Meteoriitti toi uutta valoa elämän tutkimiseen - Tiede | HS.fi

Meteoriitti toi uutta valoa elämän tutkimiseen

30.11.2020 2:00

1970 marraskuussa: Amerikkalainen tiedemiesryhmä on ilmoittanut löytäneensä tähän asti vakuuttavampia merkkejä siitä, että maailmankaikkeudessa on elämää myös maapallon ulkopuolella.

Australiaan viime vuonna pudonnut meteoriitti sisälsi näet 17 erilaista aminohappotyyppiä. Näistä kuutta esiintyy tavallisesti elävissä soluissa ja ne ovat elämiin alku ja juuri.

Havainto tukee voimakkaasti teoriaa, jonka mukaan sillä planeetalla, josta meteori oli lähtöisin, elämä oli saanut alkunsa ikivanhasta kemikaaliseoksesta, joka oli olemassa jo maankuoren kovetuttua.

Samoin se vahvistaa käsitystä, että näin on saattanut tapahtua muuallakin maailmankaikkeudessa.

Radioastronomit ovat viime vuosina uudenaikaisien, erittäin herkkien laitteidensa avulla havainneet ulkoavaruudesta mm. metyylialkoholia, muurahaishappoa ja syanoasetyleeniä.

Nämä kemikaalit ovat vielä monimutkaisempien aminohappojen rakenneosia. Meteoriiteissa on aikaisemmin epäilty olevan aminohappoja, mutta sitä ei ole pystytty tätä ennen todistamaan. Niiden pelättiin saastuttavan ja sekoittuvan tutkittavina oleviin näytteisiin.

Keskiviikkona julkaistun havainnon päätutkija tohtori Cyril Ponnamperuma totesi, että aminohappojen ja muiden kehittyneiden molekyylien löytyminen Murchinsonin meteoriitista viittaa selvästi siihen, että elämän perusedellytykset olivat olemassa jo maapallon syntymän aikoihin. Hän lisäsi vielä, että tästä meteoriitista löydettyjen aminohappojen koostumus osoitti, että hapot eivät ole lähtöisin maasta.

”Kukaan ci oikeastaan uskonut aikaisempia arveluita siitä, että meteoriiteissa olisi aminohappoja. Aminohappojen havaitsemiseksihan tarvittaisiin vain peukalonpainallus koeputken pintaan ja sen jälkeen sekoitus veteen", sanoi Ponnamperuma.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat