Kaksosia syntyy maailmaan enemmän kuin koskaan ennen, syynä hedelmöitys­hoitojen yleistyminen - Tiede | HS.fi

Kaksosia syntyy maailmaan enemmän kuin koskaan ennen, syynä hedelmöitys­hoitojen yleistyminen

Tutkijoiden mukaan kaksosten syntyvyys on kasvanut myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Eniten kaksosia syntyy edelleen Afrikassa.

Tutkimuksen mukaan kaksosten määrän kasvu selittyy pelkästään erimunaisten kaksosten syntyvyyden nousu. Identtisten kaksosten syntyvyys pysyi samana.­

12.3. 8:34

Kaksosia syntyy enemmän kuin koskaan aiemmin, selviää perjantaina julkaistusta tuoreesta tutkimuksesta. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradio BBC.

Nykyisin kaksosia syntyy noin 1,6 miljoonaa joka vuosi. Syntyvistä lapsista yksi 42:stä on kaksonen.

Human Reproduction -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yksi merkittävä syy kaksosten syntyvyyden kasvuun on lääketieteellisissä hedelmöityshoidoissa.

”Kaksosten suhteellinen ja absoluuttinen osuus lapsista koko maailmassa on korkeampi kuin koskaan 1900-luvun puolivälin jälkeen, ja tämä on todennäköisesti myös kaikkien aikojen ennätys”, Oxfordin yliopiston tutkija, professori Christiaan Monden kertoo AFP:n mukaan.

Tutkijoiden mukaan hedelmöityshoitojen määrä kehittyneissä maissa alkoi kasvaa 1970-luvulla, mikä on osaltaan lisännyt monisynnytysten määrää. Hedelmöityshoidot lisäävät tutkitusti monikkoraskauksien todennäköisyyttä.

Hoitojen avulla naiset voivat myös tulla raskaaksi aiempaa vanhemmalla iällä. Äidin korkea ikä itsessään on myös yksi monikkoraskauksiin vaikuttava tekijä. Tässä mielessä naisten päätökset lykätä perheenlisäystä voivat myös lisätä kaksosten syntyvyyttä.

Tutkimuksen mukaan kaksosten määrän kasvu johtuu pelkästään erimunaisten eli eri munasoluista hedelmöittyneiden kaksosten syntyvyyden noususta. Identtisten kaksosten syntyvyys on pysynyt samana.

Tutkimuksen aineisto kerättiin 165 maasta vuosina 2010–2015. Kaksosten syntyvyys oli aiempien vuosien tapaan suurinta Afrikassa, mutta nyt myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kaksossynnytysten määrä kasvaa.

Tutkijoiden mukaan kaksosraskauksien lisääntyminen köyhemmissä maailmankolkissa on huolestuttavaa, koska komplikaatioiden ja kuoleman riskit ovat kaksosraskauksissa suuremmat ennen ja jälkeen synnytyksen.

”Erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa monet lapset menettävät kaksosensa ensimmäisenä elinvuotenaan.”

Saharan eteläpuolisella alueella kuolee vuosittain yli 200 000 kaksosta. Länsimaissa kaksosten henkiinjääminen on huomattavasti paremmalla tolalla.

”Köyhien ja keskituloisten maiden kaksosten kohtaloon tulee kiinnittää enemmän huomiota”, tutkija Jeroen Smits sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat