Vegaaninen ruoka­valio altistaa päiväkoti-ikäisen vitamiinien puutoksille, kertoo tutkimus - Tiede | HS.fi

Vegaaninen ruoka­valio altistaa päiväkoti-ikäisen vitamiinien puutoksille, kertoo tutkimus

Tiukkaa vegaanista ruokavaliota noudattavien lapsien aineenvaihdunta erosi muista, osoitti helsinkiläisistä päiväkotilapsista tehty tutkimus. Vegaanisella ruokavaliolla oli myös etuja, tutkija muistuttaa.

Koulussa oli tarjolla kasviskeittoa.­

22.1. 9:25

Vegaanisen ruokavalion tiukka seuraaminen muuttaa päiväkotilasten aineenvaihduntaa, osoitti vasta julkaistu suomalainen tutkimus.

Vegaanilapsilla olivat A-vitamiinin ja lisäksi D-vitamiinin tasot selvästi alempana kuin muilla tutkituilla lapsilla. A-vitamiinin merkkiaineen taso oli riittäväksi katsotun raja-arvon alapuolella.

Myös lasten rasva-, sappi- ja aminohapoissa ja kolesterolissa oli selviä muutoksia verrattuina sekasyöjiin tai lapsiin, jotka söivät kasvisten lisäksi kalaa, maitotuotteita tai kananmunia.

Tulos poikkeaa aikuisilla vegaaneilla tehtyjen tutkimusten tuloksista. Vaikuttaisi siis siltä, että lasten ja aikuisten aineenvaihdunnat reagoivat vegaaniseen ruokavalioon eri tavoin.

”Tulosten pohjalta sanoisin, että ainakin vegaanilasten A- ja D-vitamiinien saamiseen kannattaisi kiinnittää huomiota”, toteaa työtä ohjannut Helsingin yliopiston molekyylilääketieteen akatemiaprofessori Anu Suomalainen-Wartiovaara. Myös proteiinilähteiden monipuolisuuteen kannattaa panostaa.

”Toisaalta jo pieni määrä eläinperäistä ravintoa näytti muuttavan tilannetta. Tällainen voisi olla esimerkiksi yksi kananmuna viikossa.”

Tutkimus tehtiin helsinkiläisissä päiväkodeissa vuonna 2017. Siinä tutkittiin yhteensä 40 lasta. Lapsista 24 oli sekasyöjiä ja 16 noudatti tarhassa vegaanista ruokavaliota.

Tutkijoiden yllätykseksi kävi kuitenkin ilmi, että ruokavaliota noudattavista suurin osa söi päiväkodin ulkopuolella satunnaisesti eläinperäisiä tuotteita, kuten kalaa, maitoa tai kananmunaa. Heille tehtiin tutkimuksessa oma kategoriansa, ei-lihansyöjät.

Tiukasti vegaanista ruokavaliota noudattavia lapsia, jotka eivät olleet elämässään syöneet äidinmaitoa lukuun ottamatta muuta eläinperäistä, oli tutkimuksessa mukana kuusi.

Lasten iät vaihtelivat yhdestä vuodesta kuuteen, mediaani-iän ollessa 3,5. Yhtään tutkimuksessa ollutta lasta ei enää imetetty.

Lapset mitattiin ja punnittiin, minkä lisäksi heiltä otettiin veri- ja virtsanäytteet. Ruokavaliota kartoitettiin myös kyselyn ja ruokapäiväkirjan avulla. Kyseessä oli pistokoetta muistuttava poikkileikkaus, eikä seurantaa tehty. Tutkimuksen julkaisi arvostettu molekyylilääketieteen lehti EMBO Molecular Medicine.

Tutkimuksen pääkirjoittaja olivat biolääketieteen tohtorikoulutettava Topi Hovinen ja ravitsemustieteen yliopistonlehtori Liisa Korkalo.

Korkalo kommentoi tulosten olevan hyvin kiinnostavia. Hän kuitenkin korostaa, että tutkimus avaa uuden tutkimussuunnan ja luo toistaiseksi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Itse hän kuitenkin suhtautuisi varovasti pienen lapsen laittamiseen täysin vegaaniselle ruokavaliolle.

”Minusta tässä vaiheessa on tärkeä tehdä lisää tutkimusta, jossa seurattaisiin esimerkiksi pidemmän aikavälin kehitystä.”

 ”En missään tapauksessa vastusta vegaanisen ruoan tarjoamista päiväkodeissa.”

Korkalo korostaa samalla, että mittausten perusteella vegaanisella ruokavaliolla oli myös etuja. Sitä noudattaneet lapset saivat enemmän kuitua ja B9-vitaminia eli folaattia. Heidän ruokavaliossaan oli myös vähemmän tyydyttynyttä rasvaa.

”En missään tapauksessa vastusta vegaanisen ruoan tarjoamista päiväkodeissa. Tutkimusten perusteella kasvisruoan määrää voitaisiin selvästi lisätä nykyisestä myös pienillä lapsilla. Ainoastaan hyvin tiukasti noudatetulla vegaaniruokavaliolla nähtiin kielteisiä vaikutuksia.”

Vegaanisten lapsien ei huomattu olevan lyhyempiä tai pienikokoisempia kuin muiden ikätovereidensa. Myöskään vegaaniruokavaliolla haastavaksi koetun B12-vitamiinin saannissa ei nähty ongelmia.

 ”Varmasti katsomme kuitenkin, tulisiko esimerkiksi A- tai D-vitamiinin saantia jotenkin lisätä.”

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta kertoo tutkimustuloksen olevan kiinnostava.

Ainakaan välittömiin muutoksiin se ei päiväkotien vegaanisessa ruokatarjonnassa johda.

”Vegaaninen ruokavalio suunnitellaan ravitsemusasiantuntijoiden kanssa ja ravitsemussuosituksiin pohjautuen. Varmasti katsomme kuitenkin, tulisiko esimerkiksi A- tai D-vitamiinin saantia jotenkin lisätä.”

Jalovaara muistuttaa myös, että kokopäivähoidossa olevilla lapsilla päiväkodin ruoan olisi tarkoitus kattaa kaksi kolmasosaa päivän ruokatarpeesta. Kolmannes jää siis edelleen kotien hoidettavaksi.

”Vegaanisen ruokavalion valitsevilta edellytetään periaatteessa sitoutumista vegaaniseen ruokavalioon myös kotona”, Jalovaara kertoo. Käytännössä tämän valvominen on kuitenkin mahdotonta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat