Space X:n astronautit palasivat Maahan ja laskeutuivat onnistuneesti mereen – ”Tämä on todellinen kunnia” - Tiede | HS.fi
Tiede|Avaruus

Space X:n astronautit palasivat Maahan ja laskeutuivat onnistuneesti mereen – ”Tämä on todellinen kunnia”

Kapseli aloitti Maan ilmakehän läpäisemisen vaiheen sunnuntai-iltana kello 21 jälkeen Suomen aikaa. Laskeutuminen Meksikonlahdelle tapahtui kello 21.48.

Kapseli astronautteineen nostettiin Meksikonlahdesta myöhään sunnuntai-illasta Suomen aikaa.

Julkaistu: 2.8. 11:27, Päivitetty 2.8. 23:30

Nasan astronautit Doug Hurley ja Bob Behnken läpäisivät Maan ilmakehän onnistuneesti ja laskeutuivat mereen Floridan edustalle sunnuntaina kello 21.48 Suomen aikaa. He aloittivat paluunsa Maahan kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:ltä sunnuntaina.

Kaksikko vahvisti laskeuduttuaan olevansa kunnossa. Veneet lähtivät vastaanottamaan astronautteja heti laskeutumisen jälkeen.

”Tämä on todellinen kunnia ja etuoikeus”, Hurley sanoi radioyhteyden kautta laskeutumisen jälkeen.

”Kiitos kaikkien vaikeimpien ja tärkeimpien asioiden tekemisestä – meidän saamisesta kiertoradalle ja tuomisesta takaisin kotiin”, Behnken sanoi sen jälkeen, kun kapseli ja kaksikko oli saatu nostettua veden varasta.

Videolähetys paluusta on katsottavissa Nasan Youtube-kanavalta.

Astronautit tekivät avaruushistoriaa. Yksityinen avaruusyhtiö Space X lennätti astronautit ISS:lle Falcon 9 -kantorakentilla toukokuun lopussa. Miehistökapseli Crew Dragon Endeavour telakoitui ISS:ään, missä astronautit ovat nyt viettäneet kaksi kuukautta.

Viimeksi astronautteja palasi mereen Apollo-Sojuz-yhteislennolta heinäkuussa 1975. Sen jälkeen avaruudesta on palattu liidellen sukkulalennoilla.

Tällainen oli astronauttien Robert Behnkenin ja Douglas Hurleyn näkymä ennen kuin kapseli läpäisi Maan ilmakehän.

Paluu avaruudesta on vaarallista, koska kapselin pitää osua Maan ilmakehään oikeassa kulmassa. Avaruuslentojen historiassa on kuollut kapselissa laskeuduttaessa yhteensä neljä venäläistä kosmonauttia vuosina 1967 ja 1971.

Näin ei käynyt tällä kertaa, vaan laskeutuminen suoriutui onnistuneesti.

”Vaikeinta [operaatiossa] oli laukaisu. Tärkeintä on kuitenkin saada meidät takaisin kotiin”, Behnken sanoi ISS:n jäähyväistilaisuudessa ennen paluuta.

Behnken esitteli tilaisuudessa dinosaurus-pehmolelua, jonka hän sai lapseltaan mukaan työmatkalle.

”Apatosaurus Tremor on palaamassa kotia kohti ja on siellä pian isänsä kanssa”, Behnken sanoi.

Paluuta on uhannut Floridaa lähestynyt trooppinen myrsky. Sunnuntaina Nasa kuitenkin arvioi, ettei myrsky uhkaa astronauttien laskeutumista.

Vuodesta 2011 Yhdysvaltain astronautit ovat matkanneet ISS:lle vuokralaisina, venäläisten Sojuz-kantoraketin kyydissä. Sitä on pidetty nöyryyttävänä avaruuden supervallalle.

Nasalla on sopimus Space X:n kanssa ainakin kuudesta lennosta 2020-luvun puoliväliin asti.

Paikka yksityisellä puolella on halvempi kuin Sojuzissa, jonka lentolipusta yhdysvaltalaiset joutuivat pulittamaan jopa 86 miljoonaa dollaria eli noin 73 miljoonaa euroa.

Kapseli laskeutui Floridan edustalle turvallisesti.

Avaruuslennot|Tärkeä askel avaruuslentojen historiassa: yksityinen avaruusalus Crew Dragon palaa lentäjineen Maahan viikonloppuna

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Auto & Tiede