Perseverance-mönkijän laskeutuminen Marsin pinnalle sujui suunnitellusti – Seuraavaksi se lataa akkunsa ja päivittää ohjelmistonsa ennen varsinaisen työn aloittamista - Tiede | HS.fi

Perseverance-mönkijän laskeutuminen Marsin pinnalle sujui suunnitellusti – Seuraavaksi se lataa akkunsa ja päivittää ohjelmistonsa ennen varsinaisen työn aloittamista

Mönkijän pitää myös löytää Maa, ja se kuvaa lähiseutua. Tähän menee helposti yli viikko. Matkalla kuluu heti toinen viikko helikopterin virittelyssä.

19.2. 13:26

Nasa eli Yhdysvaltain avaruushallinto teki sen taas. Se sai jo viidettä kertaa peräkkäin onnistuneesti mönkijän eli liikkuvan robotin Marsin pinnalle.

Perseverance eli suomeksi Sisu tömähti pyöriensä varassa Jezeron kraatteriin Marsin päiväntasaajan lähellä torstaina illalla. Se pääsi kohteeseensa.

Lennonjohto Los Angelesin Jet Propulsion -laboratoriossa sai Marsista signaalin kello 22.55 Suomen aikaa. Se tuli yli 204 miljoonan kilometrin päästä.

Mönkijällä oli takana vajaan seitsemän kuukauden lento Maasta Marsiin. Taipaleen lopussa mönkijä jarrutti hurjasti Marsin kaasukehässä. Se oli lennon vaarallisin vaihe.

Mönkijä tömähti Marsin pintaan kävelyvauhtia jarrurakettien ja vaijerien avulla. Taiteilijan näkemys torstai-illan viimeisestä vaiheesta.­

Perseverance lähetti perillä heti kaksi kuvaa. Ne oli otettu kameroilla, jotka auttavat mönkijää sen liikkuessa. Kamerat on viritetty mönkijän eteen ja taakse, ja ne kuvaavat maastoa ajettaessa.

Kuvien tarkkuus ei ollut vielä suuri. Kameroiden linssien päällä oli vielä pölysuojatkin, jotka poistetaan niistä pian.

Pölyäkin kohosi sumentamaan näkymää, kun tuhatkiloinen tutkimusrobotti tömähti Marsin pintaan. Muita kameroita on hyvin varustellussa mönkijässä lähes 20, joten kunnon kuvia saadaan vielä roppakaupalla.

Toinen nopeasti otettu kuva Marsista napattiin mönkijän peräosan kameralla.­

”Mönkijä pääsi tasaiseen maastoon. Sen on kallistunut vain 1,2 astetta”, sanoi Allen Chen BBC:n mukaan. Chen johti ryhmää, joka sai luotaimen perille Marsiin.

”Löysimme hyvän parkkialueen, ja mönkijä on kunnossa.”

Perseverance oli toinen noin tonnin painoinen mönkijä, jonka Yhdysvallat sai Marsiin. Ensimmäinen oli Curiosity elokuussa 2012. Se kulkee Marsin pinnalla yhä.

Planeettojen tutkijat uskovat, että Jezeron kraatteri oli jättimäinen järvialue noin 3,5 miljardia vuotta sitten. Ja siellä missä joskus oli vettä, on ehkä myös elämän menneitä merkkejä. Niiden etsiminen on Perseverancen tärkein tehtävä.

Perseverance-mönkijä ottaa omakuvan myöhemmin, kun sen kamerat on viritelty kuntoon.­

Lennonjohto laski nopeasti, että Perseverance laskeutui torstaina noin kaksi kilometriä kaakkoon alueesta, jota se aikoo tutkia tarkimmin.

Se on Jezeron kraatterin kuivunutta jokisuiston aluetta. Vesi on tuonut sinne aikoinaan paljon Marsin maaperän kerrostumia.

Helmikuun lopulla avaruusinsinöörit selvittävät Perseverancen laitteiden tilaa läpikotaisin.

Laitteita riittää aina laserista helikopteriin, ja niitä valmistellaan matkaan. Esimerkiksi mönkijän pääkamera kohotetaan ylös, kuin tikun nokkaan.

Sitä ennen mönkijä ”ottaa nokoset”, kun sen akut latautuvat, kertoo Scientific American.

Perseverancen ohjelmistot päivitetään heti. Mönkijään asennetaan ohjelma, jonka avulla tämä liikkuvaksi robottigeologiksi sanottu laite voi kulkea Marsin maastossa turvallisesti.

Siinä sivussa mönkijä ottaa uusia kuvia kameroillaan. Suuri yleisö saa varmaan niistä osansa lähipäivinä. Kuvat eivät kuitenkaan ole mainostemppu.

Kuvien avulla tutkijat suunnittelevat, miten Perseverance matkaa hitaasti kilometrinsä alueelle, jota tutkijat pitävät mönkijälle tärkeimpinä. Läheltä pitäisi löytää myös iso tasainen alue, jossa voi lennättää mukana tuotua pientä kopteria.

Mönkijän on myös paikannettava Auringon avulla, missä Maa on. Sinne kun menevät kaikki viestit.

Tähän kaikkeen menee arviolta kymmenen päivää tai enemmän.

Vasta sitten Perseverance lähtee oikeasti mönkimään. Se on matka, joka kaikkineen kestää ainakin yhden Marsin vuoden eli 687 päivää, siis yli kaksi Maan vuotta.

Jezeron alue vääräväritetyssä satelliittikuvassa.­

Reitti on valittava huolellisesti. Matkalla mönkijä pysähtelee, ja muutenkin taival etenee hitaasti. Mönkijä voi pysähtyä matkalla pitkäksikin aikaa, jos eteen tulee jotain kiinnostavaa.

Joskus tulevina kuukausina Perseverance nousee hitaasti suistoalueelta ylös kraatterin reunalle. Marsia kiertävät satelliitit ovat löytäneet reunan läheltä lupaavia kivilajeja.

Maassa tehtyjen tutkimusten perusteella kivien lähellä voi olla biologisesti kiinnostavia yhdisteitä. Perseverancen laitteilla kiviä voi tutkia mikroskooppisen tarkasti.

Mars-kopteri Ingenuty kohoaa siivilleen maalis–huhtikuussa.­

Maalis–huhtikuussa on luvassa kiinnostava kokeilu matkalla suistolle.

Perseverance toi mukanaan ”vatsapuolellaan” pienen kopterin tai lennokin. Jos ensilento onnistuu, on kyseessä kuin Wrightin veljesten ensilento uusittuna 1900-luvun alusta – mutta toisella taivaankappaleella.

Kopteri on saatava esiin mönkijän vatsapuolelta ja avattava jaloilleen. Se tehdään robottikäsivarren avulla hyvin huolellisesti. Siihenkin voi mennä viikko matkanteon alkuvaiheissa.

Kopteri lentäisi 30 päivän aikana ainakin viisi kertaa lyhyitä, vain 90 sekunnin jaksoja kerrallaan. Välillä se latautuisi Perseverancen akuilla.

Viides lento olisi jo pitempi ja kohoaisi korkeammalle.

Tässä yhdistelmäkuvassa on yksi mönkijän mahdollinen reitti Jezeron kraatterin muinaisen jokisuiston maastossa. Suistolle pääsy voi kestää kuukausia. Matkalla eteen voi osua jotain kiinnostavaa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat