Tutkijat löysivät istukasta mikromuovia – Muovin pelätään häiritsevän sikiön kasvua ja aiheuttavan pitkäaikaisia vaurioita - Tiede | HS.fi

Tutkijat löysivät istukasta mikromuovia – Muovin pelätään häiritsevän sikiön kasvua ja aiheuttavan pitkäaikaisia vaurioita

Mikromuovia päätyi istukkaan todennäköisesti hengitysteiden tai ruuansulatuskanavan kautta.

Mikromuovia saattaa päätyä sikiön elimistöön jo ennen syntymää.­

23.12.2020 16:36

Syntymättömien vauvojen istukoista on löytynyt ensimmäistä kertaa mikromuovia, selviää tuoreesta italialaisesta tutkimuksesta.

Tutkittavia äitejä oli yhteensä kuusi. Heistä neljän istukasta löytyi mikromuovin palasia. Tutkijoiden mukaan eroja havainnoissa saattavat selittää tutkittavien äitien fysiologiset erot, ruokavaliot tai muut elintavat.

Mikromuovin vaikutusta ihmiskehoon ei vielä kunnolla tunneta. Löydös on tutkijoiden mukaan silti huolestuttava, sillä mikromuovit voivat kuljettaa mukanaan kemikaaleja, jotka saattavat häiritä sikiön kasvua ja immuunipuolustuksen kehitystä sekä aiheuttaa pitkäaikaisia terveysvaurioita.

Kaikki tutkittavat äidit olivat terveitä. Heidän raskautensa ja synnytyksensä sujuivat normaalisti.

Mikromuovia päätyi istukkaan todennäköisesti hengitysteiden tai ruuansulatuskanavan kautta. Muovia löytyi sekä istukoista että sikiökalvoista, yhteensä 12 palasen verran.

Istukoista tutkittiin kuitenkin vain hyvin pieni osa, joten tutkijat olettivat, että mikromuovin kokonaismäärä oli paljon havaittua suurempi.

Muovipalaset olivat keskimäärin 0,01 millimetrin kokoisia, eli riittävän pieniä kulkemaan verenkierron mukana. Siniset, punaiset, oranssit ja pinkit muovipalaset olivat tutkijoiden mukaan peräisin luultavasti pakkauksista, maaleista tai kosmetiikasta.

Tutkijoiden mukaan muovia on saattanut päätyä myös sikiön elimistöön asti.

”Ihan kuin synnyttäisi kyborgivauvan, joka ei koostu pelkistä ihmissoluista, vaan biologisten ja epäorgaanisten osasten yhdistelmästä”, kuvaili tutkimusta johtanut Antonio Ragusa la Repubblica -lehdessä.

Tutkimuksen julkaisi Environment International -tiedelehti.

Mikromuovia löytyy nykyään maapallon jokaisesta kolkasta, Mount Everestin huipulta ja syvimpien merten pohjasta.

Muovia on löydetty erityisesti merieläinten elimistöistä. Sitä päätyy myös ihmisten elimistöön ruuan, juomaveden ja hengitettävän ilman mukana. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että muovipullosta maitoa juovat vauvat nielevät miljoonia muovipartikkeleita päivittäin.

Rottakokeissa on puolestaan osoitettu, että raskaana olevien rottien hengittämät mikromuovin palaset päätyivät niiden maksaan, keuhkoihin, sydämeen ja sikiöiden aivoihin asti.

Muovin lisäksi sikiöistä on löydetty aikaisemmissa tutkimuksissa merkkejä ilmansaasteista.

”Vauvat syntyvät jo ennalta saastuneina”, kommentoi Chem Trustin tutkija Elizabeth Salter Green The Guardian -lehdelle.

”Vaikka tutkimus oli hyvin pieni, se osoittaa, että meillä on syytä vakavaan huoleen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat