Mallintajat laskivat valintojen seuraukset: Miten liikkumis­rajoitus vaikuttaa tartuntoihin – tai mitä jos jatkettaisiin näin? - Tiede | HS.fi

Mallintajat laskivat valintojen seuraukset: Miten liikkumis­rajoitus vaikuttaa tartuntoihin – tai mitä jos jatkettaisiin näin?

Mallintajat laskivat, miten epidemia voisi erilaisten toimintatapojen vaikutuksesta edetä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Helsingin päärautatieaseman pääovien edessä oli autiota keskiviikkona 1. huhtikuuta 2020. Nytkin tavoite on, etteivät ihmiset liiku kohtaamaan toisiaan.­

26.3. 2:00 | Päivitetty 26.3. 9:16

Miten hallituksen esittämät liikkumisrajoitukset vaikuttaisivat tartuntoihin? Entä mitä tapahtuu, jos rajoituksia ei kiristetä?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mallinnusryhmä on laskenut, miten epidemia voisi erilaisten toimintatapojen vaikutuksesta edetä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Tarkasteluun on valittu kolme vaihtoehtoa. Ensimmäisessä skenaariossa maaliskuuksi asetetut lisärajoitukset purettaisiin kuun lopussa. Toisessa vaihtoehdossa jatkettaisiin kuten nyt. Kolmannessa otettaisiin käyttöön myös hallituksen esittämät liikkumisrajoitukset.

Valintojen seuraukset poikkeavat dramaattisesti toisistaan. Nykyisen rajoitustason jatkuessa Hus-alueella kertyisi maalis–kesäkuun aikana yli 71 000 uutta koronatapausta, joista noin 3 000 johtaisi sairaalahoitoon ja 400 tehohoitoon.

Kuolemia tulisi nykyrajoituksilla yli 200. Määrä on kuitenkin pienempi kuin viime syksynä, koska haavoittuvimmista ryhmistä iso osa on jo rokotettu.

Jos liikkumisrajoituksilla onnistuttaisiin vähentämään ihmisten välisiä kontakteja neljänneksellä kuuden viikon ajaksi, tartuntojen väheneminen laskettaisiin kymmenissätuhansissa ja sairaalahoitojaksot vähenisivät tuhannella.

Skenaariot esitellään valtioneuvoston kanslian julkaisemassa lakiesityksen luonnoksessa ja selostetaan tässä sen mukaisesti.

Maaliskuun alkupuolella Hus-alueen yläkoulut määrättiin etäopetukseen, ravintolat suljettiin ja muita pieniä kiristyksiä tehtiin tartuntatautilain uusien kohtien perusteella. Lisätoimien vaikutukseksi tartuttavuuslukuun mallintajat arvioivat kymmenen prosenttia.

Ravintoloiden sulku ja yläkoulujen etäopetus määrättiin alun perin voimaan maaliskuun 28. päivään asti. Jos ne todella purettaisiin maaliskuun lopussa, tuloksena olisi tapausmäärin melko nopea kasvu ja epidemian huipentuminen toukokuun puolivälissä. Silloin uusia tapauksia tulisi Hus-alueella päivässä 1 200.

Kesällä epidemia kääntyisi laskuun väestön immuniteetin lisääntymisen, rokotusten ja vuodenajan yhteisvaikutuksesta.

Laskelmissa on huomioitu rokotusten eteneminen ja vuodenaikaisvaihtelu, joka kesäisin vähentää hengitystieinfektioita. Kesä näyttää vaikuttavan myös koronavirukseen. Vaikutuksen voimakkuutta ei varmasti tiedetä, mutta mallinnuksessa se on arvioitu 25 prosentiksi.

Toisessa skenaariossa jatkettaisiin nykyisin rajoituksin toukokuun loppuun asti. Myös nykyinen malli johtaa epidemian kiihtyvään kasvuun, elleivät voimassa olevat rajoitukset onnistu painamaan tartuttavuuslukua alle yhden.

Toistaiseksi näin ei ole käynyt. Torstaina kerrotun tiedon mukaan tartuttavuusluku on yhä 1–1,15.

Lisäksi tartuttavamman brittimuunnoksen osuus viruskannasta kasvaa oletettavasti loppukevään aikana sataan prosenttiin, mikä kasvattaa tartuttavuuslukua. Tämäkin on huomioitu laskelmissa.

Epidemian huippu saavutettaisiin toukokuun alussa, ja epidemia hiipuisi kesä–heinäkuussa.

Kolmannessa skenaariossa hallituksen esittämät liikkumisrajoitukset tulevat voimaan maaliskuun lopussa.

Tartunnanjäljityksestä kertyvän tiedon perusteella vapaa-ajan yksityisissä sosiaalisissa tapaamisissa ja asioinnissa syntyy nyt 20–30 prosenttia prosenttia tartunnoista. Liikkumisrajoituksilla on tarkoitus estää kaikkia muita kuin välttämättömimpiä kohtaamisia.

Mallinnuksessa on oletettu, että liikkumisrajoitukset vähentäisivät kontakteja neljänneksellä. Se riittäisi laskemaan tartuttavuusluvun alle yhden. Kun kukin tartunnan saanut tartuttaa keskimäärin vähemmän kuin yhden ihmisen, epidemia alkaa kutistua.

Jos liikkumisrajoitukset poistetaan kolmen viikon kuluttua ja kontaktien määrä lisääntyy, tartuntojen määrä alkaa uudelleen kasvaa ennen kuin kesä ja rokotukset laannuttavat ne.

Jos rajoituksia jatketaan kuusi viikkoa, tartuntapiikki ei enää pääse nousuun ennen rokotusten ja kesän hillitsevää vaikutusta.

Mallintajat laskevat, että kaikkiaan kolmen viikon liikkumisrajoituksilla voitaisiin estää 11 000 tartuntaa, jotka syntyvät, jos jatkamme toukokuun loppuun nykyisillä rajoituksilla. Kuuden viikon lisärajoituksilla estettäisiin 29 000 tartuntaa.

Sairaalahoitojaksoja estettäisiin kuuden viikon rajoituksilla 1 100, tehohoitojaksoja 150 ja kuolemia 75.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat