Video näyttää, kuinka päänsä irti purrut kotilo jäi eloon – Tutkijat hämmästyivät uutta havaintoa - Tiede | HS.fi

Video näyttää, kuinka päänsä irti purrut kotilo jäi eloon – Tutkijat hämmästyivät uutta havaintoa

Jo aiemmin on tiedetty, että jotkin pussikielikotilot pystyvät kasvattamaan kehonsa pienempiä osia.

9.3. 19:44

Edes sydämen menettäminen ei ole kuolemaksi kaikille mereneläville. Japanilaisen Nara Woman’s Universityn tutkijat pääsivät toteamaan tämän sattumalta, kun heidän tutkimaansa kotiloa päätti purra päänsä irti.

Hämmästyksekseen tutkijat huomasivat, että kaksi kotiloista jatkoi syömistä ja kasvatti kehonsa takaisin 20 päivässä. Kotilot pystyivät siis elämään useita päiviä ilman sydäntä tai muita tärkeitä sisäelimiä.

Tutkijat kertoivat kotilon erikoisesta käytöksestä Current Biology -julkaisussa maanantaina ja siitä kertoi muun muassa CNN. Tutkimuksen mukaan ainakin kaksi pussikielikotiloiden lahkoon kuuluvaa nilviäislajia pystyy kasvattamaan uuden kehon irronneen tilalle. Jo aiemmin on tiedetty, että jotkin pussikielikotilot pystyvät kasvattamaan kehonsa pienempiä osia takaisin.

Kotilot selviävät ilman kehoa ilmeisesti pienen kokonsa ansiosta, sillä ne pystyvät tarvittaessa ottamaan happea ihonsa pinnalta.

Syytä kotiloiden käytökselle ei ole tiedossa. Taustalla saattaa kuitenkin olla niiden yritys poistaa vaurioituneita tai loisien sairastuttamia osiaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat