helpottaa, väri ehkä palaa

Harvinaisen löydöksen mukaan 30-vuotiaan naisen hius harmaantui, kunnes väri palautui ennalleen. Harmaantuminen ajoittui kahden kuukauden jaksoon, jolloin naisen avioliitto hajosi.

Harmaantuminen on osittain geneettistä.

Julkaistu: 17.6. 2:00

Moni sävyttää hiuksiaan, jotta saa harmaat suortuvansa piiloon. Pian tyvestä kuitenkin jo pukkaa hiusten luonnollisen värin paljastavaa juurikasvua.

Mutta joskus väriero voi näkyä tyvikasvussa täysin päinvastaisella tavalla – ja ilman keinotekoista sävytystä. Jo harmaantunut hius saattaakin alkaa kasvaa jälleen entisessä värissään.

Stressi voi nimittäin saada hiukset harmaantumaan ennenaikaisesti, mutta kun stressi vähenee, hiukset voivat saada entisen värinsä takaisin. Näin kertoo vielä vertaisarvioimaton yhdysvaltalainen tutkimus.

”Ihmisen hiusten harmaantuminen on peruutettavissa luonnollisesti”, Columbian yliopiston apulaisprofessori Martin Picard kollegoineen kirjoittaa BioRxiv-tiedesivustolla, jossa tutkimus on luettavissa.

Hiusten harmaantumisen mekanismia ei tunneta vielä perusteellisesti. Yleinen käsitys on, että hiukset harmaantuvat vähitellen ja se liittyy ikääntymiseen peruuttamattomasti.

Varmaa näyttöä harmaantumisen lopullisuudesta ei kuitenkaan ole saatu.

Hiirikokeiden perusteella tiedetään, että stressi voi harmaannuttaa karvoitusta ennenaikaisesti.

Väestötutkimuksista saatu tieto näyttää lisäksi osoittavan, että ihmisillä stressi ja tupakointi kytkeytyvät ennenaikaiseen hiusten harmaantumiseen.

Ihmisillä stressin vaikutusta harmaantumiseen ei ole pitkittäistutkimuksessa kuitenkaan selvitetty aiemmin, Picard ryhmineen kirjoittaa.

Tutkijat analysoivat 14 terveen miehen ja naisen hiuksia. Koehenkilöt tulivat eri etnisistä taustoista, ja heidän keskimääräinen ikänsä oli 35 vuotta. Osallistujilta otettiin näytteeksi 397 hiusta, joiden väriä tutkittiin mikroskoopilla.

Tutkijat havaitsivat hiuksia, jotka kasvoivat tyvestä harmaina, vaikka latvoissa oli yhä väriä.

He löysivät kuitenkin myös sellaisia suortuvia, jotka olivat juuresta värillisiä mutta ”varrestaan” harmaita. Näytti siis siltä, että ne olivat saamassa väriään takaisin.

Hius kasvaa keskimäärin 1–1,3 senttimetriä kuussa.

Tutkijat selvittivät, oliko värivaihtelu yhteydessä osallistujien elämän erityisiin sattumuksiin. He löysivät kytköksen.

Tutkijat löysivät esimerkiksi 30-vuotiaalta aasialaistaustaiselta naiselta hiussuortuvan, jossa erottui epätavallinen harmaantumismalli.

Ensin hius oli harmaantunut noin kahden senttimetrin pätkältä, mutta sen jälkeen väri palautui nopeasti täysin takaisin.

Harmaantunut pätkä hiusta ajoittui kahden kuukauden jaksoon, jolloin naisen avioliitto ajautui kriisiin ja nainen muutti erilleen puolisostaan.

Kun nainen arvioi elämänsä tapahtumia edeltäneen vuoden ajalta, hän piti tuota kahden kuukauden jaksoa kaikkein stressaavimpana.

Stressin väheneminen saattaa mahdollistaa värin palautumisen hiukseen, Harvardin yliopiston professori David Fischer arvioi New Scientist -lehdelle. Hän ei osallistunut tutkimukseen.

Fischerin mukaan tällainen käänteinen harmaantuminen kuitenkin ilmenee todennäköisesti vain muutamissa yksittäisissä hiussuortuvissa. Muuten olisimme todennäköisesti havainneet sen jo paljain silmin.

”Valtaosassa tapauksia harmaantumista ei voine peruuttaa, mutta ehkä pieni osa harmaita hiuksia pystyy toimimaan näin”, Fischer sanoo lehdelle.

Jos käänteisen harmaantumisen mekanismi onnistutaan selvittämään, pystymme mahdollisesti kehittämään lääkkeitä, jotka kiihdyttävät harmaantumisen vastareaktiota kaikissa hiuksissa, hän arvioi.

Ihmisellä on keskimäärin satatuhatta hius- ja karvatuppea, joista hiukset kasvavat.

Värinsä hiukset saavat melaniinipigmenttiä tekevistä soluista eli melanosyyteistä. Melanosyytit kehittyvät niiden kantasoluista.

Ihmisen vanhetessa kanta­solut ehtyvät. Hiukset alkavat menettää väriään, joskaan kantasolujen ehtyminen ei ole ainoa ikään liittyvä harmaantumiseen vaikuttava tekijä. Harmaantuminen on osittain geneettistä.

Harvardin yliopiston tutkimus tarkasteli hiljattain stressin vaikutusta hiirten karvoituksen väriin.

Hiirille aiheutettu stressi hävitti melanosyyttien kantasoluja, ja tummaturkkiset hiiret harmaantuivat. Hiirten karvoista värin vie tutkimuksen mukaan nora­drenaliini. Se on stressi­reaktiossa erittyvä välittäjäaine.

Hiiritutkimuksen julkaisi arvostettu Nature-tiedelehti.

Tutkijat selvittivät, miksi stressi harmaannuttaa hiukset

Ensimmäinen harmaita hiuksia aiheuttava geeni löytyi

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Auto & Tiede