Gravitaatioaaltoja on todettu - Tiede | HS.fi

Gravitaatioaaltoja on todettu

8.3. 2:00

Maaliskuussa 1971: – – Pari vuotta sitten amerikkalainen fyysikko Joseph Weber ilmoitti todenneensa laitteillaan gravitaatioaaltoja. Weberin sitkeydelle on annettava täysi tunnustus, sillä hän oli rakentanut ja parannellut laitteistoaan toistakymmentä vuotta täysin tietoisena siitä, että gravitaatioaaltoja ei ehkä ole olemassakaan.

Gravitaatioaaltojen vastaanottimina käytetyt neljän tonnin painoiset alumiinisylinterit oli ripustettu keskikohdalle sijoitettujen vaijereiden varaan. Toinen sylintereistä oli Argonnessa Chicagon lähellä ja toinen tuhannen kilometrin päässä Marylandissa.

Itse laitteisto on periaatteessa hyvin yksinkertainen. Varsinaisena gravitaatioaaltojen vastaanottimena – antennina – käytettiin useiden tonnien painoista alumiinisylinteriä. Sylinteriin osuvat gravitaatioaallot saavat sylinterin värähtelemään aaltojen tahdissa, mikä merkitsee sitä, että osa gravitaatioaallon energiasta on saatu vangituksi sylinteriin. – –

Muista kuin gravitaatioaalloista johtuvien värähtelyjen eliminoimiseksi mittaustuloksista Weber käytti kahta samanlaista sylinteriä, jotka olivat noin tuhannen kilometrin päässä toisistaan. Tällöin molemmissa sylintereissä samanaikaisesti havaittu ilmiö johtuu mitä suurimmalla todennäköisyydellä juuri gravitaatioaallosta.

Vaikka Weberin käyttämä mitoiltaan metrien luokkaa oleva alumiinisylinteri tuntuukin suurelta, se on kuitenkin jokseenkin mitätön antenni gravitaatioaaltojen vastaanottamiseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat