Tutkimus: Tropiikin matkailijat altistuvat herkästi lukuisille eri super­bakteereille - Tiede | HS.fi

Tutkimus: Tropiikin matkailijat altistuvat herkästi lukuisille eri super­bakteereille

Tutkimus paljasti, että jokainen eurooppalaisryhmään kuulunut matkaaja sai superbakteeritartunnan jo matkan ensimmäisellä viikolla.

Auringonlasku Mekong-joella Laosissa.­

24.2. 10:02

Tropiikin matkailijat altistuvat selvästi suuremmalle määrälle superbakteereja kuin tähän mennessä on uskottu, kertoo Helsingin yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) kansainvälinen yhteistyötutkimus.

Tutkimuksessa seurattiin eurooppalaisryhmää, joka vietti kolme viikkoa Laosissa Kaakkois-Aasiassa. Lancet Microbe -lehdessä julkaistu tutkimus paljasti, että jokainen matkaaja sai superbakteeritartunnan jo matkan ensimmäisellä viikolla. Osa sai useita erilaisia superbakteereja.

Myöhemmän sekvensointianalyysin avulla selvisi, että ryhmä kantoi yhteensä yli 80 erilaista bakteerikantaa.

Superbakteerit ovat bakteereja, joille on kehittynyt vastustuskyky eli resistenssi tavallisia antibiootteja vastaan. Tutkimuksessa superbakteerit eivät kuitenkaan aiheuttaneet infektiota yhdellekään matkailijoista.

”Oli mahtavaa päästä näkemään, miten hienosti omat suolistobakteerimme pärjäävät kilpailussa tulokkaiden kanssa: suurin osa kannoista katosi jo ennen matkan loppua, Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori”, Husin ylilääkäri Anu Kantele totesi tiedotteessa.

Antibioottiresistenssin maailmanlaajuinen lisääntyminen on erityisen nopeaa trooppisilla alueilla, joissa hygienia on huonoa ja antibiootteja käytetään säännöstelemättä.

Resistenttejä bakteereita kantavat niin eläimet kuin ihmiset. Alueella vierailevat matkailijat voivat kantaa niitä mukanaan kotimaahansa.

Resistenssin lisääntyminen näkyy myös tutkimuksissa: superbakteereita kantavien matkailijoiden osuus on hiljalleen kasvanut.

Superbakteerin aiheuttama tartunta pysyy yleensä oireettomana, ja kotiinpaluun jälkeen bakteerit katoavat vähitellen. Kantaja voi kuitenkin myös levittää bakteereja eteenpäin.

Pienelle osalle tartunnan saaneista bakteeri aiheuttaa oireisen infektion, useimmiten virtsatieinfektion. Superbakteerien aiheuttamien infektioiden hoito on vaikeampaa kuin tavallisten, antibiooteille herkkien bakteerien aiheuttamien tautien, ja kuolleisuuden riski kasvaa.

Kantele muistuttaakin, että antibioottiresistenssin lisääntyminen uhkaa koko terveydenhoitoa.

”Antibiootteja tarvitaan paitsi infektioiden hoitoon, myös suojalääkkeeksi muun muassa isoihin leikkauksiin ja elinsiirtoihin”, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat