Elon Muskin jättiraketti Starship räjähti testilennon lopuksi – Tapahtumat tallentuivat videolle - Tiede | HS.fi

Elon Muskin jättiraketti Starship räjähti testilennon lopuksi – Tapahtumat tallentuivat videolle

Alus oli miehittämätön, eikä kukaan loukkaantunut onnettomuudessa.

10.12.2020 7:30 | Päivitetty 10.12.2020 7:47

Miljardööri Elon Muskin kunnianhimoisen Starship-aluksen mallikappaleen ensimmäinen lento päättyi suureen räjähdykseen Yhdysvalloissa keskiviikkona.

Yksityisen avaruuslentoyhtiö SpaceX:n noin 50 metriä korkean raketin oli määrä lentää 12 kilometrin korkeuteen ja laskeutua takaisin lähtöpaikalleen Texasin Boca Chicassa.

Laskeutuminen ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan, vaan koko alus räjähti.

Tapahtumat tallentuivat videolle, joka on nähtävissä tämän artikkelin yhteydessä.

SpaceX:n Starship yritti laskeutua ehjänä maahan testilennon jälkeen Boca Chicassa Texasissa.­

Alus oli miehittämätön, eikä kukaan loukkaantunut onnettomuudessa.

Musk kommentoi tapausta heti pikaviestipalvelu Twitterissä. Hänen mukaansa epäonnistuneen laskeutumisen taustalla oli polttoainesäiliön liian matala paine. Musk kuitenkin kehui, että lennosta saatiin tärkeitä tietoja.

Myös Starshipin aiempi koe keväällä johti räjähdykseen. Tuolloin Starship räjähti kesken kokeen laukaisualustalla Boca Chicassa.

Epäonnistunut laskeutuminen päättyi valtavaan räjähdykseen.­

Starship-hanke on poikkeuksellisen kunnianhimoinen. Musk esitteli hankkeen ensi kertaa 2018. Hän ilmoitti tähtäävänsä isommalla Starship-aluksella Kuuhun ja lopulta Marsiin.

Musk on kertonut perustaneensa SpaceX:n vuonna 2002 tehdäkseen avaruusteknologiasta aiempaa halvempaa ja mahdollistaakseen matkat muille planeetoille.

SpaceX:n suunnitelmissa Starship on kuitenkin vain yksi osa. Yhtiö on vienyt tänä vuonna onnistuneesta astronautteja Kansainväliselle avaruusasemalle Crew Dragon -aluksensa ja Falcon 9 -kantoraketin avulla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat