Kannattaako kasvoilla pitää kahta kasvo­maskia? Super­tietokoneen simulaatio näyttää, miksi siitä ei ole merkittävää hyötyä - Tiede | HS.fi

Kannattaako kasvoilla pitää kahta kasvo­maskia? Super­tietokoneen simulaatio näyttää, miksi siitä ei ole merkittävää hyötyä

Simulaation mukaan pelkkä kertakäyttömaskikin estää 85-prosenttisesti viruspartikkelien leviämisen.

5.3. 10:10

Japanilaistutkijoiden mukaan kahden kasvomaskin pitäminen päällekkäin ei ehkäise merkittävästi koronaviruksen leviämistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkijoiden tulokset ovat lähes vastakkaiset Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n tekemien tutkimuksien kanssa.

CDC on suosittanut, että ihmiset käyttäisivät hyvin kasvoille istuvaa kertakäyttöistä maskia ja kangasmaskia sen päällä.

Yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden mukaan kangasmaskia voi käyttää pienentämään sivuvuotoa, joka on kirurgisen suu-nenäsuojaimen heikkous.

Lue lisää: Amerikkalaiset keksivät uuden tavan käyttää kasvomaskeja – suomalaiset asiantuntijat kertovat, mitä riskejä tuplamaskiin sisältyy

Japanilaisen tutkimusyhtiö Riken ja Koben yliopiston torstaina julkaisemassa tutkimuksessa maskien suojatehoa testattiin Fugaku-supertietokoneen simulaatiossa.

Sen perustella kangasmaskin ja kertakäyttöisen kuitukangasmaskin pitäminen päällekkäin ei ollut merkittävästi tehokkaampaa kuin pelkän hyvin istuvan kertakäyttömaskin pitäminen.

Simulaation mukaan pelkkä kertakäyttömaski estää 85-prosenttisesti viruspartikkelien leviämisen, jos se on asetettu tiukasti naamalle. Kangasmaskin pukeminen kertakäyttömaskin päälle nostaa tehoa vain vähän, 89 prosenttiin.

Tietokoneen simulaatiot ovat nähtävissä tämän artikkelin yhteydessä olevalta videolta.

Japanilaistutkijoiden mukaan parhaiten viruspartikkeleiden leviämistä estää N95-tyyppinen ammattilaismaski. Sen jälkeen parhaimman suojan antoi kertakäyttömaski. Pelkän kangasmaskin käyttö antoi huonoimman suojan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat