Tiukennetuilla rajoituksilla yritetään nyt hillitä epidemiaa – Kuinka paljon tartunta­määrien pitäisi laskea? - Tiede | HS.fi

Tiukennetuilla rajoituksilla yritetään nyt hillitä epidemiaa – Kuinka paljon tartunta­määrien pitäisi laskea?

Rajoitukset pysyvät ainakin kuun loppuun, vaikka tapaukset lähtisivät laskuun sitä ennen.

Elokuvateatterit pysyvät yhä suljettuina.­

9.3. 2:00 | Päivitetty 9.3. 7:11

Nyt maaliskuussa käyttöön otetuilla tiukennetuilla rajoitustoimilla, kuten yläkoulujen etäopetuksella, harrastustoiminnan rajoituksilla ja ravintoloiden sulkemisella, halutaan hillitä koronaepidemiaa, mutta kuinka paljon on riittävästi?

Sosiaali- ja terveysministeriön johtajan Pasi Pohjolan mukaan ei ole määritetty mitään täsmällistä tavoitetasoa, johon toimilla pyritään.

”Toive ja tavoite pitää olla, että selkeää paranemista näkyisi. Ehkä nyrkkisääntö on, että tapausmäärää pystyttäisiin ainakin puolittamaan. Eli jos nyt viikkotasolla on ollut neljäätuhatta tapausta, niin se olisi kahdentuhannen paikkeilla tai jopa sen allekin”, Pohjola sanoo.

Tartuntojen määrän lisäksi toimenpiteiden vaikutusta arvioidaan muillakin tutuilla mittareilla: seurataan ilmaantuvuutta eli tapausten määrää sataatuhatta ihmistä kohden kahden viikon jaksolla, positiivisten testitulosten osuutta sekä muutoksia sairaala- ja tehohoidon tarpeessa.

Nopeiten rajoitusten vaikutukset tulevat näkyviin tapausmäärissä, jos ovat tullakseen. Näitä tuloksia voi odottaa kahden viikon kuluessa.

Sairaala- ja tehohoidossa vaikutukset näkyvät hitaammin, koska vie aikansa, ennen kuin tauti johtaa sairaalaan. Sairaalaan päädytään keskimäärin noin viikon kuluttua oireiden alkamisesta, ja siitä kuluu vielä keskimäärin kolmisen päivää tehohoidon alkamiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mallinnusryhmään kuuluva Turun yliopiston tilastotieteen professori Kari Auranen sanoo, että käyttöön otettujen rajoitusten vaikutusta epidemian kehitykseen ei ennalta tiedetä.

”Se riippuu siitä, miten ihmiset reagoivat. Marras-joulukuun taitteessa nähtiin selvä taittuminen epidemian kasvussa, ja se oli varmaan seurausta rajoitustoimenpiteistä ja tietoisuudesta, joka silloin herätettiin. Kysymys on nyt samanlainen: syntyykö sellaista ja kuinka nopeasti.”

Epidemian mahdollista kehitystä voi Aurasen mukaan mallintaa, jos tehdään oletuksia siitä, miten paljon rajoitukset vähentävät kontakteja ja siten tartuttavuus- eli R-lukua.

Jos R-luku on nyt 1,2 eli nykyarvion keskivaiheilla, kontaktien pitäisi vähentyä vähintään 15–20 prosenttia, jotta luku laskisi alle yhden. Tällöin tapausmäärien kasvu kääntyisi laskuun. Vielä tammikuussa R-luku oli alle yhden.

Vaikka tapausmäärät lähtisivät selvään laskuun parin viikon kuluessa, maaliskuun ajaksi määrätyt rajoitukset pidettäneen kuun loppuun asti.

”Luulen, että ne toimenpiteet, jotka on nyt otettu käyttöön ja säädetty lailla, ovat maaliskuun ajan voimassa”, Pohjola sanoo.

Kuun lopulla rajoituksia mietitään uudestaan sen mukaan, miten ne ovat vaikuttaneet ja mikä on epidemiatilanne.

”Normaali periaate on, että jos rajoituksia tiukennetaan, niin tilanteen parantuessa niistä luovutaan tai ainakin osaa niistä lähdetään purkamaan.”

Pohjola ottaa esimerkiksi syksyiset kokoontumisrajoitusten muutokset.

”Paremmassa tilanteessa oli laajemmat mahdollisuudet järjestää tapahtumia, kun taas huonommassa tilanteessa rajoituksia tiukennettiin.”

Jos tapausmäärät saadaan alas, ensimmäisenä aletaan Pohjolan mukaan purkaa lasten ja nuorten koulunkäynnin ja harrastusten rajoituksia.

”Ainakin hallituksen tahtotila periaatepäätösten osalta on se, että keinot epidemian rajoittamiseksi olisivat muita kuin lapsiin ja nuoriin kohdistuvia.”

Jatkoa sen sijaan voi tulla ravintoloiden aukiolorajoituksille, jos kolmen viikon sululla ei ole saatu tapausmääriä riittävän alas. Nykyinen ravintolasulku on voimassa maaliskuun loppuun.

”Ajatus on, että kun sulkutila päättyy, olisi käytössä lainsäädäntö, jolla voisi tiukemmin kontrolloida ravintoloiden aukioloaikoja, kun alueellinen epidemiatilanne sitä vaatii.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat