Ikijää suli Norjan vuoristossa, ja alta paljastui jopa noin 6 000 vuotta vanhoja nuolia - Tiede | HS.fi

Ikijää suli Norjan vuoristossa, ja alta paljastui jopa noin 6 000 vuotta vanhoja nuolia

Jotunheimenin ikijää Keski-Norjassa on alkanut sulaa ilmastonmuutoksen takia.

Arkeologit ovat löytäneet Norjan jäätiköltä kymmenittäin muinaisia nuolia.­

5.12.2020 15:29

Norjan vuoristossa on paljastunut alue, jossa jään alta on löytynyt kymmeniä vanhoja ja hyvin säilyneitä nuolia. Tällainen jään alta paljastuva löydös on harvinainen.

Arkeologit ovat löytäneet 68 nuolta, joista vanhimmat on ajoitettu jopa noin 6 000 vuoden päähän. Ne ovat siis vanhempia kuin Alpeilta vuonna 1991 löydetyn kuulun jäämuumion Ötzin nuolet. Ötzi eli yli 5 300 vuotta sitten.

Nuolia on eri aikakausilta. Nuorimmat nuolet ovat keskiajalta, noin vuodelta 1300.

Alueelta on löytynyt myös hyvin säilyneitä peuranluita, monenlaisia rautaesineitä ja simpukankuoria. Löytöjä on tehty noin 18 hehtaarin alueella.

Nuolet löysi ryhmä, johon kuului tutkijoita norjalaisista Oslon ja Bergenin yliopistoista sekä brittiläisestä Cambridgen yliopistosta. Tutkimuksen julkaisi The Holocene -tiedelehti.

Ilmakuva syyskuulta 2014 alueelta, jossa on kolme isoa sulaneen jään laikkua.­

Löytöpaikka on Jotunheimenvuorilla Langfonnin alueella. Paikka sijaitsee eteläisessä Keski-Norjassa Oslosta luoteeseen.

Löydöt on tehty 1 740–2 030 metrin korkeudella seudulla, joka oli pitkään ikijäätä. Viime vuosina alueen jää on alkanut sulaa, mikä paljasti alueen esineistöä. Se oli aiemmin jäänyt piiloon jään alle.

Jotunheimen on Pohjois-Euroopan korkeinta vuoristoa. Vuoriston huippu on Galdhøpiggen, joka kohoaa 2 469 metrin korkeuteen. Alueen keskilämpö on noin –4,6 astetta. Lämpötila on plussan puolella vain kesäkuusta elokuuhun.

Löytöpaikka Langfonne vuoristossa Innlandetin kunnan alueella.­

Löydöt tehtiin Jotunheimenin koillisosista. Ikijää on alkanut sulaa alueella yhä enemmän. Tutkijat kertovat syyksi ilmastonmuutoksen.

Jo vuonna 2006 arkeologi Reidar Marstein löysi Jotunheimenvuorilta muinaisen jalkineen läheltä sulaa jäätä. Jalkinetta luultiin ensin viikinkiajan tossuksi, mutta radiohiiliajoitus paljasti sen iäksi noin 3 300 vuotta. Jalkineen löytyminen johti uusiin tutkimuksiin.

Tutkijat ovat nyt ajoittaneet 102 Langfonnesta löytynyttä esinettä tai luunpalasta. Aluetta on tutkittu myös tutkan avulla.

Löydetty nuoli noin vuodelta 700.­

Peuroja on metsästetty alueella satojen vuosien aikana. Osa nuolista on säilynyt niin hyvin, että punoksissa on yhä sidosaineena käytetyn tervan jäämiä. Metsästäjät kiinnittivät tervalla nuolen puiseen varteen.

Tutkijat löysivät seudulta yli 300 sarvien osaa. Niiden ajoitus paljastaa myös, että alue oli satojen vuosien ajan tärkeää seutua metsästäjille.

Lisäksi alueelta löytyi tekstiilien jäämiä. Niitä on ehkä käytetty lihan kuljetukseen.

Jää on saattanut liikuttaa esineitä alkuperäisiltä paikoiltaan paljonkin. Siksi paikan perusteella ei voida tarkasti päätellä, missä nuolia ja muuta esineistöä on käytetty, sanoo tutkimusryhmään kuulunut Lars Holger Pilø.

”Jää säilöö esineitä, mutta samalla se myös tuhoaa historiaa”, Pilø kertoo New Scientist -lehdessä.

”Aarre”, sanoo puolestaan yhdysvaltalaisen Boulderin yliopiston arkeologi William Taylor. Hän ei kuulunut tutkimusryhmään.

”On hyvin epätavallista, että näin paljon esineitä löydetään samasta paikasta sulaneen jään alta.”

Korjaus 8. joulukuuta kello 12.45: Poro korvattu peuralla, joka voi tarkoittaa villiä tunturi- tai metsäpeuraa tai kesytettyä poroa. Poro kesytettiin nykytiedon mukaan Skandinaviassa vasta noin 800-luvulta alkaen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat